miercuri

24 iulie, 2024

companii britanice în românia

24 iulie, 2024

Marea Britanie este unul dintre principalii investitori în țara noastră, la ora actuală existând aproximativ 3.000 de companii britanice în România.

Unele dintre cele mai cunoscute astfel de companii britanice în România sunt prezentate și pe site-ul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Companii britanice în România – industrie

1. Liberty Galați SA. Combinatul siderurgic de la Galați, care este cel mai mare producător de oțel integrat din România, face parte din anul 2019 din Liberty Steel Group Holdings UK, o corporație britanică specializată în producția de oțel, aluminiu și alte metale.


Compania britanică face parte din Alianța GFG, un grup global de companii și investiții deținut de omul de afaceri britanic de origine indiană Sanjeev Gupta și de familia sa.

Liberty Galați SA are o capacitate de producție de 3 milioane de tone de oțel pe an, iar în 2021 a atins cel mai ridicat nivel de producție din ultimul deceniu, având un volum total de producție de 2,35 de milioane de tone de oțel lichid.

În anul 2023, Liberty Galați SA a avut o cifră de afaceri netă de 3,6 miliarde de lei și circa 4.800 de angajați. Compania nu a avut profit anul trecut, înregistrând pierderi de 2,2 miliarde de lei.

companii britanice în românia

Companii britanice în România în sectorul IT

2. Endava România SRL. Endava este o altă companie britanică prezentă în România. Fondată în anul 2000 la Londra, în Regatul Unit, Endava PLC este o companie de dezvoltare de software, ce oferă consultanță în transformarea digitală, servicii de dezvoltare de software și diverse soluții de automatizare. În anul 2022, compania a avut venituri de aproape 655 de milioane de lire sterline, iar în 2023 avea aproape 12.000 de angajați în întreaga lume, potrivit Wikipedia.org.


În România, Endava este unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul IT, având 11 centre în țara noastră: în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureş şi Timişoara. Astfel, în anul 2023, Endava România SRL, care activează pe CAEN-ul Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) avea 4.372 de angajați în România.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, Endava România SRL a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de 1,35 de miliarde de lei și un profit de aproape 185 de milioane de lei.

Companii britanice în România – retail

3. Bricostore Romania SA face parte din grupul britanic Kingfisher. Având sediul central în Londra, multinaționala britanică de vânzare cu amănuntul a fost fondată în anul 1982. La ora actuală are peste 1.350 de magazine în 8 țări din Europa. În anul 2023, grupul Kingfisher a avut venituri de peste 13 miliarde de lire sterline, un profit net de 471 de milioane de lire sterline și circa 80.000 de angajați.

În România, Kingfisher deține lanțul de magazine de bricolaj Brico Dépôt, brand care este prezent și în alte țări europene: Franța, Spania și Portugalia. În România, rețeaua Brico Dépôt este alcătuită din 33 de magazine. În anul 2023, Bricostore România SRL (CAEN Comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate), a avut o cifră de afaceri netă de peste 1,5 miliarde de lei și peste 2.200 de angajați. Compania nu a avut profit în acel an, înregistrând pierderi de 176 de milioane de lei.

Investiții britanice în România

Iată și alte companii britanice în România, prezentate pe site-ul ambasadei:

4. GlaxoSmithKline (GSK) SRL (comercializarea produselor farmaceutice);

5. British – American Tobacco Romania Investment SRL (fabricarea produselor din tutun);

6. Plexus Services RO SRL (investitor Plexus Corp. Services Ltd) (fabricarea subansamblurilor electronice – module)

7. Provident Financial Romania Institutie Financiară Nebancară SA, parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF) (servicii financiare)

Companii britanice în România

8. Sews Romania SRL (investitor Sumitomo Electric WiringSystems Europe Ltd) (fabricarea articolelor din fire metalice; fabricarea de lanţuri şi arcuri; instalarea maşinilor şi echipamentelor industriale)

9. Kex Confectionery S.A. (activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management)

10. Banca Română De Credite Şi Investiţii S.A., deținută de Sanjeev Gupta (alte activităţi de intermedieri monetare)

Corporații britanice în România

11. Raffles Energy SRL (investitor Raffles Energy (UK) LTD) (extracţia gazelor naturale);

12. Hoeganaes Corporation Europe SA (investitor GKN Industries Ltd.) (producție de metale feroase sub forma primară și de feroaliaje);

13. LSEG Business Services RM S.R.L. prin London Stock Exchange Group (Services) Ltd (dezvoltare soluții IT pentru grupul LSEG).

Foto: Nerivill / jannonivergall / pixabay.com

Dacă acest articol despre companii britanice în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de bere din România. 4 mari companii
Producători de oțel în România. Ce companii domină piața
Companii olandeze în România. 4 mari jucători din piață
Companii italiene în România. 4 mari jucători din piață
Companii grecești în România. 4 mari jucători din piață
Companii americane în România. Listă cu 26 de mari corporații
Companii austriece în România. 11 mari corporații

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: