12 noiembrie, 2018

Comisia parlamentară specială privind legile justiției a adoptat un raport favorabil privind OUG 92/2018, care prevede printre altele amânarea permisiunii pentru pensionarea magistraților cu numai 20 de ani de activitate.

Raportul Comisiei, prin care se recomandă adoptarea în plenul Camerei Deputaților, nu a modificat însă articolul referitor la modificarea condiției vechimii necesare ocupării unui post de procuror la DIICOT, DNA și Parchetul General.

OUG 92 stabilea, la propunerea ministrului Justiției, un minim de 10 ani pentru a intra la aceste parchete, plus mențiunea că toate noile condiții se aplică din momentul intrării în vigoare a reglementării, ceea ce a declanșat o controversă aprinsă referitoare la retroactivitatea acestei ordonanțe.


Ulterior, chiar ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut un pas înapoi și a confirmat ceea ce specialiștii precizaseră deja – este lege civilă și nu poate retroactiva:

“OUG este o lege civilă şi nu penală, iar pe cale de consecinţă se înţelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitatea dobândită în condiţiile legii!

Neafectând stabilitatea dobândită în condiţiile legii, cerinţa celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ este incidentă zecilor de procurori delegaţi de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica faţă de toţi cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ!”, scria ministrul Toader pe Facebook.

Așa încât au plecat din parchetele respective doar cei care erau numiți cu delegați, nu cei care îndeplineau condițiile în momentul în care au fost angajați la DNA.


La finalul ședinței, deputatul USR Stelian Ion a anunțat că, după ce legea de aprobare trece de parlament, cei din USR o vor contesta la CCR.

„Nu s-a rezolvat chestiunea neretroactivității (în cazul procurorilor DNA și DIICOT – n.r.). Deși ministrul a spus că nu se aplică retroactiv, văzâng textul înțelegem că poate fi o interpretare (în acest sens – n.r.). Vom contesta și noi la Curtea Constituțională inclusiv pt acel motiv. In loc sa imbunătățim această ordonanță și să punem de acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, comisia a făcut contrariul,” a declarat Stelian Ion.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: