joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iunie, 2011

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) a adoptat luni seară, în unanimitate, un raport privind ridicarea imunităţii eurodeputatului Adrian Severin, implicat în scandalul ”bani în schimbul amendamentelor”.

Raportul, elaborat de eurodeputatul italian Francesco Speroni, va fi supus votului plenului PE, pe 23 iunie.

În expunerea de motive la raport se arată pe 21 martie, procurorii români de la DNA au deschis o acţiune penală împotriva lui Adrian Severin.


În perioada decembrie 2010 – martie 2011 eurodeputatul român ar fi acceptat oferta unei plăţi de 100.000 de euro, din partea reprezentanţilor unei aşa-zise societăţi de consultanţă care s-a prezentat sub denumirea ”Taylor Jones Public Affairs”, pentru a susţine în PE un amendament la directiva 19/1994 privind sistemul de garantare a depozitelor, amendament referitor la termenul de rambursare al depunătorilor în caz de faliment bancar, se mai arată în raport.

Conform autorităţilor române, în urma verificărilor preliminare, incluzând declaraţia unui alt deputat în PE, copia facturii şi întregistrări audio oferite de mass-media, a rezultat că există motive serioase pentru a crede că, după ce a încheiat un acord cu reprezentanţii aşa-zisei societăţi de consultanţă, domnul Severin a contactat atât personal, cât şi prin intermediul secretariatului său, cel puţin un deputat în Parlamentul European pentru a afla dacă a fost depus un anumit amendament pentru dezbatere în cadrul Comisiei de afaceri juridice, referitor la termenul de rambursare a depunătorilor în caz de faliment bancar”, susţine raportul adoptat de JURI.

Documentul reţine şi faptul că Severin a asigurat falsa firmă de consultanţă că amendamentul solicitat a fost depus.

”După ce a dat asigurări reprezentanţilor societăţii de consultanţă că amendamentul care îi interesa a fost depus pentru dezbatere în Comisia de afaceri juridice de către un alt deputat român în PE, Sebastian Bodu, dl Severin le-a promis că va susţine acest amendament şi a cerut o primă tranşă de 12.000 de euro pentru serviciul adus, sumă pentru care a fost emisă o factură”, se mai susţine în raport.


Publicaţia britanică The Sunday Times a relatat, în 20 martie, că o serie de eurodeputaţi, printre care şi românul Adrian Severin, au acceptat bani în schimbul depunerii unor amendamete pe care jurnaliştii, care se pretindeau lobbyşti, le doreau.

În urma scandalului, Severin a fost exclus din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din PE şi a fost nevoit să demisioneze şi din PSD.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: