luni

15 iulie, 2024

13 mai, 2024

Comisia Europeană a anunțat luni desemnarea platformei de rezervări hoteliere Booking drept ”gatekeeper”, ceea ce implică reguli mai dure pentru protecția datelor clienților. De asemenea, CE a demarat o investigație de piață pentru a evalua dacă platforma X, fosta Twitter, se califică drept gatekeeper.

În urma acestei încadrări, Booking are la dispoziție șase luni pentru a se conforma obligațiilor, ceea ce înseamnă că trebuie să ofere mai multe opțiuni și mai multă libertate utilizatorilor finali.

Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft sunt cele șase mari companii de tehnologie pe care Comisia Europeană le-a încadrat în primul lor de ”gatekeepers”.

(Citește și: Comisia desemnează primii controlori de acces ai piețelor digitale: practicile interzise pentru Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft și ByteDance)


Sancțiunile posibile în cazul nerespectării obligațiilor:

  • În cazul în care un gatekeeper nu respectă obligațiile stabilite de DMA, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală la nivel mondial a companiei, care pot ajunge până la 20% în cazul unor încălcări repetate.

  • În cazul încălcărilor sistematice, Comisia este, de asemenea, împuternicită să adopte măsuri corective suplimentare, cum ar fi obligarea unui gatekeeper să vândă o afacere sau părți din aceasta, sau interzicerea achiziționării de servicii suplimentare legate de nerespectarea sistemică.

Obligațiile controlorilor de acces (gatekeepers)

  • Controlorul de acces nu poate interzice utilizatorilor comerciali să ofere aceleași produse sau servicii prin intermediul altor terți sau prin canale proprii (art. 5 alin. (3) din Regulament)

  • Controlorul de acces nu poate interzice utilizatorilor comerciali păstrarea clientelei (art. 5 alin. (4) din Regulament)

  • Controlorul de acces nu poate împiedica utilizatorii comerciali să sesizeze instanțele de judecată și alte autorități privind încălcarea unor norme de către controlorul de acces (art. 5 alin. (6) din Regulament)

  • Controlorul de acces nu poate impune utilizatorilor comerciali să se aboneze la un alt serviciu conex ca o condiție pentru utilizarea serviciului (art. 5 alin. (8) din Regulamentul privind piețele digitale)

  • Controlorul de acces trebuie să ofere tratament egal privind ierarhizarea și indexarea între serviciile și produsele oferite de către utilizatorii comerciali și serviciile și produsele oferite de către controlorul de acces (art. 6 alin. (5) din Regulament)

  • Controlorul de acces nu are dreptul să utilizeze, în concurență cu utilizatorul comercial, date ale utilizatorului comercial generate pe platformă și care nu sunt disponibile publicului larg (art. 6 alin. (2) din Regulament)

  • Controlorul de acces trebuie să dea acces utilizatorului comercial la datele (inclusiv datele cu caracter personal) generate de platformă (art. 6 alin (10) din Regulament).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: