joi

28 martie, 2024

26 martie, 2022

Două acte legislative cu impact asupra modului în care pot face business în Europa giganţii tech americani şi nu numai au făcut un nou pas către implementare. SUA şi UE au ajuns la un acord privind transferul transatlantic de date, iar Consiliul şi Parlamentul UE au convenit asupra detaliilor Actul legislativ privind piețele digitale.

Comisia Europeană și Guvernul SUA au anunțat că au ajuns la un acord de principiu pentru un nou Cadru transatlantic de protecție a datelor (Trans-Atlantic Data Privacy Framework), care va favoriza transferul de date UE-SUA.

Serviciile Facebook și Instagram ar fi riscat să fie suspendate în Europa, în absenţa unui acord de acest tip.


„Noul cadru marchează un angajament fără precedent din partea SUA de a implementa reforme care vor consolida protecția vieții private și a libertăților civile”, a transmis Comisia Europeană.

Acesta va oferi o bază durabilă pentru fluxurile de date transatlantice, care sunt esențiale pentru protejarea drepturilor cetățenilor și pentru a permite comerțul transatlantic în toate sectoarele economiei, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii.

„Prin promovarea fluxurilor de date transfrontaliere, noul cadru va promova o economie digitală incluzivă în care toți oamenii pot participa și în care companiile de toate dimensiunile din toate țările noastre pot prospera”, se arată în comunicatul transmis de Comisie.

Acord politic pentru Actul legislativ privind pieţele digitale

Joi seara, Consiliul și Parlamentul au ajuns astăzi la un acord politic provizoriu cu privire la Actul legislativ privind piețele digitale, care urmărește să facă sectorul digital mai echitabil și mai competitiv. Textul va fi finalizat în câteva zile, după încheierea ultimelor lucrări tehnice.


Legislaţia stabilește o serie de interdicții și obligații pentru giganţi tech precum Google, Meta, Apple și Amazon și o serie de platforme mai mici. Este probabil să includă platforma de cazare Booking și gigantul chinez de comerț electronic Alibaba, notează Politico.

Actul legislativ privind piețele digitale definește norme clare pentru platformele online mari. Scopul acestuia este de a garanta că nicio platformă online mare care se află într-o poziție de „gatekeeper” față de un număr mare de utilizatori nu abuzează de poziția sa în detrimentul întreprinderilor care doresc să aibă acces la acești utilizatori.

Companiile afectate

Consiliul și Parlamentul European au convenit că, pentru ca o platformă să fie desemnată gatekeeper, aceasta trebuie, în primul rând, fie să fi avut o cifră de afaceri anuală de cel puțin 7,5 miliarde EUR în Uniunea Europeană (UE) în ultimii trei ani, fie să aibă o evaluare de piață de cel puțin 75 de miliarde EUR, și, în al doilea rând, să aibă cel puțin 45 de milioane de utilizatori finali lunar și cel puțin 10 000 de utilizatori comerciali stabiliți în UE.

În plus, platforma trebuie să controleze unul sau mai multe servicii de platformă esențiale în cel puțin trei state membre. Aceste servicii de platformă esențiale includ piețele și magazinele de aplicații, motoarele de căutare, rețelele de socializare, serviciile de cloud computing, serviciile de publicitate, asistenții vocali și navigatoarele web.

Pentru a se asigura că normele prevăzute în regulament sunt proporționale, IMM-urile – în afara unor cazuri excepționale – sunt scutite de la desemnarea drept gatekeeper. Pentru a asigura caracterul progresiv al acestor obligații, este prevăzută, de asemenea, o categorie de „gatekeeper emergent”; acest lucru va permite Comisiei să impună anumite obligații întreprinderilor a căror poziție competitivă este dovedită, dar nu este încă sustenabilă.

Obligaţiile gatekeeperilor:

  • să garanteze dreptul utilizatorilor de a se dezabona de la serviciile de platformă esențiale în condiții similare abonării
  • pentru cele mai importante software-uri (de exemplu, navigatoare web), să nu impună respectivele software-uri în mod implicit la instalarea sistemului de operare
  • să asigure interoperabilitatea funcționalităților de bază ale serviciilor lor de mesagerie instantanee
  • să permită dezvoltatorilor de aplicații să acceseze funcționalitățile auxiliare ale telefoanelor inteligente în condiții de concurență echitabile (de exemplu, cip NFC)
  • să ofere vânzătorilor acces la datele lor privind performanța de marketing sau de publicitate pe platformă
  • să informeze Comisia Europeană cu privire la achizițiile și fuziunile pe care le realizează

În schimb, aceștia nu vor mai putea:

  • să își clasifice propriile produse sau servicii într-un mod mai favorabil decât cele ale altor participanți pe piață (autofavorizare)
  • să reutilizeze datele cu caracter personal colectate în timpul prestării unui serviciu în scopul prestării altui serviciu
  • să stabilească condiții neloiale pentru utilizatorii comerciali
  • să preinstaleze anumite aplicații software
  • să impună dezvoltatorilor de aplicații utilizarea anumitor servicii (de exemplu, un sistem de plată sau un furnizor de identitate) pentru a fi menționate în magazinele de aplicații

Amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

În cazul în care un gatekeeper încalcă normele prevăzute de actul legislativ, acesta riscă o amendă de până la 10 % din cifra sa de afaceri mondială totală. În cazul unor încălcări repetate, se poate aplica o amendă de până la 20 % din cifra de afaceri mondială, o sumă deloc de ignorat în cazul marilor giganţi tech.

În cazul în care un gatekeeper nu respectă în mod sistematic Actul legislativ privind piețele digitale, adică încalcă normele de cel puțin trei ori în decurs de opt ani, Comisia Europeană poate iniția o investigație de piață și, dacă este necesar, poate impune măsuri corective comportamentale sau structurale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: