joi

25 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2021

Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, a vorbit la Forumul Economic de la Davos, despre necesitatea reglementării companiilor Big Tech și a rețelelor sociale, în contextul atacurilor la democrație, a răspândirii puternice a fake news-urilor, teoriilor conspirației și apelurilor la violență din ultima vreme.

Potrivit intervenției speciale postate pe siteul forumului economic, șefa Comisiei Europene s-a referit inclusiv la asaltul de la Capitoliu și la problemele generate de răspândirea necontrolată a fake news și teoriilor conspirației din cauza algoritmilor rețelelor sociale.

”Trebuie să confruntăm și partea întunecată a lumii digitală”

„Astăzi am ajuns să ne întrebăm dacă nu cumva democrația a fost vătămată pentru totdeauna în ultimii patru ani. Imagini precum cele pe care le-am văzut acum câteva săptămâni, când o gloată furioasă a atacat Capitoliul, erau inimaginabile pentru mine.

(Citiți și: ”Angela Merkel consideră ”problematică” suspendarea președintelui Trump de pe rețelele de socializare”)


Pericolele la care este expusă democrația din cauza rețelelor sociale au mai fost discutate la Davos. (…) Activiștii au avertizat direct cu privire la felul în care acționează companiile Big Tech și consecințele acestor acțiuni pentru democrație. Ei au vorbit de felul în care acestea atacă fundamentul societății noastre și cum fake news-ul, pe baza algoritmilor automați, se răspândește de șase ori mai repede decât știrile autentice.

Ei și-au pus speranța în Europa pentru că Uniunea Europeană și-a dovedit capacitatea de a impune standarde respectate în toată lumea, așa cum a fost cazul GDPR.

Trebuie să confruntăm și partea întunecată a lumii digitală. Pentru mulți dintre noi, asaltul asupra Capitoliului a reprezentat un șoc. Întotdeauna am spus că democrația și valorile sale sunt parte a ADN-ului nostru. Acest lucru este adevărat, însă trebuie să îngrijim democrația în fiecare zi, să apărăm instituțiile în fața acțiunii corozive a discursului urii, dezinformărilor, fake news-ului și incitărilor la violență.

(Citiți și: ””Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA”)

Într-o lume în care vocile extremiste sunt cele mai zgomotoase, pasul de la teoriile conspirației la moartea unui ofițer de poliție este mic. Din păcate, asaltul asupra Capitoliului ne-a arătat că acest lucru este adevărat”, a spus președinta Comisiei Europene.

Blocarea lui Trump de către rețele: „Decizii cu impact major asupra democrației nu trebuie să fie luate de un program pe calculator”


Ursula von der Leyen a criticat platformele sociale pentru faptul că gestionează netransparent și inadecvat conținutul publicat, cu ajutorul unor algoritmi automați, care de multe ori nu reușesc să oprească știrile false, dezinformările sau teoriile conspirației din a se propaga.

(Citiți și: ”Statele membre UE pornesc fiecare pe cont propriu lupta cu giganții IT”)

Mai mult, von der Leyen a criticat și decizia Twitter de a bloca accesul lui Donald Trump pe rețeaua socială după evenimentele din 6 ianuarie.

„Modelul de afaceri folosit de platformele sociale online au avut un impact nu doar asupra competiției libere și corecte, dar și asupra democrațiilor noastre, asupra securității și asupra calității informației. De aceea este nevoie să limităm puterea imensă a companiilor digitale mari. Pentru că vrem ca valorile pe care le prețuim în lumea offline să fie respectate și în online.

La nivelul cel mai de bază, asta înseamnă că trebuie să facem în așa fel încât ce este ilegal în offline să fie ilegal și în online. Și vrem ca platformele să fie transparente cu privire la felul în care funcționează algoritmii lor. Pentru că nu putem accepta ca decizii cu un impact major asupra democrației noastre să fie luate de un program pe calculator.

Vrem să afirmăm clar că aceste companii trebuie să fie responsabile de felul în care răspândesc, promovează și șterg conținut. Indiferent de cât de tentant a fost pentru Twitter să îi închidă contului președintelui Trump, această serioasă interferență față de libertatea de exprimare nu ar trebui să fie făcută doar în virtutea regulilor companiei”, a spus Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene a adăugat că își dorește reglementarea mediului online în parteneriat cu Statele Unite și cu administrația Biden pentru a putea crea o legislație în acord cu valorile europene și trans-atlantice:

„Trebuie să existe un cadrul legal pentru astfel de decizii cu efecte importante. De aceea, Comisia a lansat mai multe inițiative pentru stabilirea de noi reguli pe piața digitală – Actul privind Serviciile Digitale și Actul privind Piețele Digitale.

Îi invit pe prietenii noștri din Statele Unite să se alăture inițiativelor noastre. Împreună, putem crea un set de reguli pentru economia digitală care să fie respectate în toată lumea – de la protecția datelor, la siguranța și confidențialitatea infrastructurii critice. Un corp de reguli bazat pe valorile noastre – drepturile omului, pluralism, incluziune și protecția confidențialității. Europa este pregătită”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: