vineri

26 aprilie, 2024

21 aprilie, 2020

Grupările de lobby ce gravitează în jurul mașinăriei legislative a UE încearcă să convingă oficiali europeni să amâne o serie de termene-limită și să întârzie implementarea de legislație decisă la Bruxelles înainte de declanșarea crizei coronavirus.

În principal, anunță Politico, se cere amânarea implementării politicilor legate de mediu și de climă.

Explicația reprezentanților mediului de afaceri, transmisă prin intermediul unor scrisori adresate decidenților europeni, este că actuala criză îi forțează economia să își regândească lanțurile de aprovizionare, să își restructureze forța de muncă și să își regândească planurile de afaceri. Iar regulamentele ce urmează să implementeze decizii cu mare impact economic adaugă un stres suplimentar, ce poate și ar trebui amânat.


La începutul anului, Comisia nou instalată și-a prezentat agenda ambițioasă în ceea ce privește clima și mediul.

Scurt rezumat al cererilor de amânare

Două mari grupării de lobby care reprezintă sectorul de tehnologie au transmis Comisiei, în aprilie, ”preocuparea în legătură cu termenul-limită de respectare a noilor cerințe privind încărcătoarele echipamentelor electronice”. E vorba de un regulament ce impune standarde mai înalte de eficiență energetică a dispozitivelor utilizate la încărcarea telefoanelor și laptopurilor.

Cele două organizații – Asociația Consumatorilor de Tehnologie și Consiliul Industriei Tehnologiei Informației – au cerut Comisiei o amânare cu 6 luni a termenului-limită, afirmând că o astfel de decizie ”ar fi proporțională, rezonabilă, lipsită de costuri și ar oferi afacerilor un mult-așteptat răgaz”.

Săptămâna trecută, marți, 35 de directori ai unor mari companii europene s-au raliat public unei inițiative lansate de europarlamentarul francez Pascal Canfin, care a cerut constituirea unui pachet de investiții post-criză și de prioritizare a țintelor climaterice și de biodiversitate anunțate de Comisie.


Parte dintre aceste mari companii, inclusiv Renault și Engie, au cerut pe 10 aprilie, prin intermediul celui mai mare grup european de lobby- BusinessEurope- amânarea unor noi reglementări de mediu și oprirea temporară a consultărilor purtate în acest domeniu cu mediul de afaceri.

Oficialii europeni au mai fost solicitați încă de la începutul crizei să relaxeze anumite condiții aplicate sistemului bancar având în vedere importanța sectorului în susținerea economiilor lovite de criză.

Solicitări asemănătoare au mai fost înaintate de grupul care reprezintă interesele producătorilor de mase plastice (pe data de 8 aprilie), de cel care reprezintă interesele procesatorilor de carne și de cel al producătorilor de alcool.

Comisia Europeană mizase (aproape) totul pe cartea Green Deal

Pactul ecologic european lansat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urma să angajeze cel puțin 25% din bugetul pe termen lung al Uniunii Europene.

Comisia a lansat Pactul climatic, care conține printre altele un Fond pentru Tranziție justă care pune la dispoziția statelor membre 7, 5 miliarde de euro, granturi nerambursabile.

Uniunea Europeană urma să repartizeze României granturi nerambursabile în valoare de aproximativ 750 de milioane de euro pentru susținerea zonelor monoindustriale ce vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă.

Ambițiile ecologice ale Comisiei au întârziat inclusiv adoptarea bugetului multianual 2021-2027 din cauză că mai toate capitolele bugetare trebuiau ajutate în linie cu obiectivele Pactului.

(Citiți și: ”Bătălia epică dintre Mediu și Agricultură provocată de Green Deal în Bugetul multianual al UE”)

De precizat: Nu doar grupările de lobby cer amânări ale acestei inițiative, ci chiar state. La începutul lunii martie, premierul ceh Andrej Babis spunea că UE ar trebui să lase deoparte ambițiosul plan de mediu Green Deal, pentru a combate coronavirusul.

Schimbări de plan inevitabile

Comisia Europeană lucrează deja la modificarea planului inițial de promovare a legislației în 2020, modificări care ar urma să fie aprobate în săptămânile următoare.

Documentele de lucru consultate de Politico arată că un număr semnificativ de acțiuni vor fi amânate. Între acestea:

  • Strategia ”De la fermă în farfurie”, care urma să stabilească ținte pentru reducerea utilizării de pesticide în agricultură și pentru dezvoltarea fermelor organice
  • Digital Services Act, care va obliga Google, Facebook sau Twitter să elimine conținut ilegal postat pe platformele lor
  • Posibil, chiar țintele de mediu asumate pentru orizontul 2030

Un purtător de cucânt al Comisiei Europene a declarat pentru Politico: ”Comisia urmărește cu mare atenție toate propunerile formulate de diverși actori, inclusiv reprezentanți ai industriilor europene”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: