miercuri

24 aprilie, 2024

21 februarie, 2023

Executivul de la Bruxelles dorește adoptarea rapidă în Uniunea Europeană a unor reglementări stricte referitoare la capitalul băncilor care deţin criptoactive, pentru a evita ratarea unui termen stabilit la nivel global.

Comitetul global de la Basel al autorităţilor bancare din principalele centre financiare ale lumii a stabilit un termen limită, ianuarie 2025, pentru implementarea cerinţelor de capital pentru expunerile băncilor la criptoactive, cum ar fi monedele stabile (stablecoins) şi bitcoin. ”Deocamdată, băncile au expuneri foarte scăzute la criptoactive şi doar o implicare limitată în furnizarea de servicii legate de criptoactive”, menționează Comisia Europeană într-un document de discuţie informal văzut de Reuters, agenție preluată de News.ro.

Standardele Basel sunt aplicate în UE printr-o lege, iar o întârziere ar putea însemna că băncile trebuie să aştepte mai mult pentru a intra pe piaţa cripto, deoarece regulile UE separate pentru tranzacţionarea criptoactivelor intră în vigoare în 2024.


Basel a stabilit condiţii de capital punitive pentru monedele cripto nesuportate de active reale, cum ar fi bitcoin, şi condiţii mai puţin conservatoare pentru monedele stabile, care sunt susţinute de un activ sau de o monedă fiat (nstrument financiar a cărui valoare nominală este superioară valorii sale intrinsece).

”Băncile şi-au exprimat interesul de a tranzacţiona criptoactive în numele clienţilor lor şi de a oferi servicii legate de criptoactive”, potrivit Comisiei Europene.

Pentru a aplica regulile cripto de la Basel, UE ar putea fie să propună o nouă lege, fie să extindă legea bancară pe care o finalizează acum, aşa cum a solicitat Parlamentul European.

Parlamentul şi statele UE au un cuvânt de spus egal cu privire la legea bancară şi urmează să înceapă negocierea textului final, care ar putea include prevederi privind criptoactivele.


Acest lucru ar oferi băncilor claritate cu privire la condiţiile pentru expunerile la criptoactive şi ar asigura că riscurile care decurg din acestea sunt abordate în mod adecvat, se arată în documentul Comisiei.

” Din perspectivă internaţională, ar permite, de asemenea, UE să se alinieze pe deplin la termenul de implementare convenit la nivelul Basel”.

Un proiect de lege separat nu va fi lansat înainte de sfârşitul anului 2023, se arată în documentul Comisiei.

La jumătatea anului 2024 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, ceea ce face mai dificilă aprobarea unei noi legi la timp pentru 2025.

Documentul Comisiei sugerează, de asemenea, că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a blocului ar putea să se coordoneze cu organul de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, ESMA, pentru a se asigura că criptoactivele sunt clasificate corespunzător.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: