joi

28 martie, 2024

11 iunie, 2014

Comisia Europeană lansează miercuri o investigaţie în legătură cu scutiri de taxe acordate companiilor multinaţionale care ar putea încălca normele europene privind ajutoarele de stat.

Ancheta, care va viza cel mai probabil Irlanda, Luxemburg şi Olanda, va fi anunţată de comisarul pentru concurenţă Joaquin Almunia (foto), transmite Euobserver.

Informaţia iniţială a fost oferită marţi de postul de radio RTE, care a precizat că investigaţia iniţială vizează afacerile din Irlanda ale companiei americane Apple, dar EUobserver anunţă că oficialii europeni vor analiza inclusiv facilităţi fiscale acordate altor companii de Luxemburg şi Olanda, începând cu toamna anului trecut.


Ţările menţionate au promis facilităţi fiscale în baza unor lacune legislative, care au permis unor companii precum Amazon, Starbucks sau Apple să plătească taxe considerate foarte mici pentru operaţiuni derulate în Europa.

Comisia Europeană şi “planificarea fiscală agresivă”

În noiembrie 2013, Comisia Europeană a dat publicităţii un plan de viitor, care interzice înfiinţarea în Europa de companii de tip “căsuţă poştală”, care permit companiilor-mamă să evite plata unor taxe fiscale.

Deşi guvernele europene se străduiesc în ultimul timp să combată evaziunea fiscală, în încercarea se a-şi susţine bugetele afectate de criza economică, UE estima anul trecut că frauda şi evaziunea fiscală costă Europa 1.00 de miliarde de euro anual.

Comisarul Joaquin Almunia a descris anterior practica de “planificare fiscală agresivă” ca fiind contrară principiilor unei pieţe unice europene şi “de neconceput social”.


„Din cauza lacunelor din legile fiscale naţionale, multe dintre cele mai mari companii multinaţionale plătesc taxe foarte mici, şi nu au nevoie să încalce legea pentru a face acest lucru”, a declarat Joaquin Almunia la Forumul european al concurenţei la inceputul acestui an.

Compania americană Apple se confruntă pe piaţa americană cu acuzaţii, după ce fiscul american a descoperit că aceasta a plătit 3,7% impozit pe profitul realizat înafara SUA, prin simpla mutare a sediului internaţional Apple în oraşul irlandez Cork.

Şi gigantul American Starbucks a plătit fiscului britanic impozit pe profit în valoare de 8,6 milioane lire sterline, pentru vânzări totale de 3 miliarde de lire declarate în perioada 1998-2011.

Urmând aceste exemple, companiile Amazon şi Skype şi-au deschis filiale în Luxemburg, unde profiturile sunt impozitate cu 4,5%.

“Sunt firme care au reuşit să evite plata corectă a taxelor din cauză că anumite state europene au legislaţii permisive”, declară comisarul Almunia. În replică, premierul Irlandei, Enda Kenny, a afirmat: “Credem că legislaţia noastră fiscală este foarte puternică, este etică şi o vom apăra cât se poate de viguros.”

Politica fiscală este unul dintre domeniile cele mai bine protejate de guvernele naţionale în faţa cerinţelor de uniformizare europeană. În 2011, Irlanda a refuzat o serie de solicitări ale Germaniei şi Franţei, care ofereau condiţii mai generoase ale planului de salvare economică dacă acest stat ar fi acceptat să crească nivelul ratelor de impozitare ale companiilor.

În ultima legislatură europeană, miniştrii de finanţe au refuzat un proiect care stabilea o bază unică de impozitare în toate cele 28 de state europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: