Comisia Europeană (CE) a introdus taxe antidumping de până la 28,5% pentru anumite tipuri de oțel rezistente la coroziune provenite din China, după ce în urma investigației lansate în urmă cu opt luni s-a descoperit că produsele beneficiau de subvenții ilegale din partea Beijingului, scrie Reuters.
Decizia CE vine în urma unei plângeri de la Asociația europeană a producătorilor de oțel, Eurofer, printre ai cărei membri se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp și Tata Steel Europe.
Importurile de oțel rezistente la coroziune din China au urcat cu 45% anul acesta și reprezintă 51% din totalul importurilor UE pentru acest tip de produse, arată datele băncii de investiții Jefferies.
„Cu Voestalpine, Thyssenkrupp și ArcelorMittal având cea mai mare expunere la oțelul galvanizat (rezistent la coroziune), anunțul CE este un catalizator pozitiv pentru majorarea cotei pe piața internă și a marjei de profit”, apreciază analiștii de la Jefferies, citați de Reuters.
UE a impus până acum Chinei, producătorul a jumătate din oțelul vândut anual la nivel mondial, mai multe taxe antidumping, la sesizarea companiilor europene care au denunțat subvențiile ilegale acordate de statul chinez. De exemplu, în iunie, Comisia a introdus taxe antidumping de până la 35,9% pentru oțelul laminat la cald provenit din China.
Măsurile au fost necesare pentru a ajuta companiile autohtone existente în cel puțin 15 state membre, potrivit anunțului publicat miercuri în Jurnalul Oficial al UE.
Taxele antidumping, care variază de la 17,2% până la 28,5%, vor afecta Hesteel Group, Shougang Group, Shagang Group și alte câteva companii, care vor putea putea contesta decizia CE în termen de 25 de zile.