fbpx

Europa

3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult

06.04.2021

Chestiunea

Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult

06.04.2021

La obiect

Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult

05.04.2021

Europa

Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult

04.04.2021

Comisia Europeană ghidează politica fiscală prin pandemie: Cheltuieli publice reduse treptat, dar compensate cu impozit pe profit mai mic și stimularea muncii

de Victor Bratu , 7.3.2021

Economia Europei ar putea reveni și avansa la fel ca în anii 1920, sau ar putea suferi încă mulți ani din cauza mutațiilor coronavirus. Atâta vreme cât ambele scenarii rămân în egală măsură posibile, guvernele UE ar trebui să mențină un ritm ridicat al cheltuielilor, spune Comisia Europeană într-un proiect de ghid de politică fiscală consultat de Politico.

În acest ghid, Comisia Europeană anunță că a stabilit șase politici generale pe care guvernele UE ar trebui să le urmeze atunci când își planifică bugetele pentru anul 2022. Miniștrii de Finanțe vor dezbate acest ghid de politici fiscale în jurul datei de 15 martie, apoi Comisia va propune, la sfârșitul lunii mai, măsuri mai aprofundate, inclusiv recomandări naționale.

Planul B: reducerea impozitelor pe profit și stimularea fiscală a muncii

Pentru Comisie, provocarea imediată este cum să îndepărteze anul viitor economia de sprijinul public, fără a lăsa totuși afacerile și angajatorii expuși la recuperarea post-pandemică.

Cheltuielile publice vor trebui în cele din urmă să fie reduse înainte ca datoria publică să devină imposibil de gestionat. Mai ales că semnalul de alarmă a apărut: nivelul datoriei externe a statelor din zona euro se apropie rapid de cota de 100% din PIB.

(Citiți și: ””T Zero” – avem doar 3 ani la dispoziție să ne înscriem ca jucători în economia viitorului post-Covid / Cover, sumar, titluri – au apărut CRONICILE 91”)

Coordonarea politicii fiscale a UE, care ar trebui să se adapteze circumstanțelor în schimbare, va fi esențială pentru sănătatea economică a blocului, arată Comisia Europeană.

Odată ce criza sanitară ar fi depășită, guvernele ar trebui să pivoteze treptat către măsuri fiscale mult mai specifice”, recomadă Comisia Europeană.

Până la acel moment însă, Comisia va recomanda guvernelor să se concentreze pe ajutorarea companiilor viabile, care mai toate se zbat să își asigure fluxurile de numerar. Ca recomandări specifice, Comisia va indica reducerea temporară a impozitelor pe profit și stimularea fiscală a muncii.

Fiscalitatea din România în oglindă cu sugestiile Comisiei Europene

Gabriel Biriș (foto), expert în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, spune că România ar putea urma indicațiile Comisiei Europene, însă cu condiția prealabilă de a redeschide dezbaterile legate de fiscalitate și de a corecta problemele de sistem.

Între aceste probleme, Gabriel Biriș semnalează:

”În ceea ce privește impozitul pe profit, să ne amintim că doar 5% dintre firmele din România plătesc acest tip de impozit, majoritatea firmelor având statut de IMM după ridicarea plafonului cifrei de afaceri la 1 milion de lei. Dacă discutăm de fiscalitatea companiilor, cred că prima dată ar trebui să discutăm de egalitate de tratament…. În ceea ce privește impozitarea muncii, ce putem face este să eliminăm mai întâi scutirile, să eliminăm o lungă serie de excepții instituite, de tipul reducerilor acordate pentru profesii liberale, drepturi de autor etc., concomitent cu o reducere de cote”.

Toate studiile economiei românești relevă faptul că România este singura țară din Europa Centrală și de Est al cărei nivel agregat de colectare a veniturilor fiscale a scăzut pe parcursul primilor zece ani de calitate de stat membru al UE. În 2019, veniturile generale ale statului au constituit 31,7% din PIB în România, al doilea cel mai scăzut nivel din UE.

Asta în condițiile în care statul român se bazează în mod covârșitor pe impozitarea consumului și a muncii, favorizând plătitorii de impozite pe capital și proprietate.

Cota standard de impozit pe profit este de 16%, una dintre cele mai scăzute din UE.

Deși constituie o parte mică din sistemul fiscal din România – taxele pe proprietate nu au reprezentat decât 0,6% din PIB în 2017-2019.

De cealaltă parte, impozitarea muncii este la un nivel ridicat față de majoritatea statelor UE: în România, angajatul plătește CAS 25%, Sănătate 10%, impozit pe venit 10%. Angajatorul plătește 2,25% contribuție asigurătorie de muncă.

Comisia repetă obsesiv: nu reunțați prea repede la ajutoarele oferite economiilor

Potrivit proiectului de ghid de politică fiscală citat de Politico, Comisia Europeană ar urma să mențină suspendarea regulilor de deficit ”cel puțin până în 2023”.

În debutul crizei economice provocate de pandemie, Comisia a suspendat pragul maxim acceptat de deficit de 3% din PIB, dând astfel posibilitatea guvernelor să amortizeze o probabilă recesiune istorică generată de criza sanitară.

În acest moment, calea pe care va merge economia europeană va fi determinată, pe de-o parte, de cât de virale vor fi mutațiile suferite de coronavirus și, pe de altă parte, de succesul lansării de vaccinuri și al campaniilor naționale de vaccinare, afirmă Comisia Europeană.

(Citiți și: ””ROMÂNIA ÜBER ALLES” – Interesele economiei românești în UE în deceniul care va schimba lumea. A apărut: Sumarul nr. 92 al CRONICILOR Curs de Guvernare”)

„O explozie de optimism post-criză ar putea sta la baza eliberării acumulărilor puternice de proiecte de investiții și a cererii”, arată analiza Comisiei Europene, care reține însă și alternativa: „Dezavantajul este că pandemia se poate dovedi mai persistentă sau mai severă pe termen scurt, riscând să lase cicatrici profunde în țesătura economiei europene”.

Această ipoteză ar conduce ”la falimente, la creșterea șomajului pe termen lung și la o creștere a inegalităților”, avertizează Comisia, care transmite statelor membre indicația de a nu renunța prea repede la sprijinul acordat economiei.

Guvernele zonei euro au cheltuit împreună echivalentul a 4% din Produsul Intern Brut pentru a-și sprijini economiile, de când Bruxelles-ul a suspendat Pactul de stabilitate și creștere.

Analiza Comisiei arată că aceste măsuri au funcționat: Sprijinul pentru angajații trimiși în concedii și garanțiile de împrumut au păstrat locurile de muncă a 20 la sută dintre lucrătorii din UE, protejând una din patru companii de stres financiar profund anul trecut.

Comisia mai spune că și Mecanismul de Recuperare și Reziliență ( 672,5 miliarde euro) își va aduce aportul la susținerea economiilor, în special prin trecerea spre digital și verde. Potrivit Comisiei Mecanismul de Recuperare și Reziliență va contribui cu o creștere economică de 2% în următorii ani, cu condiția ca toate granturile să fie acordate și măcar jumătate dintre credite să fie utilizate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.3.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Probleme și cu vaccinul Johnson & Johnson: se amână lansarea în Europa după raportarea de tromboze îm SUA

Iulian Soare

Grupul Johnson&Johnson a anunțat marți că amână lansarea vaccinului său anti-Covid în Europa, după raportarea unor cazuri rare de cheaguri de sânge în SUA. Compania… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiţă: Peste 2,3 milioane de persoane vaccinate. Johnson&Johnson va fi administrat după ce apare decizia EMA

Vladimir Ionescu

Peste 2,3 milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid în România, cu cel puțin o doză, iar alte 505.000 de persoane se află pe lista… Mai mult

Stiri

Martie 2021 – sub efectul scumpirii carburanților, inflația anuală a rămas peste 3%

Marin Pana

Inflația anuală s-a diminuat la 3,05% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile au majorat în luna martie 2021 cu 0,38 %. Efectul de… Mai mult

Just Business

Antreprenorii își pot înscrie proiectele de startup-uri tech, pentru selecția din 26 aprilie, în Comunitatea Launch

Adrian N Ionescu

Fondatorii potențiali de sturtup-uri tech pot aplica online pentru următoarea perioadă de selecţie a proiectelor lor, derulată de comunitatea Launch începând din 26 aprilie, în… Mai mult

Stiri

Fostul primar Onțanu, condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare – pentru o mită evaluată la peste 4 mil. euro

Vladimir Ionescu

Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu (general în rezervă), a fost condamnat marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la… Mai mult

Europa

Germania / Guvernul federal preia de la landuri decizia de impunere a restricțiilor în pandemie

Iulian Soare

Guvernul german a aprobat proiectul prin care autoritatea privind legislația în vederea limitătii pandemiei de Covid-19 se transferă la nivel federal, aceste reglementări urmând să… Mai mult

Stiri

Romgaz vrea să finanțeze achiziția participației Exxon la Neptun Deep prin emisiune de obligațiuni

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) a anunțat că va solicita rating din partea a două companii de evaluare, pentru putea finanța, și printr-o emisiune de obligațiuni corporatiste, eventuala… Mai mult