vineri

12 aprilie, 2024

6 august, 2022

Comisia Europeană demontează pretextele Gazprom și precizează că sancțiunile împotriva Rusiei nu împiedică livrarea turbinei pentru Nord Stream 1, respectiv pomparea gazelor la capacitate normală spre Europa.

Gazprom pretextase că sancţiunile occidentale ar face imposibilă preluarea turbinei pentru o staţie de comprimare a gazoductului Nord Stream 1, care continuă să funcţioneze la numai 20% din capacitate.

„Nu există nimic în sancţiuni care să interzică ajungerea în Rusia a turbinei Siemens. Orice altceva se va spune pe acest subiect este pur şi simplu incorect”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, citat de EFE și Agerpres.


„Este doar o scuză”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE, care a reamintit că Bruxelles-ul a acuzat în mod repetat Rusia de faptul că „face şantaj cu gazele”.

„Nord Stream nu este supus niciunei sancţiuni”

Comisia susţine că „sancţiunile nu afectează bunurile sau tehnologiile legate de industria sau transportul de gaze naturale în UE” şi că „Nord Stream nu este supus niciunei sancţiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt pentru Concurenţă, Arianna Podesta.

Executivul comunitar îl completează astfel pe cancelarul german, Olaf Scholz, care a vizitat săptămâna aceasta fabrica Siemens Energy din Muhlheim (vestul Germaniei), unde se află turbina, şi a dat asigurări că aceasta „este pregătită pentru a fi transportată”.

Gazprom a suspendat complet furnizările de gaze timp de zece zile, în iulie, argumentând că erau necesare lucrări de mentenanţă şi că lipseşte o turbină.


Moscova insistă să invoce „probleme tehnice” ca să explice de ce a reluat livrările dar la numai 20% din capacitatea gazoductului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: