vineri

17 mai, 2024

28 aprilie, 2022

Comisia Europeană a propus suspendarea taxelor la import pentru toate exporturile din Ucraina către Uniunea Europeană, pentru o perioadă de un an, transmite executivul european.

Propunerea, care reprezintă un gest de sprijin fără precedent pentru o țară aflată în război, ar implica, de asemenea, suspendarea pentru o perioadă de un an a tuturor măsurilor antidumping și de salvgardare ale UE în vigoare privind exporturile de oțel din Ucraina.

Propunerea trebuie să fie analizată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.


Această măsură este menită să contribuie la stimularea exporturilor Ucrainei către UE. Ea va contribui la atenuarea situației dificile a producătorilor și exportatorilor ucraineni confruntați cu invazia militară de către Rusia.

Comunicatul precizează:

Pe lângă faptul că duce la pierderi tragice de vieți omenești și la strămutarea în masă de civili ucraineni nevinovați, agresiunea militară rusă are un impact devastator asupra economiei Ucrainei și asupra capacității acesteia de a face schimburi comerciale cu restul lumii, din cauza impactului grav asupra capacității de producție și a rutelor de export vitale ale Ucrainei.

În acest context dificil, UE dorește să facă tot ceea ce este posibil pentru a ajuta Ucraina să își mențină poziția comercială față de restul lumii și să își aprofundeze în continuare relațiile comerciale cu UE.


De asemenea, UE ia deja măsuri, pe teren, pentru a facilita transportul terestru de mărfuri și a permite ca produsele ucrainene să fie distribuite în întreaga lume. De exemplu, Comisia a început deja liberalizarea condițiilor aplicabile șoferilor ucraineni de camioane care transportă mărfuri între Ucraina și UE, precum și facilitarea tranzitului și a utilizării infrastructurii UE pentru a canaliza exporturile ucrainene către țări terțe. Aceste măsuri vor asigura flexibilitatea și certitudinea necesare pentru producătorii ucraineni.

În 2021, grație unui program ambițios de punere în aplicare a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), schimburile comerciale bilaterale UE-Ucraina au atins cel mai înalt nivel de la intrarea în vigoare a DCFTA (peste 52 miliarde EUR, ceea ce reprezintă dublul valorii înregistrate înainte de intrarea în vigoare a DCFTA, în 2016).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: