Reuniunea organizată marți la Ramstein (Germania) la inițiativa Statelor Unite a dat naștere unui „grup de contact” global care va sprijini Ucraina. Este o alianță globală formată de 40 de state care își propune să coordoneze acțiunile de consolidare a capacităților de apărare ale Ucrainei în fața invaziei rusești.
La conferința de presă organizată marți seara, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a spus că grupul se va întâlni lunar, un semn, scrie Politico, că aliații Ucrainei se pregătesc pentru un conflict de durată.
Israel, Australia, Coreea de Sud s-au alăturat grupului
Întâlnirea din Germania marchează un punct de cotitură în consultările dintre aliații occidentali ai Ucrainei, care se organizează practic, scrie și Euractiv, într-o coaliție militară indirectă.
Lista statelor participante la reuniune este extinsă pe tot globul, pe lângă toți membri UE și NATO la constituirea grupului participând Israel, Australia, Japonia, Kenya, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Tunisia.
Din grup nu face parte niciun stat din America Centrală și din America de Sud.
Nu este foarte clar dacă prezența statelor non-NATO or cadrul întâlnirii – o bază aeriană americană din Germania – vor contracara narațiunea Moscovei conform căreia Rusia poartă un război de facto cu NATO, care folosește Ucraina ca proxy.
„NATO, în esență, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy și îl înarmează”, a declarat luni seara ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei controlate de stat. „Războiul înseamnă război.”
Comentariile asunt surprinzătoare pentru că Kremlinul a refuzat până acum să admită că poartă război în Ucraina.
Grupul va discuta, lunar, nevoile de apărare ale Ucrainei
La reuniune, Ucraina a oferit informații despre nevoile sale de apărare, solicitând de la artilerie, drone și tancuri până la rachete antinavă și avioane de luptă.
„Avem nevoie de arme. armele moderne. Un număr mare de arme grele moderne”, a scris ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pe Twitter după discuții.
Vorbind după întâlnire, Lloyd Austin le-a spus reporterilor că forumul va continua ca un „grup de contact” care va discuta lunar nevoile de apărare ale Ucrainei. El a precizat că„grupul de contact” vrea „să ajute Ucraina să câștige astăzi și să construiască puterea pentru mâine”.
”Vrem să facem mai greu Rusiei să-și amenințe vecinii, să o facem mai puțin capabilă să facă asta”, a afirmat oficialul american.
***