duminică

23 iunie, 2024

4 septembrie, 2019

Comisia Europeană a finalizat miercuri pregătirile pentru scenariul no-deal Brexit și a prezentat un plan de acces rapid la fonduri speciale, cu scopul de a ajuta statele membre să depășească cât mai ușor impactul economic al unui posibil Brexit fără acord.

Anunțul și detaliile au fost postate pe pagina Comisiei Europene (AICI-LINK).

În conformitate cu noua abordare, UE va „extinde domeniul de aplicare al Fondului european de solidaritate pentru a acoperi sarcinile financiare grave cauzate statelor membre direct imputabile unei retrageri fără un acord și care nu ar putea fi evitată prin pregătirea în avans”.


Asistența din Fondul european de solidaritate ar include „sprijin pentru schemele de ajutor de stat pentru întreprinderi, măsuri pentru păstrarea locurilor de muncă existente și pentru asigurarea funcționării controalelor la frontieră- vamale, sanitare și fitosanitare”, a scris Comisia în comunicarea sa.

Comisia mai propune: „asigurarea faptului că Fondul european de ajustare la globalizare este disponibil pentru a sprijini lucrătorii concediați ca urmare a retragerii fără acord, sub rezerva anumitor condiții.”

Executivul european avertizează însă companiile și cetățenii că ar trebui să fie pregătiți pentru un scenariu fără acord, și publică ”o listă de verificare a pregătirii pentru întreprinderi” și propune adoptarea unui regulament care să asigure conectivitatea rutieră a transporturilor de marfă și de pasageri, un regulament privind transportul aerian și un regulament privind autorizațiile de pescuit.

(Citiți și: ”Tulburări de comportament” la primele 1000 de companii. Ce înseamnă asta?”)

„Timpul scurt rămas (până la data de 31 octombrie- n. red) și situația politică din Regatul Unit au crescut riscul ca Regatul Unit să se retragă la această dată fără un acord”, scrie Comisia.


Comisia Europeană evocă un posibil sprijin suplimentar pentru sectorul agricol și pentru întreprinderile mici și mijlocii.

„Comisia Europeană este pregătită să acționeze rapid dacă statele membre decid să își modifice programele de fonduri structurale și de investiții pentru a realoca o parte din resursele disponibile în pachetele naționale, pentru a face față provocărilor cauzate de retragerea fără acord. Comisia este pregătită să propună modificări la acordul dintre Uniunea Europeană și Fondul European de Investiții, pentru a permite utilizarea programului pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) pentru a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii”, mai precizează documentele Comisiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: