joi

2 mai, 2024

22 martie, 2022

Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențele parchetelor specializate de a investiga și de a urmări penal infracțiunile comise de judecători și procurori.

Comisia de la Veneția a publicat luni seara opinia la sesizarea trimisă de USR referitor la legea de desființare a Secției Speciale promovată de ministrul Cătălin Predoiu. Comisia transmite și că regretă „graba cu care această lege controversată a trecut prin parlament și a fost promulgată”, înainte ca organismul european să își poată formula opinia.

Din concluziile Comisiei de la Veneția (AICI-LINK documentul integral):

  • „Comisia de la Veneția regretă graba cu care această lege controversată privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a trecut prin parlament și a fost promulgată, fără a aștepta opinia Comisiei.
  • Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul desființării secției ar trebui să fie asigurarea unei mai mari eficiențe în investigarea și urmărirea penală a posibilelor infracțiuni de corupție comise de judecători și procurori.
  • Este neplauzibil ca o structură de procurori nespecializați la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor de pe lângă curțile de apel să fie mai bine pregătită să efectueze investigații privind fapte de corupție decât DNA, parchetul specializat pe astfel de infracțiuni de corupție.
  • Având în vedere autonomia relativă a DNA și DIICOT și independența funcțională, specializarea acestora, experiența și mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneția regretă că, spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în 2021, legiuitorul nu a restabilit competenţele acestor parchete specializate.
  • În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor acestor două parchete specializate de a investiga și de a urmări penal infracțiunile din competența lor săvârșite de judecători și procurori.
  • Așa cum Comisia a subliniat și în avizul său din 2021, trebuie reformat urgent modul în care sunt abordate plângerile formulate de persoane fizice împotriva judecătorilor și procurorilor. În plus, sunt necesare reguli în temeiul cărora dosarele de urmărire penală să poată fi scoase din competența parchetelor specializate în cazul în care alte persoane sunt cercetate împreună cu magistraţii și/sau trebuie să existe garanții suplimentare împotriva preluării unor astfel de cazuri”.

Scurt Istoric


Parlamentul a adoptat pe 28 februarie proiectul de Lege privind desființarea Secției Speciale propus de ministerul justiției, Cătălin Predoiu.

Potrivit proiectului, infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea plenului CSM. Dosarele în lucru la data desființării secției nu se întorc la DNA sau la DIICOT.

Proiectul a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, care nu a așteptat avizul Comisiei de la Veneția.

Curtea Constituțională a respins, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizările USR și AUR referitoare la legea privind desființarea Secției speciale. USR ceruse CCR să amâne decizia până după publicarea avizului Comisiei de la Veneţia.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: