cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

UDMR se opune ca DNA să preia dosarele de corupție ale magistraților, după desființarea SIIJ

6 iulie, 2021

justitie instanta dosare judecatoriUDMR este de acord cu eliminarea superimunităţii magistraţilor, însă refuză preluarea de către DNA a dosarelor în care judecătorii și procurorii sunt investigați pentru fapte de corupție. Aceasta este una dintre principalele recomandări ale Comisiei de la Veneția referitor la desființarea Secției speciale (SIIJ).

Mai precis, UDMR nu dorește desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați, ci transformarea acesteia într-un departament special din Parchetul General.

„Este o structură existentă, nu trebuie creată o nouă structură şi pentru motive de checks and balances (verificare şi control – n.re.) pentru ca justiţia să funcţioneze în mod adecvat”, a declarat pentru G4Media deputatul UDMR Csoma Botond.


Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, sau Comisia de la Veneția, organism al Consiliului Europei, a apreciază intenția autorităților de a desființa SIIJ, cu două recomandări:

  • pe de o parte, dosarele SIIJ trebuie să plece, după desființarea Secției speciale, spre parchetele care au competența de caz (DNA, pentru cazurile de corupție a magistraților, DIICOT pentru infracțiunile de crimă organizată etc.). Partenerii de coaliție, în special UDMR, doreau să nu se revină la repartizarea dosarelor în funcție de competență, ci să se înființeze un departament în cadrul Parchetului General
  • trebuie eliminat amendamentul ce introduce superimunitatea magistraților

Ambele recomandări vizează cele două condiții puse de UDMR pentru a vota în Parlament desființarea SIIJ.

(Citiți și: „UDMR acceptă desființarea Secției speciale, dacă se transformă în structură a Parchetului General. DNA acuză atacurile nefondate la adresa sa”)

Precizări din avizul Comisiei de la Veneția:

Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT și înțelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați (…)


Amendamentele adoptate în Camera Deputaților ridică numeroase semne de întrebare atât pe conținut, cât și pe procedură. Comisia de la Veneția recomandă ca aceste amendamente (privind super-imunitatea magistraţilor –n.r.) să fie înlăturate complet.

Comisia de la Veneția dorește să sublinieze că desființarea Secției Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă și că încurajează autoritățile române să continue cu un proces de reformă mai larg.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat sesiune extraordinară la Senat, săptămâna viitoare, pentru desfiinţarea Secţiei speciale, așa cum au promis lideri ai partidelor partenere în coaliția de guvernare.

Ministrul a explicat luni că proiectul trebuie adoptat în forma elaborată de MJ, renunțându-se la amendamentele criticate de Comisia de la Veneția: “Dacă Guvernul va trimite în parlament proiecte într-o anumită formă şi acolo vor fi deturnate de la scopul iniţial, nu vom putea vorbi de o reformă. Asta trebuie să ne asigurăm. Nu trebuie doar să ne facem că facem reformă, ci reforma trebuie făcută efectiv”, a adăugat Stelian Ion, citat de Agerpres.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: