1 iunie, 2022

Comerţul realizat în ruble-yuani a explodat, înregistrând o creştere de peste 1.000% de la începutul războiului din Ucraina, respectiv echivalentul a patru miliarde de dolari, consolidând poziţia monedei ruse, potrivit unor calcule Bloomberg, citate de MarketWatch.

Creșterea comerțului bilateral nu ar trebui să reprezinte o surpriză, deoarece atât președintele rus Vladimir Putin, cât și liderul chinez Xi Jinping s-au angajat să facă acest lucru la începutul acestui an, scriu jurnaliştii străini.

Blocarea rezervelor valutare ale Moscovei i-au determinat pe mulţi analişti să preconizeze o scădere a dominaţei dolarului, având în vedere disponibilitatea Casei Albe de a-l folosi ca o armă. Datele par să confirme o tendinţă de scădere a tranzacţiilor comerciale realizate în dolari, în contextul în care băncile centrale din economiile emergente şi-au redus, la rândul lor,, concentraţia de dolari din rezervele internaţionale.


Chiar şi aşa, moneda americană rămâne extrem de importantă din ambele puncte de vedere.

Dolarul îşi menţine dominaţia la nivel internaţional

Potrivit Fondului Monetar Internațional, ponderea dolarului în rezervele globale este de aproximativ 59%, cu mult peste cota euro (20,5%) și cota yenului japonez, care se află pe locul 3 cu aproximativ 5,8%. Ponderea dolarului a scăzut de la 70% la sfârșitul anilor 1990, dar se menţine robustă.

Aproximativ 60% din pasivele internaționale și în valută – depozite, în primul rând – și împrumuturi sunt exprimate în dolari americani, un nivel de dominație care a rămas relativ stabil din 2000 și este cu mult peste cel al euro, potrivit unei analize a Rezervei Federale.

Dolarul american este, de asemenea, cea mai des folosită monedă din lume în comerțul global. Între 1999 și 2019, dolarul a fost moneda folosită pentru 96% din tranzacţiile comerciale internaţionale ale Americii, 74% în regiunea Asia-Pacific și 79% în restul lumii. Singura excepție pare să fie Europa, unde euro este moneda dominantă pentru comerț.

Parteneriatul Rusia-China


După cum subliniază Bloomberg, creșterea comerțului bilateral aduce beneficii atât Moscovei, cât și Beijingului.

Pentru China, faptul că mai mulți cumpărători ruși folosesc moneda sa va sprijini eforturile de internaționalizare a yuanului, într-un moment în care legăturile economice și politice cu Washington devin din ce în ce mai tensionate.

De cealaltă parte, Moscova trebuie să înlocuiască comerțul pierdut din cauza sancțiunilor occidentale și a întreprinderilor occidentale care se retrag în mod voluntar de pe piața rusă.

Strategii valutar de la băncile de investiții și mulți alți analiști care se concentrează pe macroeconomie și piețe sunt de părere că cel mai important factor care susține dolarul în acest moment este că „nu există alternativă”.

Desigur, merită de remarcat și faptul că au existat şi alte provocări la adresa hegemoniei dolarului în ultimul timp – în special planul Arabiei Saudite de a stabili prețul unor contracte petroliere în yuani chinezești.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: