luni

6 mai, 2024

12 martie, 2015

deficit bugetarSoldul negativ din comerțul exterior pe prima lună a anului a fost de numai 176,4 milioane euro, cu circa 30% mai mic decât în ianuarie 2014. Exporturile au crescut față de aceeași lună a anului precedent cu 6,4%, în timp ce importurile au avansat cu 4,1%. Rezultatele arată încă și mai bine dacă se face raportarea la luna anterioară (decembrie 2014): +10,2% la exporturi și -4,0% la importuri.

1

În aceste condiții, gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate a fost de 100%. Explicația este că raportarea acestui indicator se face în termeni FOB/FOB (Free on Board în lb. engleză sau preț de livrare), în timp ce rezultatul comerțului exterior include pe partea de import și cheltuielile de transport și asigurare ale mărfurilor (Cost, Insurance, Freight – de unde vine abrevierea CIF) iar trecerea între fob și CIF se face printr-un coeficient stabilit convențional la 1,043.
Rezultatul consemnat este unul notabil și dătător de speranțe pentru anul în curs, dat fiind rezultatul de 93,5% grad de acoperire consemnat pe anul trecut. Mai ales în contextul în care se vehicula preluarea rolului de motor de creștere de către cererea internă și există premize pentru continuarea ameliorării performanțelor în schimburile externe.


2Ponderea exporturilor către statele din zona UE a fost de 74,2% din totalul exporturilor, în timp ce 77,5% din importuri s-au făcut pe aceeași relație externă. Rezultatul a fost de 155% raportat la deficitul total, ceea ce reflectă pe ansamblu un deficit de competitivitate față de statele UE. În schimb, față de statele din afara UE, exporturile au depășit importurile și au diminuat semnificativ deficitul comercial (55% din rezultatul total).

3În structură, trebuie subliniată poziția excedentară pe segmentul livrărilor de mașini, echipamente de transport și alte produse manufacturate, care reprezintă 144% față de deficitul consemnat și explică performanța gradului de acoperire de 100%. Rezultatele din zona produselor agroalimentare, băuturilor și tutunului și cele de la materii prime au influențe relativ reduse asupra soldului din comerțul exterior.

4

Din păcate, situația este îngrijorătoare la capitolul produse chimice și produse conexe, unde deficitul este mai mult decât dublu față de cel înregistrat pe total și pe segmentul de combustibili minerali, lubrifianți, etc., unde se mai adaugă aproape 40% din deficitul comercial. Mai grav, contraperformanța se accentuează de la lună la lună.


Practic, lichidarea unor capcități de producție din industria chimică și petrochimică, pe considerente legate de optimizarea rezultatelor unor privatizări discutabile și de evitare a unor costuri legate de cheltuielile de ecologizare angajate la preluarea activelor, a condus la un desen al schimburilor externe în care tot ce obținem pe mașini și utilaje și încă ceva în plus se duce pe importurile de produse chimice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: