joi

25 aprilie, 2024

1 iulie, 2016

iohannis_1-465x390La sediul Comandamentului multinational de divizie Sud-Est, pe sos. Antiaeriana. a fost organizată vineri o ceremonie în cadrul căreia au fost declarate operaționale capacităţile Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est şi a Capacităţii Finale a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor.

Președintele Iohannis, participant la ceremonie, a plasat acest eveniment în contextul pregătirii Summitului NATO de la Varșovia de săptămâna viitoare, summit organizat ”pe fondul unei dinamici accentuate a mediului de securitate, cu impact asupra statelor membre și Alianței ca întreg”.

Principalele mesaje transmise de președinte:

  • Summitul NATO de la Varșovia este esențial pentru consolidarea securității și apărării colective, după implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale, stabilit la Summitul din 2014.
  • Poziția României la Summitul NATO din acest an de la Varșovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate și apărare, în spiritul solidarității și coeziunii Aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic și sudic, și pe cele două dimensiuni, nordică și sudică, ale Flancului Estic.
  • Ne dorim menținerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecție și de luare a deciziilor actuale și viitoare ale Alianței legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung.
  • Ceremonia de astăzi are o semnificație aparte pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare și a prezenței înaintate Aliate pe flancul estic al NATO.
  • Practic, România și-a îndeplinit integral și la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanță cu nivelul de ambiție al Alianței și cu măsurile adoptate în 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil.
  • Cu câteva săptămâni în urmă, am inaugurat Facilitatea antirachetă de la Deveselu, care marchează atât aprofundarea cooperării în cadrul parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, cât şi consolidarea profilului României în Alianța Nord-Atlantică în perspectiva integrării acestei facilităţi în Sistemul NATO de apărare antirachetă.
  • Vreau să reamintesc că sistemul Aegis Ashore din România nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având strict rol defensiv, dar constituie o asigurare a apărării României şi a Aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări.
  • România își asumă în continuare să fie un furnizor de securitate în regiune, un aliat predictibil și un pol de stabilitate la extremitatea estică a spaţiului euroatlantic care, din păcate, este supus provocărilor şi ameninţărilor.
  • Singurele variante viabile de soluţionare rămân cele politice, nu cele militare, iar solidaritatea Aliată rămâne factorul esenţial al stabilităţii şi securităţii euroatlantice.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: