sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 ianuarie, 2022

În ciuda angajării unor cheltuieli suplimentare în contextul pandemiei, noua coaliție care conduce Germania s-a angajat să respecte constrângerile de îndatorare din Constituție, respectiv o creștere a datoriei publice de sub 0,35% din PIB, scrie Euractiv.

La jumătatea lunii decembrie, Guvernul federal a anunțat noi măsuri de sprijinire a economiei, respectiv cheltuieli publice suplimentare de 60 de miliarde de euro. Criticii au catalogat decizia drept o ”scamatorie” de a ocoli frânele constituționale din calea creșterii datoriei publice.

Potrivit Constituției Germaniei, datorie publică nouă acumulată într-un an nu poate depăși 0,35% din PIB.


”Nu ne atingem de frâna datoriei – este ceva ce am promis”, a spus Johannes Vogel (foto), adjunct în cadrul partidul liberal FDP, membru al coaliției de guvernare, referindu-se la promisiunea electorală a FDP de a respecta limita de cheltuieli.

”Dar frâna este construită în mod inteligent și face diferența între perioadele obișnuite și anii în care trebuie să atenuezi loviturile unor mari crize”, a adăugat el.

Conservatorii de la CDU/CSU, aflați acum în opoziție, au amenințat că vor da în judecată Guvernul pentru cheltuielile suplimentare anunțate și încălcarea limitei de datorie.

Cu toate acestea, Vogel a subliniat că, în ciuda cheltuielilor suplimentare, ”nu mărim povara datoriei”.


Potrivit Ministerului de Finanțe, condus de liderul partidului FDP, Christian Lindner, bugetul suplimentar nu necesită nicio nouă datorie și va fi finanțat integral prin preluarea de credite care au fost planificate și bugetate, dar care nu au fost utilizate până acum.

Politica fiscală este principalul element al discordiei în noua coaliție guvernamentală a Germaniei. În timp ce SPD-ul social-democrat și Verzii susțin cheltuieli publice mai mari, FDP susține o disciplină bugetară strictă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: