Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult›
04.04.2021
2020 – 9 pensionari la 10 salariați. S-a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 10 ani a pensiei medii

Anul trecut, pensia medie a crescut cu 16,1%, cea mai mare valoare din ultimii zece ani, potrvit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică. Puterea… Mai mult›
31.03.2021
DOCUMENT / Încă o strategie europeană pentru care trebuie să se pregătească România: Interzicerea a noi produse chimice considerate periculoase pentru sănătate

Noi probleme s-ar putea adăuga în economie – în industria alimentară, în agricultură și în industria chimică, atunci când va intra în vigoare noua strategie… Mai mult›
31.03.2021
CNBC: Cum își transformă China comerțul în armă geopolitică
de Razvan Diaconu , 19.3.2021
China își diversifică sursele de aprovizionare cu resurse naturale esențiale prin achiziția de companii străine și prin orientarea către „regimuri autocratice stabile” pentru importuri, afirmă un raport al companiei de consultanță Verisk Maplecroft citat de CNBC.
“Prin asigurarea unor surse de aprovizionare diversificate, China va fi într-o poziție mai bună pentru a-și transforma în armă comerțul cu rivalii geopolitici”, avertizează compania de consultanță.
”China are un punct slab: dependenţa ridicată de resurse naturale străine”, se arată în raport. China este un consumator major de materii prime precum petrol şi minereu de fier, însă depinde masiv de importuri pentru a acoperi cererea internă pentru materii prime esențiale.
(Citiți și: ”Ce caută și cum lucrează miliardele chinezești în Africa”)
(Citiți și: ”Varujan Pambuccian / Lumea de dincolo de „bateria chinezească”: Hidrogenul între tehnologie și geopolitică”)
(Citiți și: ”Dan Bucșa / Reshoring – mutarea lanțurilor de producție din China: Poate fi România un beneficiar?”)
O modalitate prin care ţara îşi diversifică sursele de import este prin achiziţia de participaţii în cadrul unor companii străine, în acest fel urmând să crească proporţia de resurse deţinute de chinezi în importurile totale ale ţării.
„China încearcă să-şi întărească controlul asupra lanţurilor globale de aprovizionare prin investiţii şi parteneriate internaţionale. Beijingul susţine companiile de stat în eforturile lor de expansiune globală şi de obţinere a controlului asupra unor baze externe de resurse de la sfârşitul anilor ‘90”, se arată în raport.
În diversificarea surselor de import, China preferă furnizori din „regimuri autocratice stabile” şi nu din democraţii care ar putea implica schimbări de guverne sau posibile schimbări de politică, dezvăluie raportul.
„Prin obţinerea de surse diversificate, China va fi mai bine poziţionată pentru a transforma comerţul într-o armă care să fie folosită împotriva rivalilor geopolitici, crescând în acelaşi timp dependenţa economică a partenerilor noi şi existenţi”, adaugă documentul citat de CNBC.
În raport se menţionează exemplul măsurii luate de chinezi privind interzicerea cărbunelui australian. Cărbunele a fost doar unul din exporturile australiene afectate de măsuri retaliatorii din partea chinezilor după ce Australia a făcut responsabilă China pentru ascunderea informațiilor despre virusul din Wugan care a generat pandemia Coronavirus.
China este de departe cel mai mare partener comercial al Australiei la capitolul bunuri și servicii, reprezentând, potrivit datelor Capital Economics, 39,4% din totalul exporturilor de bunuri și 17,6% din totalul exporturilor de servicii între 2019 și 2020.
Astfel de tensiuni geopolitice ar putea persista în condiţiile în care China îşi accelerează eforturile de reducere a dependenţei de furnizori „neprietenoşi” de resurse, deci companiile şi investitorii aflaţi pe radarul Beijing-ului trebuie să se pregătească, afirmă raportul în care se precizează că acțiuni economice ostile ale Chinei vor continua.