vineri

26 aprilie, 2024

19 martie, 2021

China își diversifică sursele de aprovizionare cu resurse naturale esențiale prin achiziția de companii străine și prin orientarea către „regimuri autocratice stabile” pentru importuri, afirmă un raport al companiei de consultanță Verisk Maplecroft citat de CNBC.

„Prin asigurarea unor surse de aprovizionare diversificate, China va fi într-o poziție mai bună pentru a-și transforma în armă comerțul cu rivalii geopolitici”, avertizează compania de consultanță.


”China are un punct slab: dependenţa ridicată de re­surse naturale străine”, se arată în raport. China este un consumator major de materii prime precum petrol şi mi­nereu de fier, însă depinde masiv de importuri pentru a acoperi cererea internă pentru materii prime esențiale.

(Citiți și: ”Ce caută și cum lucrează miliardele chinezești în Africa”)

(Citiți și: ”Varujan Pambuccian / Lumea de dincolo de „bateria chinezească”: Hidrogenul între tehnologie și geopolitică”)

(Citiți și: ”Dan Bucșa / Reshoring – mutarea lanțurilor de producție din China: Poate fi România un beneficiar?”)

O modalitate prin care ţara îşi diversifică sursele de import este prin achiziţia de participaţii în cadrul unor companii străine, în acest fel urmând să crească proporţia de resurse deţinute de chinezi în importurile totale ale ţării.

„China încearcă să-şi întărească con­trolul asupra lan­ţu­ri­lor globale de apro­vi­zionare prin in­ves­tiţii şi par­te­ne­riate inter­naţionale. Beijingul susţine companiile de stat în efor­turile lor de ex­pan­siu­ne glo­bală şi de obţi­nere a con­trolului asupra unor baze exter­ne de resurse de la sfârşitul anilor ‘90”, se arată în raport.


În diversificarea surselor de import, China preferă furni­zori din „regimuri au­to­cratice stabile” şi nu din democraţii care ar putea im­plica schimbări de guverne sau posi­bile schim­bări de politică, dezvăluie raportul.

„Prin obţinerea de surse diversificate, China va fi mai bine poziţionată pentru a transforma comerţul într-o armă care să fie folosită împotriva rivalilor geopolitici, crescând în acelaşi timp dependenţa economică a partenerilor noi şi existenţi”, adaugă documentul citat de CNBC.

În raport se menţionează exemplul măsurii luate de chinezi privind interzicerea cărbunelui australian. Cărbunele a fost doar unul din exporturile australiene afectate de măsuri retaliatorii din partea chinezilor după ce Australia a făcut responsabilă China pentru ascunderea informațiilor despre virusul din Wugan care a generat pandemia Coronavirus.

China este de departe cel mai mare partener comercial al Australiei la capitolul bunuri și servicii, reprezentând, potrivit datelor Capital Economics, 39,4% din totalul exporturilor de bunuri și 17,6% din totalul exporturilor de servicii între 2019 și 2020.

Astfel de tensiuni geopolitice ar putea persista în condiţiile în care China îşi accelerează eforturile de reducere a dependenţei de furnizori „neprietenoşi” de resurse, deci companiile şi investitorii aflaţi pe radarul Beijing-ului trebuie să se pregătească, afirmă raportul în care se precizează că acțiuni economice ostile ale Chinei vor continua.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: