sâmbătă

13 iulie, 2024

5 iunie, 2024

Sondajele care urmăresc intențiile de vot pentru alegerile europene de săptămâna aceasta, în care 350 de milioane de oameni sunt eligibili să voteze (deși doar jumătate au făcut-o data trecută) arată în mod constant că Parlamentul European este pe cale să se deplaseze către dreapta.

Numărul europarlamentarilor radicali, naționaliști și de extremă-dreapta ar putea să depășească numărul celor din Partidul Popular European de centru-dreapta al președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, iar speculațiile sunt răspândite cu privire la coalițiile care ar putea apărea după 9 iunie.

Până acum, atât de clar.


Dar cine vor fi europarlamentarii? Politico a întocmit o listă a persoanelor din fiecare stat membru UE despre care crede (cu diferite niveluri de probabilitate) că vor fi aleși în următorul Parlament European. Analiza se bazează pe sondajele publicației, combinate cu listele de candidați, intențiile de vot, cât și informații din interiorul partidelor.

Predicția în cazul României, cu cei 33 de probabili intrați în Parlamentul European, în tabelul de mai jos:

Potrivit Politico, 5 alianțe și formațiuni politice vor câștiga mandate în PE la alegerile europarlamentare din România. E vorba de:

  • Alianța PSD-PNL, 20 de mandate
  • AUR, 6 mandate
  • Alianța Dreapta Unită, 4 mandate
  • SOS România, 2 mandate
  • Reper, 1 mandat

Cu ce diferă predicțiile Politico de sondajele din România

Strict din punct de vedere al partidelor care vor obține mandate de europarlamentar, sondajele/predicțiile Politico au două diferențe majore față de sondajele naționale:


Peper este creditat de Politico cu un mandat în PE, în vreme ce cel mai favorabil sondaj intern arată Reper la 3%, sub pragul electoral de 5%

Sondajul Politico indică faptul că UDMR ar rămâne, în premieră, în afara PE. Sondajele naționale dau însă UDMR la 4,9 – 5,1%.

(Citește și: ”Câți europerlamentari câștigă sau pierde fiecare partid la alegerile din 9 iunie – ce nume sunt pe muchie de cuțit: O analiză pe scenariile maximal și minimal din sondajele de opinie”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: