joi

4 iulie, 2024

27 mai, 2024

Partidele românești intră în alegerile europarlamentare cu speranța că vor putea să obțină măcar același număr de mandate cu cele obținute la precedentele alegeri, din 2019.

Va fi însă un examen greu, pentru că ecuația politică de la București s-a modificat semnificativ, iar la aceasta se adaugă și confuzia ideologică provocată de candaturile pe listă comună ale PSD și PNL.

În analiza de față, evaluăm câte fotolii de europarlamentar va pierde sau va câștiga fiecare partid față de alegerile din 2019, plecând de la 2 scenarii: câte locuri ar câștiga fiecare partid în scenariul maxim și cel minim de procente pe care le arată sondajele electorale ale ultimelor luni.
Privind pe listele concrete, putem aprecia și care sunt candidații pentru care contează și câteva procente în plus pentru a pleca la Strassbourg.


Dar, mai întâi, să vedem de la ce situație se pleacă: numărul de locuri câștigate de fiecare partid în Parlamentul European la alegerile precedente:

Cu ce reprezentare au plecat la drum, în 2019, partidele din România

În alegerile din 2019, cinci partide și o alianță au obținut mandate de europarlamentar. Din perspectiva numărului de mandate au fost alegeri inedite:

România a plecat la drum cu o delegație de 32 de europarlamentari, un al 33-lea alăturându-se grupului românesc după Brexit (de la 1 ianuarie 2021). Acest al 33-lea mandat a fost ocupat de PSD.

Procentele obținute în alegeri și numărul de mandate, în tabelul de mai jos:


PNL a avut cele mai multe mandate (10), urmat de PSD și USR (câte 8):

1, PSD-PNL – câți europarlamentari pot avea în scenariile maximal si minimal din sondaje. În ambele, pierd față de alegerile din 2019

Sondajele de opinie pun, unanim, pe primul loc alianța PSD-PNL, cu procente variind între 46,6% (sondaj INSCOP din 23 aprilie la comanda News.ro) și 31,6% (sondaj AtlasIntel din 11 aprile pentru Digi24).

Foarte important:
lista comună este deschisă de PSD, repartizarea alternativă cu PNL oprindu-se la locul 6, locurile 7 – 8 și 10-11 fiind ocupate de PSD.

a, – scenariu maximal din sondaje (46,6%)

În acest scenariu maximal, lista comună PSD-PNL ar câștiga 15 europarlamentari (posibil 16, în funcție de repartizarea voturilor neutilizate).

În 2019 PSD și PNL au avut împreună 18 europarlamentari, iar după Brexit au avut 19.

b, – Scenariul minimal din sondaje (31,6%)

În scenariul minimal, lista comună PSD-PNL ar câștiga 10 europarlamentari (posibil 11, în funcție de repartizarea voturilor neutilizate).

În 2019 PSD și PNL au avut împreună 18 europarlamentari, iar după Brexit au avut 19.

Chiar dacă în continuare pe primul loc, cu 31,6%, cifrele ar arăta un dezastru pentru PSD, dar mai ales pentru PNL, în raportare cu alegerile din 2019:
PSD ar avea 6, eventual 7 europarlamentari (inclusiv pe Maria Grapini, care este oficial impusă de Dan Voiculescu), iar PNL doar 4.

În acest scenariu, nu doar că performanța ar fi de 40% față de 2019, dar PNL l-ar pierde din echipa de la Bruxelles pe unul dintre cei mai activi și valoroși membri ai săi- Siegfried Mureșan, plasat pe lista comună pe locul 12.

Mai jos, lista canditatilor – pentru a putea fi evaluată șansa fiecăruie în cazul că vor fi eligibili 15, sau că vor fi elibili 11 – potrivit celor două scenarii:

Lista Alianței PSD-PNL:

  1. Mihai Tudose (PSD)
  2. Rareş Bogdan (PNL)
  3. Gabriela Firea (PSD)
  4. Dan Motreanu (PNL)
  5. Claudiu Manda (PSD)
  6. Adina Vălean (PNL)
  7. Victor Negrescu (PSD)
  8. Vasile Dîncu (PSD)
  9. Daniel Buda (PNL)
  10. Maria Grapini (PSD)
  11. Gheorghe Cârciu (PSD)
  12. Siegfried Mureșan (PNL)
  13. Dragoş Benea (PSD)
  14. Mircea Hava (PNL)
  15. Dan Nica (PSD)
  16. Gheorghe Falcă (PNL)

2, Alianța Dreapta Unită – Dan Barna are loc asigurat la Bruxelles

Alianța formată de USR, Forța Dreptei și PMP stă cel mai bine în sondajul AtlasIntel din 11 aprilie – cu 24,6% – și cel mai rău în sondajul INSCOP din 23 aprilie: 13,8%.

a, – scenariu maximal din sondajecu 24,6%:

În varianta maximală dată de sondajul AtlasIntel, alianța ar obține 8 mandate. Pe partide, în varianta maximală ar merge la Bruxelles 6 membri USR și cîte unul de la Forța Dreptei și PMP.

b, – Scenariul minimal din sondajecu 13,8%:

În varianta minimală dată de sondajul INSCOP, alianția ar avea 4 (cel mult 5, în funcție de repartizarea voturilor neutilizate). În această variantă minimală ar merge la Bruxelles 4 membri USR și unul de la PMP (Eugen Tomac).

Pentru USR ar fi o subperformanță față de alegerile din 2019, când a avut 8 europarlamentari. La fel și pentru PMP, care a avut 2 europarlamentari.

Lista Alianței Dreapta Unită (USR+PMP+Forța Dreptei)

  1. Dan Barna (USR)
  2. Vlad Voiculescu (USR)
  3. Eugen Tomac (PMP)
  4. Vlad-Marius Botoș (USR)
  5. Cristina Prună (USR)
  6. Violeta Alexandru (Forța Dreptei)
  7. Mihail-Radu Mihai (USR)
  8. Corina Atanasiu (USR)
  9. Adriana Cristian (USR)
  10. Ionuț Simionca (PMP)

Nou venitul jucător – AUR: câte poziții poate scoate de la celelalte partide

a, – scenariu maximal din sondaje

Un sondaj Inscop din 6 martie arată AUR la 20,6%. Asta ar aduce AUR 7 europarlamentari.

b, – Scenariul minimal din sondaje

Sondajul INSCOP din 23 aprilie arată AUR la 16,7%. Aceasta ar fi varianta minimală pentru partidul lui George Simion, care îi aduce 5 europarlamentari.

Lista AUR

  1. Cristian-Vasile Terheș
  2. Claudiu-Richard Târziu
  3. Gheorghe Piperea
  4. Maria-Georgiana Teodorescu
  5. Adrian-George Axinia
  6. Șerban-Dimitrie Sturdza
  7. Cristina-Gabriella Dumitrescu
  8. Laura Gherasim
  9. Nicolae Vlahu
  10. George-Mihail Neamțu

Un sondaj IRES din 3 aprilie arăta că formațiunea se află pe primul loc în preferințele tinerilor între 18 și 35 de ani.

Partide la limita pragului electoral: UDMR și SOS România

Potrivit sondajului INSCOP din 23 aprilie, pentru UDMR ar vota 5.1% dintre alegători (varianta maximală). Potrivit AtlasIntel, UDMR ar obține 4,9% (varianta minimală, sub pragul electoral).

Lista UDMR

  1. Iuliu Winkler
  2. Lorant-Gyorgy Vincze
  3. Dora-Emese Szilagyi
  4. Zsolt Szilagyi
  5. Bela Zazula

UMR are în prezent 2 europarlamentari și poate avea tot 2 după alegerile din 9 iunie, în varianta maximală.

Potrivit AtlasIntel, SOS România era creditată cu 8% (maximal). Sondajul INSCOP din 23 aprilie arată partidul Dianei Șoșoacă la 4,5% (sub pragul electoral)

Lista S.O.S. România

  1. Diana Iovanovici-Șoșoacă
  2. Luis-Valentin Lazarus
  3. Ștefănel-Dan Marin
  4. Sava Dragomir Tomașeschi
  5. Andreea-Petronela Cîmpianu

(Citește și: ”Eurobarometru – Interes crescut pentru europarlamentarele din iunie: 74% dintre români spun că este probabil să voteze”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. CE PACAT CA NICI UNUL DIN LISTELE AFISATE NU ESTE MERITOCART. ASTA PENTRU CA NICI UN POLITICIAN, DUPA 1989, NU A FOST MERITOCRAT………………..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. CE PACAT CA NICI UNUL DIN LISTELE AFISATE NU ESTE MERITOCART. ASTA PENTRU CA NICI UN POLITICIAN, DUPA 1989, NU A FOST MERITOCRAT………………..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: