joi

28 martie, 2024

18 aprilie, 2021

Doar circa 250.000 de români sunt înscriși în acest moment pe listele de vaccinare, în condițiile în care guvernul a crescut capacitatea administrativă de vaccinare la 120.000.

Cu asemenea cifre, teoretic, persoanele înscrise la vaccinare ar putea fi inoculate în câteva zile. Practic, România are nevoie să ajungă la ținta de 10,4 milioane persoane stabilită de autorități, corespunzătoare unui procent de 70% din populația adultă, pragul minim necesar atingerii imunității colective.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, la Cluj, creșterea, în câteva zile, a capacității de vaccinare anti-Covid prin transformarea unor centre AstraZeneca în Pfizer şi prin amenajarea unor centre la operatorii economici. Problema este, însă, pe cine să vaccinezi.


”E nevoie de o remodelare a sistemului de vaccinare” – spune doctorul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Premierul anunță 120.000 de doze administrate pe zi

De două zile, în România se administrează zilnic peste 80.000 de doze de seruri împotriva Covid-19, dar numărul de pe listele de așteptare a scăzut dramatic, cel al dozelor libere crește, și în curând vor trebui convinse noi persoane să se vaccineze, pentru că altfel se va intra într-un blocaj, iar creșterea capacității de administrare devine inutilă.

„Am ajuns acum la o capacitate de 115.000 de doze pe zi, vom ajunge la 120.000 de doze pe zi. Avem dozele, ne-am ocupat să avem vaccin, avem centre de vaccinare, acum, românii, dacă vor – şi trebuie să revenim la normal – trebuie să se înscrie şi să se vaccineze. Este singura soluţie în acest moment de a ieşi din pandemie. Vrem în această vară să ne bucurăm de concediu, vrem să revenim la viaţa normală, trebuie să ne vaccinăm”, a spus premierul Florin Cîţu, vineri, în timpul unei vizite oficiale în judeţul Cluj.

Şeful Guvernului, ministrul Lucian Bode şi primarul Emil Boc au fost vineri la centrul de vaccinare amenajat la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” din Cluj-Napoca.

(Citiți și: „Premierul Cîțu: La 1 august, am putea renunța la mască. Dacă vom avea 10 mil. de persoane vaccinate”)

Situația vaccinărilor, a dozelor disponibile și a listelor de așteptare, conform datelor oficiale


Duminică, în jurul orei 13.00, pe listele de așteptare se aflau 245.477 persoane:

  • 231.751 persoane înscrise la centre Pfizer
  • 11.125 persoane înregistrate în centre Moderna
  • 2.515 de persoane în centre AstraZeneca (în centrele nu există liste de așteptare, doritorii se pot prezenta cu actul de identitate, fără nicio programare, pentru a se imuniza)

Până sâmbătă, 17 aprilie, s-au vaccinat 2.523.620 persoane, dintre care:

  • 1.554.994 persoane, cu ambele doze
  • 968.626 persoane, doar cu prima doză (urmează să facă și rapelul)

În ultimele zile s-au administrat în jur de 80.000 doze pe zi:

  • 79.634 raportate vineri
  • 80.056 raportate joi
  • 80.120 raportate miercuri

Duminică, în jurul orei 13.00, erau disponibilie pentru programare imediată 149.947 vaccinuri:

  • 63.381 de doze BioNTech/Pfizer
  • 28.455 doze Moderna
  • 58.111 doze AstraZeneca

Noile livrări de vaccinuri:

  • Duminică, 139.200 doze de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) au intrat în țară, în condițiile în care acest ser este evitat de populație. În acest context, tot duminică, România a trimis spre Republica Moldova 132.000 de doze de vaccina AstraZeneca.
  • Luni, 19 aprilie, va sosi în țară o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, de 511.290 de doze.

Dr. Gindrovel Dumitra: Trebuie remodelat sistemul de vaccinare – miza e la medicii de familie

Guvernul trebuia să demareze de mai mult timp campania de convingere a populației, evoluția aceasta fiind previzibilă încă din momentul deschiderii platformei de programare pentru populația din Etapa a 3-a, cea generală.

Singurele demersuri făcute au fost de colaborare cu cultele religioase, o întâlnire a premierului cu reprezentanții BOR, fără a fi sesizate creșteri în platforma de programare după ce Biserica a promis sprijin.

Doctor Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a declarat pentru CursDeGuvernare.ro că în acest moment este nevoie de o remodelare a sistemului de vaccinare.

Ceea ce ne interesează nu este să avem coadă pe listele de așteptare, ci să ajungă vaccinul la oameni, a explicat dr. Gindrovel Dumitra. Pentru aceasta, trebuie remodelat mecanismul, de crearea unor noi centre și de implicarea în mai mare a medicilor de familie, pentru a face imunizarea cât mai accesibilă.

Asta înseamnă remodelarea sistemului de distribuție, prin alocarea unor resurse suplimentare pe acest segment – mașini, personal și implicarea celorlalte servicii care acum se află în repaus, Armata, de exemplu. Armata are suficiente instrumente prin care pot distribuit dozele spre medici de familie, unitățile mobile de vaccinare, centrele drive trou etc., a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

„Avem 40% din populație care a luat decizia de a se vaccina. Vom atinge 15%. Până la 40%, mai sunt 25%. Oamenii aceștia au luat decizia, dar nu au acționat încă. Cei care se află în lista de așteptare sunt în acțiune. Noi trebuie să ușurăm procesul de a intra în acțiune. Facem un centru în parcarea unui mall, de exemplu”, centre drive-thru ș.a.m.d., a declarat Gindrovel Dumitra, pentru CursDeGuvernare.ro.

Oamenii se vor putea imuniza fără să se fi programat, cu actul de identitate, în orice centru cu locuri libere.

Doze care așteaptă să fie utilizate în țară

Sunt județe unde toate centrele au locuri libere, doze disponibile pe loc, adică imunizarea se poate face imediat.

În Suceava, Neamț și Vrancea, Gorj, Mehedinți și Gorj toate centrele au locuri libere, au eliminat integral listele de așteptare, astfel încât ar putea trece la vaccinarea cu actul de identitate, precum s-a stabilit în cazul centrelor AstraZeneca:

(Citiți și: „”Punctaj” pentru preoții implicați în promovarea vaccinării anti-Covid elaborat de Secretariatul de Stat pentru Culte”)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Solutuia este ca la fel ca la medicamente, fiecare sa aiba posibilitatea sa aleaga vaccinul care i se pare potrivit!In rest ce sa „rebrenduiesti”?Desastrul sistemului sanitar national, care poate fi imbunatatit doar cu proiectul de tara, care asigura reindustrializarea Romaniei!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Solutuia este ca la fel ca la medicamente, fiecare sa aiba posibilitatea sa aleaga vaccinul care i se pare potrivit!In rest ce sa „rebrenduiesti”?Desastrul sistemului sanitar national, care poate fi imbunatatit doar cu proiectul de tara, care asigura reindustrializarea Romaniei!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: