fbpx

La obiect

Digitalizarea administrației: România are nevoie de un plan coerent pe verticală

 Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru… Mai mult

15.06.2021

La obiect

România și industria importurilor ilegale de deșeuri

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au… Mai mult

14.06.2021

Evenimentul

Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia,… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

Cifră de alarmă: Doar 250.000 de români mai sunt pe listele de așteptare la vaccinare, în timp ce guvernul a crescut capacitatea zilnică la 120.000. Dr. Gindrovel Dumitra: ”E nevoie de o remodelare a sistemului”

de Mariana Bechir , 18.4.2021

Doar circa 250.000 de români sunt înscriși în acest moment pe listele de vaccinare, în condițiile în care guvernul a crescut capacitatea administrativă de vaccinare la 120.000.

Cu asemenea cifre, teoretic, persoanele înscrise la vaccinare ar putea fi inoculate în câteva zile. Practic, România are nevoie să ajungă la ținta de 10,4 milioane persoane stabilită de autorități, corespunzătoare unui procent de 70% din populația adultă, pragul minim necesar atingerii imunității colective.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, la Cluj, creșterea, în câteva zile, a capacității de vaccinare anti-Covid prin transformarea unor centre AstraZeneca în Pfizer şi prin amenajarea unor centre la operatorii economici. Problema este, însă, pe cine să vaccinezi.

”E nevoie de o remodelare a sistemului de vaccinare” – spune doctorul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Premierul anunță 120.000 de doze administrate pe zi

De două zile, în România se administrează zilnic peste 80.000 de doze de seruri împotriva Covid-19, dar numărul de pe listele de așteptare a scăzut dramatic, cel al dozelor libere crește, și în curând vor trebui convinse noi persoane să se vaccineze, pentru că altfel se va intra într-un blocaj, iar creșterea capacității de administrare devine inutilă.

„Am ajuns acum la o capacitate de 115.000 de doze pe zi, vom ajunge la 120.000 de doze pe zi. Avem dozele, ne-am ocupat să avem vaccin, avem centre de vaccinare, acum, românii, dacă vor – şi trebuie să revenim la normal – trebuie să se înscrie şi să se vaccineze. Este singura soluţie în acest moment de a ieşi din pandemie. Vrem în această vară să ne bucurăm de concediu, vrem să revenim la viaţa normală, trebuie să ne vaccinăm”, a spus premierul Florin Cîţu, vineri, în timpul unei vizite oficiale în judeţul Cluj.

Şeful Guvernului, ministrul Lucian Bode şi primarul Emil Boc au fost vineri la centrul de vaccinare amenajat la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” din Cluj-Napoca.

(Citiți și: “Premierul Cîțu: La 1 august, am putea renunța la mască. Dacă vom avea 10 mil. de persoane vaccinate”)

Situația vaccinărilor, a dozelor disponibile și a listelor de așteptare, conform datelor oficiale

Duminică, în jurul orei 13.00, pe listele de așteptare se aflau 245.477 persoane:

 • 231.751 persoane înscrise la centre Pfizer
 • 11.125 persoane înregistrate în centre Moderna
 • 2.515 de persoane în centre AstraZeneca (în centrele nu există liste de așteptare, doritorii se pot prezenta cu actul de identitate, fără nicio programare, pentru a se imuniza)

Până sâmbătă, 17 aprilie, s-au vaccinat 2.523.620 persoane, dintre care:

 • 1.554.994 persoane, cu ambele doze
 • 968.626 persoane, doar cu prima doză (urmează să facă și rapelul)

În ultimele zile s-au administrat în jur de 80.000 doze pe zi:

 • 79.634 raportate vineri
 • 80.056 raportate joi
 • 80.120 raportate miercuri

Duminică, în jurul orei 13.00, erau disponibilie pentru programare imediată 149.947 vaccinuri:

 • 63.381 de doze BioNTech/Pfizer
 • 28.455 doze Moderna
 • 58.111 doze AstraZeneca

Noile livrări de vaccinuri:

 • Duminică, 139.200 doze de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) au intrat în țară, în condițiile în care acest ser este evitat de populație. În acest context, tot duminică, România a trimis spre Republica Moldova 132.000 de doze de vaccina AstraZeneca.
 • Luni, 19 aprilie, va sosi în țară o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, de 511.290 de doze.

Dr. Gindrovel Dumitra: Trebuie remodelat sistemul de vaccinare – miza e la medicii de familie

Guvernul trebuia să demareze de mai mult timp campania de convingere a populației, evoluția aceasta fiind previzibilă încă din momentul deschiderii platformei de programare pentru populația din Etapa a 3-a, cea generală.

Singurele demersuri făcute au fost de colaborare cu cultele religioase, o întâlnire a premierului cu reprezentanții BOR, fără a fi sesizate creșteri în platforma de programare după ce Biserica a promis sprijin.

Doctor Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a declarat pentru CursDeGuvernare.ro că în acest moment este nevoie de o remodelare a sistemului de vaccinare.

Ceea ce ne interesează nu este să avem coadă pe listele de așteptare, ci să ajungă vaccinul la oameni, a explicat dr. Gindrovel Dumitra. Pentru aceasta, trebuie remodelat mecanismul, de crearea unor noi centre și de implicarea în mai mare a medicilor de familie, pentru a face imunizarea cât mai accesibilă.

Asta înseamnă remodelarea sistemului de distribuție, prin alocarea unor resurse suplimentare pe acest segment – mașini, personal și implicarea celorlalte servicii care acum se află în repaus, Armata, de exemplu. Armata are suficiente instrumente prin care pot distribuit dozele spre medici de familie, unitățile mobile de vaccinare, centrele drive trou etc., a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

“Avem 40% din populație care a luat decizia de a se vaccina. Vom atinge 15%. Până la 40%, mai sunt 25%. Oamenii aceștia au luat decizia, dar nu au acționat încă. Cei care se află în lista de așteptare sunt în acțiune. Noi trebuie să ușurăm procesul de a intra în acțiune. Facem un centru în parcarea unui mall, de exemplu”, centre drive-thru ș.a.m.d., a declarat Gindrovel Dumitra, pentru CursDeGuvernare.ro.

Oamenii se vor putea imuniza fără să se fi programat, cu actul de identitate, în orice centru cu locuri libere.

Doze care așteaptă să fie utilizate în țară

Sunt județe unde toate centrele au locuri libere, doze disponibile pe loc, adică imunizarea se poate face imediat.

În Suceava, Neamț și Vrancea, Gorj, Mehedinți și Gorj toate centrele au locuri libere, au eliminat integral listele de așteptare, astfel încât ar putea trece la vaccinarea cu actul de identitate, precum s-a stabilit în cazul centrelor AstraZeneca:

(Citiți și: “”Punctaj” pentru preoții implicați în promovarea vaccinării anti-Covid elaborat de Secretariatul de Stat pentru Culte”)

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.4.2021

Un raspuns

 1. Caliman Eugen
  20.4.2021, 8:47 pm

  Solutuia este ca la fel ca la medicamente, fiecare sa aiba posibilitatea sa aleaga vaccinul care i se pare potrivit!In rest ce sa “rebrenduiesti”?Desastrul sistemului sanitar national, care poate fi imbunatatit doar cu proiectul de tara, care asigura reindustrializarea Romaniei!

Lăsați un comentariu


Stiri

Gazoductul care va prelua gazele din Marea Neagră va fi gata peste doi ani

Adrian N Ionescu

Transgaz (TGN), operatorul magistralelor naționale de gaze naturale, va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care ar putea prelua gazele din Marea Neagră peste… Mai mult

Stiri

Împrumuturile statului au crescut cu peste 18% în ultimele 12 luni. Nici populația nu s-a lăsat mai prejos

Adrian N Ionescu

  Împrumuturile statului au crescut cu peste 18,1% (sau cu 13,9% în termeni reali), în mai față de aceeași lună din 2020, până la aproape… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen: Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii este o rușine

Iulian Soare

Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor este o “ruşine” şi contravine “valorilor fundamentale ale UE”, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: Istoric, trăim într-o perioadă de represiune financiară, cu dobânzi mondiale sub rata inflației

Alexandra Pele

”Istoric, trăim cu toții într-o perioadă de represiune financiară cu dobânzi la nivel mondial sub rata inflației pentru a depăși problemele actuale. În România dobânzile… Mai mult

Stiri

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, acuzat de fals în declarația de avere

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a avizat miercuri ridicarea imunității lui Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei (între noiembrie 2015 și ianuarie 2017), în Cabinetul Dacian… Mai mult

Stiri

Zona euro, cea mai rapidă creștere economică din ultimii 15 ani – sondajul IHS Markit

Adrian N Ionescu

Economia Zonei Euro a accelerat în iunie până la cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani, ca urmare a relaxării mai multor restricții impuse… Mai mult

Stiri

Contrabanda cu țigarete depășește 10% – studiu Novel

Vladimir Ionescu

Piața neagră a țigaretelor se situează în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creștere cu 0,3 p.p. față de luna martie, conform companiei… Mai mult