fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Cifră de alarmă: Doar 250.000 de români mai sunt pe listele de așteptare la vaccinare, în timp ce guvernul a crescut capacitatea zilnică la 120.000. Dr. Gindrovel Dumitra: ”E nevoie de o remodelare a sistemului”

de Mariana Bechir , 18.4.2021

Doar circa 250.000 de români sunt înscriși în acest moment pe listele de vaccinare, în condițiile în care guvernul a crescut capacitatea administrativă de vaccinare la 120.000.

Cu asemenea cifre, teoretic, persoanele înscrise la vaccinare ar putea fi inoculate în câteva zile. Practic, România are nevoie să ajungă la ținta de 10,4 milioane persoane stabilită de autorități, corespunzătoare unui procent de 70% din populația adultă, pragul minim necesar atingerii imunității colective.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, vineri, la Cluj, creșterea, în câteva zile, a capacității de vaccinare anti-Covid prin transformarea unor centre AstraZeneca în Pfizer şi prin amenajarea unor centre la operatorii economici. Problema este, însă, pe cine să vaccinezi.

”E nevoie de o remodelare a sistemului de vaccinare” – spune doctorul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Premierul anunță 120.000 de doze administrate pe zi

De două zile, în România se administrează zilnic peste 80.000 de doze de seruri împotriva Covid-19, dar numărul de pe listele de așteptare a scăzut dramatic, cel al dozelor libere crește, și în curând vor trebui convinse noi persoane să se vaccineze, pentru că altfel se va intra într-un blocaj, iar creșterea capacității de administrare devine inutilă.

„Am ajuns acum la o capacitate de 115.000 de doze pe zi, vom ajunge la 120.000 de doze pe zi. Avem dozele, ne-am ocupat să avem vaccin, avem centre de vaccinare, acum, românii, dacă vor – şi trebuie să revenim la normal – trebuie să se înscrie şi să se vaccineze. Este singura soluţie în acest moment de a ieşi din pandemie. Vrem în această vară să ne bucurăm de concediu, vrem să revenim la viaţa normală, trebuie să ne vaccinăm”, a spus premierul Florin Cîţu, vineri, în timpul unei vizite oficiale în judeţul Cluj.

Şeful Guvernului, ministrul Lucian Bode şi primarul Emil Boc au fost vineri la centrul de vaccinare amenajat la Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” din Cluj-Napoca.

(Citiți și: “Premierul Cîțu: La 1 august, am putea renunța la mască. Dacă vom avea 10 mil. de persoane vaccinate”)

Situația vaccinărilor, a dozelor disponibile și a listelor de așteptare, conform datelor oficiale

Duminică, în jurul orei 13.00, pe listele de așteptare se aflau 245.477 persoane:

 • 231.751 persoane înscrise la centre Pfizer
 • 11.125 persoane înregistrate în centre Moderna
 • 2.515 de persoane în centre AstraZeneca (în centrele nu există liste de așteptare, doritorii se pot prezenta cu actul de identitate, fără nicio programare, pentru a se imuniza)

Până sâmbătă, 17 aprilie, s-au vaccinat 2.523.620 persoane, dintre care:

 • 1.554.994 persoane, cu ambele doze
 • 968.626 persoane, doar cu prima doză (urmează să facă și rapelul)

În ultimele zile s-au administrat în jur de 80.000 doze pe zi:

 • 79.634 raportate vineri
 • 80.056 raportate joi
 • 80.120 raportate miercuri

Duminică, în jurul orei 13.00, erau disponibilie pentru programare imediată 149.947 vaccinuri:

 • 63.381 de doze BioNTech/Pfizer
 • 28.455 doze Moderna
 • 58.111 doze AstraZeneca

Noile livrări de vaccinuri:

 • Duminică, 139.200 doze de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) au intrat în țară, în condițiile în care acest ser este evitat de populație. În acest context, tot duminică, România a trimis spre Republica Moldova 132.000 de doze de vaccina AstraZeneca.
 • Luni, 19 aprilie, va sosi în țară o nouă tranșă de vaccin produs de compania Pfizer BioNTech, de 511.290 de doze.

Dr. Gindrovel Dumitra: Trebuie remodelat sistemul de vaccinare – miza e la medicii de familie

Guvernul trebuia să demareze de mai mult timp campania de convingere a populației, evoluția aceasta fiind previzibilă încă din momentul deschiderii platformei de programare pentru populația din Etapa a 3-a, cea generală.

Singurele demersuri făcute au fost de colaborare cu cultele religioase, o întâlnire a premierului cu reprezentanții BOR, fără a fi sesizate creșteri în platforma de programare după ce Biserica a promis sprijin.

Doctor Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a declarat pentru CursDeGuvernare.ro că în acest moment este nevoie de o remodelare a sistemului de vaccinare.

Ceea ce ne interesează nu este să avem coadă pe listele de așteptare, ci să ajungă vaccinul la oameni, a explicat dr. Gindrovel Dumitra. Pentru aceasta, trebuie remodelat mecanismul, de crearea unor noi centre și de implicarea în mai mare a medicilor de familie, pentru a face imunizarea cât mai accesibilă.

Asta înseamnă remodelarea sistemului de distribuție, prin alocarea unor resurse suplimentare pe acest segment – mașini, personal și implicarea celorlalte servicii care acum se află în repaus, Armata, de exemplu. Armata are suficiente instrumente prin care pot distribuit dozele spre medici de familie, unitățile mobile de vaccinare, centrele drive trou etc., a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

“Avem 40% din populație care a luat decizia de a se vaccina. Vom atinge 15%. Până la 40%, mai sunt 25%. Oamenii aceștia au luat decizia, dar nu au acționat încă. Cei care se află în lista de așteptare sunt în acțiune. Noi trebuie să ușurăm procesul de a intra în acțiune. Facem un centru în parcarea unui mall, de exemplu”, centre drive-thru ș.a.m.d., a declarat Gindrovel Dumitra, pentru CursDeGuvernare.ro.

Oamenii se vor putea imuniza fără să se fi programat, cu actul de identitate, în orice centru cu locuri libere.

Doze care așteaptă să fie utilizate în țară

Sunt județe unde toate centrele au locuri libere, doze disponibile pe loc, adică imunizarea se poate face imediat.

În Suceava, Neamț și Vrancea, Gorj, Mehedinți și Gorj toate centrele au locuri libere, au eliminat integral listele de așteptare, astfel încât ar putea trece la vaccinarea cu actul de identitate, precum s-a stabilit în cazul centrelor AstraZeneca:

(Citiți și: “”Punctaj” pentru preoții implicați în promovarea vaccinării anti-Covid elaborat de Secretariatul de Stat pentru Culte”)

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.4.2021

Un raspuns

 1. Caliman Eugen
  20.4.2021, 8:47 pm

  Solutuia este ca la fel ca la medicamente, fiecare sa aiba posibilitatea sa aleaga vaccinul care i se pare potrivit!In rest ce sa “rebrenduiesti”?Desastrul sistemului sanitar national, care poate fi imbunatatit doar cu proiectul de tara, care asigura reindustrializarea Romaniei!

Lăsați un comentariu


Stiri

Președintele Iohannis îi îndeamnă pe români să joace golf: Se poate practica la orice vârstă, nu e exclusivist

Vladimir Ionescu

Golful se poate practica la orice vârstă și nu este deloc exclusivist, a declarat sâmbătă președintele Klaus Iohannis, încurajându-i pe români să practice acest sport.… Mai mult

Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult