fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

China vs Finlanda: sisteme educaționale total diferite, performanțe școlare similare. Cum procedează, de fapt, fiecare

de Mariana Bechir , 7.1.2020

La proba de Citire a PISA, probă pe care s-a centrat testarea din 2018, Finlanda a înregistrat un scor mediu de 520 de puncte, cu șase puncte sub cel obținut în 2015.
Involuția consolidează trendul descendent de la ultimele testări, trend ce a și făcut ca Finlanda să piardă în 2012 statutul de țară UE cu cele mai ridicate scoruri la PISA.

(Citiți și: ”Ministrul Educației, despre rezultatul testelor PISA: Nu trebuie să ne îngrijorăm, testul se referă la aplicarea cunoștințelor, nu la cunoștințe”)

De pe continentul european, cel mai bine plasată este Estonia, care a preluat conducerea în 2015.

La celălalt capăt al lumii, elevii din Beijing, Shanghai, Jiangsu and Zhejiang (B-S-J-G, din China) s-au desprins de pluton și au urcat vertiginos, de la 494 puncte la PISA 2015, la 555 de puncte, în 2018. Ele sunt, de altfel, Sunt, de altfel, singurele la nivelul 4, maximum posibil.

Dincolo de faptul că atât Finlanda, cât și China au politici educaționale foarte elaborate și monitorizează permanent evoluțiile, cele două sisteme sunt radical diferite.

(Citiți și: ”O necruțătoare analiză OECD a paradoxului Educației românești: țara în care profesorii se cred cei mai buni, iar elevii sunt cei mai slabi”)

Compararea lor pe câțiva indicatori face însă ușoară alegerea oricărui guvern din această lume care și-ar propune preluarea unuia dintre cele două modele.

B-S-J-G surclasează tot

Aproximativ 77% dintre elevii din OECD au atins cel puțin nivelul 2 de Citire, de la care se consideră că este alfabetizat,  adică poate identifica ideea principală dintr-un text de lungime moderată, poate găsi informații bazate pe criterii explicite, deși uneori complexe, și poate emite opinii despre forma sau scopul textelor atunci când lise cere acest lucru.

În cele patru provincii chineze, ponderea elevilor cu rezultate de cel puțin nivel 2 este de peste 85%, un procent ce mai este atins Canada, Estonia, Finlanda, Hong Kong (China), Irlanda, Macao (China), Polonia și Singapore au participat la acest nivel sau mai mare.

Acest cvartet chinezesc (B-S-J-G) se plasează pe primul loc și la probele de Matematică și Știință.

Matematică:

Știință:

China nu participă la PISA cu întreaga țară, ci doar câteva mari rgeiuni și administrații. Cele patru provincii cuprinse în B-S-J-G sunt departe de a reprezenta China ca întreg, dar mărimea fiecăreia dintre ele corespunde unei țări OECD standard, iar populația lor totală este de 180 de milioane de persoane, menționează Raportul OECD.

În aceste patru regiuni, cei 10% cel mai dezavantajați elevi au rezultate mai bune decât cele ale elevilor medii din OECD și similare celor obținute de cei 10% cel mai avantajați elevi din unele state OECD.

Ceea ce face remarcabilă reușita lor este că nivelul de venituri al acestor patru regiuni este cu mult sub media OECD, menționează experții OECD.

Timpul de învățare – cu peste 20 de ore mai lung în China, față de Finlanda

Sistemele de educație din cele 79 de state participante la PISA 2018 sunt diferite, de la bani, până la metode și curriculă și atmosfera din școli.

Unul dintre elementele care diferă foarte mult în ecuația succesului unor țări este timpul destinat învățării.

Finlanda se menține în top (chiar dacă la Matematică a înregistrat căderi importante, după 2003), chiar dacă elevii alocă cel mai puțin timp din lume învățării.

La polul celălalt se află Emiratele Arabe Unite, cu cel mai extins timp destinat învățării, pe săptămână, dar cu rezultate slabe.

În B-S-J-G, rezultatele care i-au propulsat pe primul loc se obțin cu peste 20 de ore de muncă în plus, comparativ cu elevii finlandezi:

Finlanda: Cea mai bună școală este cea mai apropiată

Finlanda este țara cu cea mai mică variație de performanță între școli – de doar 7%.

O situație de neconceput în România, de exemplu, unde există licee în care niciun elev nu reușește să promoveze la Bacalaureat, după cum există și licee de elită, cu rate de promovare de 100%.

(Citiți și:” PISA 2018 – cele mai proaste rezultate din ultimii 9 ani: Record al analfabetismului funcțional pentru elevii români – 44%”)

Cele două situații extreme au generat și comportamente diferite în alegerea școlii:

 • În Finlanda se spune că cea mai bună școală este cea mai apropiată de casă
 • În București, familiile își schimbă în acte domiciliul pentru a le oferi copiilor șansa de a merge la o grădiniță bună.

În Israel, procentul este 78%.

China înregistrează și ea decalaje consistente între performanțele școlilor, în pofida eforturilor de a urca unitățile mai slabe la nivelul celor foarte bune:

 

Pe de altă parte, cei din B-S-J-G mai au mult până să îmbunătățească rezultatele în ceea ce privește bunăstarea emoțională a elevilor, capitol la care excelează Finlanda.

Din 2000, PISA a arătat că un sistem performant poate oferi nu doar educație de calitate, ci și oportunități de învățare egale pentru toți elevii și bunăstare emoțională, un concept tot mai important în sistemele occidentale.

Finlanda este cea care bifează scoruri ridicate la procentele de elevi mulțumiți de viața lor, care nu se simt outsideri în școală și nu se tem pentru viitorul lor atunci când au un eșec.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.1.2020

2 comentarii

 1. Ursu
  12.2.2020, 8:35 am

  Nici nu îi trece prin cap autorului să explice ce înseamnă “OECD”, dacă tot folosește termenul de 10 ori, de parcă se subînțelege că toată lumea știe ce înseamnă.

 2. Ursu
  14.2.2020, 9:26 pm

  Nici nu îi trece prin cap autorului să explice ce înseamnă “OECD”, dacă tot folosește termenul de 10 ori, de parcă se subînțelege că toată lumea știe ce înseamnă.

Lăsați un comentariu


Europa

”Coronoia” – Raportul unui înalt funcționar de stat german, despre „giganticele pagube colaterale” provocate de Covid în Germania. ”Avem o falsă alarmă globală” – a scris funcționarul în Raportul său

Iulian Soare

Raportul unui înalt consilier guvernamental despre modul dezastruos în care guvernul german  a gestionat criza Corona, califică drept un fiasco acest răspuns la epidemie. Stephan… Mai mult

Stiri

A patra noapte de violențe în SUA – în 25 de mari orașe circulația pe timp de noapte a fost interzisă

Iulian Soare

Manifestațiile violente au continuate pentru a patra noapte în mai multe orașe din SUA, forțele de ordine intervenind cu gloațe de cauciuc pentru răspândirea protestatarilor… Mai mult

Europa

UE cere SUA să-și reconsidere retragerea din OMS. Oameni de știință, critici dure la adresa deciziei Casei Albe

Iulian Soare

Uniunea Europeană a îndemnat sâmbătă Statele Unite să îşi reconsidere decizia cu privire la retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru că este nevoie… Mai mult

Stiri

Implicare, în premieră, a unei companii private în programul spațial american: NASA și SpaceX au lansat cusucces capsula Crew Dragon

Iulian Soare

NASA și SpaceX au lansat cu succes, sâmbătă, o capsulă cu doi astronauți americani la bord către Staţia Spaţială Internaţională. Este o misiune istorică, pentru că… Mai mult

Europa

Ministru adjunct al mediului, în Bulgaria – arestat pentru trafic de deșeuri periculoase

Iulian Soare

Ministrul adjunct bulgar al mediului a fost arestat şi inculpat pentru presupusa sa implicare într-o rețea de trafic de deşeuri periculoase importate din Italia. Deșeurile,… Mai mult

Europa

Ungaria menține restricțiile de călătorie pentru România

Iulian Soare

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un… Mai mult

Stiri

Premierul Ludovic Orban – amendat cu 3.000 de lei pentru că a fumat în birou și nu a purtat mască

Vladimir Ionescu

UPDATE: Toți miniștrii din fotografie au fost amendați, a anunțat Poliția Capitalei. Într-un comunicat remis sâmbătă seară, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București informează… Mai mult