26 decembrie, 2023

Capacitățile Chinei în domeniul inteligenței artificiale sunt deja considerate foarte puternice de autoritățile americane, scrie Wall Street Journal. În ciuda acestui fapt, însă, recent, SUA au lansat noi avertismente în ceea ce privește Beijingul și modul în care poate folosi sistemele AI.  

Conform oficialilor americani, China ar putea profita de evoluțiile din domeniul inteligenței artificiale pentru a prelucra nu doar date comerciale, ci și date personale ale cetățenilor americani, la o scară fără precedent.

Conform WSJ, care citează oficiali ai FBI, China dispune de mai mulți ani de miliarde de date sensibile din bazele de date ale americanilor (amprente digitale, dosare medicale, contacte străine), dar și date legate de cercetări în domeniul securității cibernetice. Aceste informații, consideră autoritățile, pot fi folosite de China inclusiv pentru a localiza și urmări spionii americani sub acoperire și pentru a identifica oficialii cu autorizații de securitate. 


„China poate folosi AI pentru a elabora un dosar pentru aproape fiecare american, cu detalii care variază de la fișele medicale la cărțile de credit, numerele de pașaport, numele și adresele părinților și copiilor lor […] La toate acestea se adaugă câteva sute de mii de hackeri care lucrează pentru guvernul chinez, ceea ce ar putea fi o potențială amenințare înfricoșătoare la adresa securității naționale”, a declarat Glenn Gerstell, fost consilier general la Agenția Națională de Securitate. 

Analiștii serviciilor de informații americane și-au exprimat de ani de zile îngrijorarea cu privire la cantitățile enorme de informații personale piratate de chinezi, care aparțin unor oficiali și directori de afaceri americani. În ciuda acestui fapt, însă, până acum nu s-au concentrat pe modul în care inteligența artificială poate fi folosită în acest context. 

Directorul FBI a avertizat recent că, printr-o utilizare a AI ca „amplificator”, China ar putea trece la operațiuni de piraterie informațională mult mai grave. „În prezent, China lucrează pentru a folosi și dezvolta AI pentru a-și îmbunătăți operațiunile de hacking deja masive, folosind propria noastră tehnologie împotriva noastră”, a spus acesta.

Guvernul de la Beijing, cel mai mare haker mondial

În ultimul deceniu, Beijingul a fost asociat, printre altele, cu piratarea a sute de milioane de dosare ale clienților de la Marriott International (cel mai mare lanț de hoteluri din lume), agenția de credit Equifax și compania de asigurări de sănătate Anthem, precum și a peste 20 de milioane de dosare ale actualilor și foștilor angajați ai guvernului american și ale familiilor acestora. 


Temerile legate de modul în care China ar putea utiliza inteligența artificială au crescut atât de mult în ultimul an, încât directorul FBI și lideri din domeniul tehnologic de pe tot globul s-au reunit, în octombrie, pentru a discuta această problemă. 

Inclusiv dezvoltatorii din domeniul inteligenței artificiale sunt îngrijorați de faptul că secretele lor ajung în China. Recent, OpenAI a contactat FBI, după ce o investigație a laptopului unui fost angajat a ridicat suspiciuni că ar fi trimis secrete ale companiei în China, potrivit unor persoane familiarizate cu problema. 

China a negat că s-a implicat în piratarea rețelelor americane și a acuzat SUA că ar fi, de fapt, responsabile de furt cibernetic. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe a declarat în această vară că SUA sunt „cel mai mare imperiu de hacking și cel mai mare hoț cibernetic la nivel global”, ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora Beijingul ar fi pătruns în sistemele de e-mail neclasificate ale mai multor oficiali de rang înalt din administrația Biden.

Războiul din umbră dintre SUA și China pentru supremația în domeniul inteligenței artificiale pare să se contureze din ce în ce mai puternic, scrie Wall Street Journal. Cei doi rivali caută orice avantaj pentru a pune stăpânire pe o astfel de tehnologie care ar putea influența dramatic economiile, geopolitica și războiul. AI a fost inclusă de Biroul Federal de Investigații pe lista tehnologiilor americane critice pe care trebuie să le protejeze, la fel cum China a inclus-o pe o listă de tehnologii pentru care să realizeze progrese semnificative până în 2025. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: