duminică

12 mai, 2024

7 decembrie, 2023

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a primit joi la Beijing pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În deschiderea summit-ului UE – China, Ursula von der Leyen a îndemnat la abordarea „dezechilibrelor şi diferenţelor” între Uniunea Europeană şi China, în timp ce Xi Jinping i-a avertizat pe înalții oficiali ai UE, potrivit Reuters, că China și Europa nu ar trebui să se considere rivale sau să „se angajeze în confruntare” din cauza sistemelor lor politice diferite.

În timpul primei întâlniri în persoană după 4 ani, Xi jinping a mai spus că China este dispusă să facă din Uniunea Europeană un partener economic și comercial cheie și să coopereze în domeniul științei și tehnologiei, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale.


Președintele Chinei a cerut UE să „elimine tot felul de interferențe” din relația bilaterală, potrivit postului de stat CCTV – făcând aluzie la relațiile UE cu SUA.
Xi a mai spus că ambele părți trebuie să dezvolte „o percepție corectă” una despre cealaltă și să încurajeze înțelegerea și încrederea reciprocă.

Premierul chinez reproșează UE că ”politizează” economia de piață

Președintele Comisiei Europene, președintele Consiliului European și șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, s-au întâlnit și cu premierul chinez Li Qiang în timpul vizitei lor de o zi.

Și premierul Li le-a spus liderilor UE că China se opune „politizării” problemelor economice și comerciale, încălcând astfel normele de bază ale economiilor de piață. „Sperăm că UE va fi prudentă atunci când va introduce politici economice și comerciale restrictive și când va folosi măsuri de remediere comercială pentru a-și menține deschise piețele comerciale și de investiții”, a spus el.

Întâlnirile de joi au fost ultima șansă a oficialilor UE de a se întâlni cu înalți oficiali chinezi înainte de începerea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, care vor aduce schimbări în conducerea blocului de 27 de națiuni.

Lista problemelor în dezbatere


UE dorește ca Beijing să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina, iar un obiectiv major al călătoriei este să îl determine pe Xi să oprească companiile private chineze care exportă produse europene cu dublă utilizare în Rusia.

Bruxelles-ul a exclus inițial aceste firme chineze ultimul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dezvăluit luna trecută, au declarat oficiali europeni.

Blocul european este, de asemenea, îngrijorat de ceea ce consideră relații economice „dezechilibrate”, spunând că deficitul său comercial de aproape 400 de miliarde de euro cu China reflectă restricțiile asupra întreprinderilor din UE care operează acolo.

China a respins anterior o investigație antisubvenție a UE privind vehiculele electrice chinezești și politica UE de „reducere a riscurilor” de a reduce dependența de importurile din China, în special de materii prime esențiale.

Oficialii UE speră că cele două părți ar putea coopera mai mult în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și de promovare a biodiversității.

***

(Citește și: ”Interviu Mikael Wigell / Era capitalismului strategic – ”the age of unpeace”, noua normalitate”)

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: