China a anunțat un nou pachet care cuprinde 19 măsuri de stimulare a economiei, dar și de ”asigurare a aprovizionării cu apă potabilă”, țara confruntându-se cu efectele celui mai grav val de căldură din ultimii 60 de ani, dar și cu impactul restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii COVID, transmite CNN.
Noile măsuri anunțate de Beijing se ridică la peste un trilion de yuani, echivalentul a circa 146 de miliarde de dolari, finanțările vizând îmbunătățirea infrastructurii, atenuarea penuriei de energie și combaterea secetei, fiind asigurate fonduri inclusiv pentru producția de orez.
„Actuala redresare economică are o bază slabă”, se arată în declarația oficială a executivului condus de Li Keqiang. Scopul noii scheme de finanțare este stabilizarea economiei, mai precizează documentul.
Pachetele anterioare au avut un succes limitat
Beijingul a încercat de mai multe ori în acest an să stimuleze investițiile și consumul. În mai, guvernul a anunțat 33 de măsuri pentru relansarea creșterii.
În ciuda acestor intervenții, economia chineză s-a deteriorat în ultimele luni din cauza blocajelor cauzate de COVID și a unei scăderi din ce în ce mai profunde a pieței imobiliare. Analiștii sunt, de asemenea, îngrijorați de impactul caniculei și secetei record din China asupra creșterii. Mai multe companii internaționale, inclusiv Tesla și Toyota (TM), au fost nevoite să oprească temporar producția din cauza întreruperilor de curent.
Mai multe bănci de investiții majore, inclusiv Goldman Sachs și Nomura, au retrogradat previziunile de creștere economică ale Chinei pentru 2022 la 3% din PIB sau mai puțin, pe măsură ce valul de căldură a lovit zonele industriale. Prognozele din piața sunt mult sub ținta de creștere de 5,5% pe care guvernul chinez și-a stabilit-o la începutul acestui an.
Destinția celor 146 de miliarde de dolari
Obiectivul numărul unu al noului pachet îl reprezintă tot investițiile în infrastructură. Cu sprijinul băncii centrale, băncile de dezvoltare deținute de stat vor putea împrumuta 44 de miliarde de dolari pentru a finanța proiecte de infrastructură, se arată în comunicatul oficial. Suma se adaugă celor peste 161 de miliarde de dolari angajate în iunie.
Autoritățile locale vor avea, de asemenea, permisiunea să emită datorii de 73 de miliarde de dolari pentru a finanța construirea de drumuri, căi ferate, aeroporturi, locuințe la prețuri accesibile și proiecte energetice. Suma se adaugă obligațiunilor de 511 miliarde de dolari emise deja de la începutul acestui an în același scop.
Li a cerut, de asemenea, tuturor departamentelor guvernamentale „să facă o treabă mai bună” în lupta împotriva secetei și atenuarea impactului acesteia. El a cerut să fie forate mai multe puțuri și să fie dezvoltate mai multe surse de apă rezistente la secetă, pe lângă însămânțarea norilor, soluție la care China a apelat la începutul acestei luni pentru a direcționa mai multe precipitații în râul Yangtze.
Guvernul va folosi 1,5 miliarde de dolari din fondul de rezervă pentru asigurarea recoletei de orez.
Analiștii, sceptici cu privire la eficiența măsurilor
Analiştii nu au fost prea optimişti cu privire la impactul pe care noul stimul economic îl va avea asupra economiei.
„Aceste măsuri ar putea ajuta la compensarea scăderii puternice a veniturilor guvernamentale și ar putea sprijini într-o oarecare măsură creșterea investițiilor în infrastructură în următoarele luni”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.
Totuși, ei cred că avansul PIB se va menține slab, din cauza problemelor sectorului imobiliar, care reprezintă 30% din PIB-ul Chinei și a restricțiilor.
„Politica zero Covid continuă să consume o cantitate mare de resurse fiscale ale guvernelor locale”, au punctat economiștii Nomura.
***