marți

23 aprilie, 2024

13 septembrie, 2022

China lucrează cu Rusia la stabilirea unei ordini internaţionale „mai juste”, a afirmat cel mai important responsabil al diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, cu câteva zile înainte de o întrevedere prevăzută între preşedinţii celor două ţări.

În Rusia, atât oficialii ruși, cât și cei chinezi fac front comun înainte de întâlnirea dintre Putin și Xi care va avea loc în cadrul unui summit de două zile, care va fi organizat în Uzbekistan între 15 și 16 septembrie.

Va fi prima întâlnire față în față dintre cei doi lideri de la începutul invadării Ucrainei.

Reuniune SCO, una dintre cele mai mari organizații din lume, în format 8+3+4


Toți cei opt lideri ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) vor participa la summit-ul organizat în orașul istoric Samarkand din Uzbekistan, în perioada 15-16 septembrie.

Gruparea, care a fost formată în 2001, este una dintre cele mai mari de pe planetă în ceea ce privește dimensiunea geografică a statelor fondatoare, populația și PIB-ul.

În total, 15 lideri vor participa la acest summit: cei ai celor opt țări membre, trei țări observatoare și patru invitați. Lista participanților:

  • Liderii statelor membre sunt președintele gazdă uzbec Shavkat Mirziyoyev, președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping, prim-ministrul indian Narendra Modi, premierul pakistanez Shehbaz Sharif, președintele Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kârgâzstan, Sadyr Japarov, și președintele Tadjikistan, Emomali Rahmon.
  • Liderii țărilor observatoare: președintele Belarus, Alexander Lukashenko, președintele iranian Ebrahim Raisi și președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh.
  • Invitați la summit sunt: președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, și președintele Turkmenistan, Serdar Berdimuhamedow.

Rusia face paradă de un sprijinul Beijing

În timp ce forțele rusești suferă o serie de înfrângeri în Ucraina, Moscova încearcă să scoată în evidență sprijinul Beijingului pentru invazie, arată o analiză CNN.


Potrivit Parlamentului Rusiei, un lider chinez de rang înalt și-a exprimat sprijinul explicit pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei – afirmații care nu sunt incluse în declarația din partea chineză și sunt contrare eforturilor anterioare ale Beijingului de a menține un aspect de neutralitate.

Joi și vineri, săptămâna trecută, șeful legislativului Chinei, Li Zhanshu – un aliat apropiat al președintelui Xi și lider de rangul trei al Partidului Comunist Chinez – s-a întâlnit cu Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, și cu alți parlamentari ruși la Moscova.

Potrivit unui comunicat al Dumei de Stat, Li Zhanshu a asigurat legislativul rus că „China înțelege și sprijină Rusia în problemele care reprezintă interesele sale vitale, în special în ceea ce privește situația din Ucraina”.

„Vedem că Statele Unite și aliații săi din NATO își extind prezența în apropierea granițelor ruse, amenințând serios securitatea națională și viața cetățenilor ruși. Înțelegem pe deplin necesitatea tuturor măsurilor luate de Rusia pentru a-și proteja interesele cheie, ne oferim asistența. În problema ucraineană, vedem cum au pus Rusia într-o situație imposibilă. Și în acest caz, Rusia a făcut o alegere importantă și a răspuns ferm”, este citat de Dumă oficialul chinez.

Susținerea pentru Rusia lipsește din comunicatele chineze

Beijing a refuzat constant să condamne invazia Rusiei în Ucraina, sau chiar să se refere la această acțiune ca fiind „război”. China a aruncat în mod repetat vina pentru conflict asupra NATO și a Statelor Unite.

Până în prezent, oficialii chinezi nu au susținut public „necesitatea” invaziei Rusiei și nici nu au admis că Beijing „oferă asistență” Rusiei.

Acest limbaj neechivoc de susținere lipsește din versiunea chineză a întâlnirilor. De fapt, în comunicatele chineze, Li Zhanshu nu este citat ca făcând vreo referire la Ucraina.

Potrivit agenției oficiale de știri Xinhua, Li Zhanshu a exprimat dorința Chinei de a „continua să lucreze cu Rusia pentru a se sprijini ferm reciproc în problemele care privesc interesele de bază ale celuilalt și preocupările majore”.

El a criticat, de asemenea, sancțiunile împotriva Rusiei, solicitând o mai mare cooperare cu Moscova în „lupta împotriva interferențelor externe și sancțiunilor”, potrivit Xinhua.

Veștile proaste pentru China

Deși nu este neobișnuit ca China să omită în comunicate conținutul reuniunilor la nivel înalt, discrepanța semnificativă dintre declarațiile Beijing și Moscovei a atras atenția experților.

„Versiunea rusă a mers mult mai departe decât orice versiune chineză. Dacă nu au clarificat acest lucru cu Beijing, asta ar putea într-adevăr să enerveze pe unii din Beijing”, a scris Brian Hart, cercetător în cadrul China Power Project la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Moscova și Beijing și-au exprimat de mai multe ori sprijinul reciproc, dar ultimele evenimente din Ucraina ar putea crea o dilemă serioasă pentru China.

„Beijing nu poate să aștepte calmă în timp ce Rusia este înfrântă în Ucraina pentru că asta va duce, în cel mai bun caz, la o Rusie mult mai slăbită care ar fi un aliat mai puțin util și mai puțin capabil să distragă atenția Washingtonului, iar, în cel mai rău caz, la instabilitate politică la Moscova”, a explicat Hal Brands, profesor la Universitatea Johns Hopkins.

O Moscovă instabilă politic ar putea destabiliza „parteneriatul strategic” în care Xi Jinping a investit atât de mult.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: