joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2021

Bursa din Shanghai va avea o replică destinată IMM-urilor la Beijing

China va înființa la Beijing o bursă de valori dedicată companiilor chineze mici şi mijlocii orientate spre inovare. Proiectul face parte din strategia de adaptare  a rețetei germane a „campionilor ascunși”.

IMM-urile chineze vor fi sprijinite să se capitalizeze prin „bursa de la Beijing, principala platformă în serviciul IMM-urilor orientate spre inovare”, a declarat președintele chinez Xi Jinping, citat de Reuters și CNBC.

Proiectul face partre din programul chinez de a adapta la condițiile autohtone strategia germană „camionilor ascunși” , al cărei succes se bazează pe IMM-uri performante, cu  filiale puternice și în afara granițelor. IMM-urile germane au circa 2.000 de fabrici chiar în China.

(Citiți și: „”Campionii ascunși” ai Germaniei încep să aibă concurență din China”)


Totodată, înființarea unei burse în capitala chineză ar urma să compenseze faptul că principalele burse de valori din China continentală sunt în centrele financiare Shanghai şi Shenzhen.

(Citiți și: „A început ofensiva de toamnă de listare la Bursă a companiilor antreprenoriale ”)

O aparentă contradicție

Anunţul liderului chinez intervine într-un moment în care autorităţile au înăsprit reglementările bursiere, dar și cele pentru anumite sectoare cheie ale economiei chineze, precum tehnologia, educația privată sau divertismentul.

Zilele trecute autorităţile chineze au interzis anumite programe de televiziune şi au impus o serie de restricţii severe pentru a limita numărul de ore în care minorii pot juca jocuri video, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Totuși, este o practică obișnuită a conducerii chineze de a alterna restricțiile cu măsurile de deschidere a economiei.


În prezent, bursele de la Shanghai şi în oraşul Shenzhen trebuie să limiteze fluctuaţiile zilnice la 10%, în ideea de a limita volatilitatea de pe piaţa bursieră chineză, dominată de micii investitori sensibili la zvonuri.

Însă, în 2019 a fost lansat la bursa de la Shanghai platforma STAR Market destinată valorilor tehnologice, un echivalent chinez al Nasdaq-ului american, care oferă reguli de introducere la bursă şi limite privind fluctuaţia zilnică considerabil relaxate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: