miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 septembrie, 2021

Toamna începe la Bursa de Valori București (BVB) cu o nouă ofensivă a companiilor mici, antreprenoriale, care își doresc să fie listate pentru a  obține finanțare pe măsura potențialului lor. Joi se listează Appraisal & Valuation, prima companie specializată în evaluare și consultanță imobiliară de la cota Bursei. Urmează  o companie inovativă, GoCab Software, care oferă servicii de conectare a taximetriștilor cu clienții.

Pentru astfel de companii, la BVB s-au creat condiții favorabile pe piața alternativă AeRO a Bursei.


Appraisal & Valuation (simbol bursier APP) operează pe piața serviciilor de evaluare de 10 ani, fiind și reprezentantul exclusiv al NAI Global în România și Republica Moldova.

Oficialii Appraisal la debutul pe Bursă

Compania se listează după ce, la jumătatea lunii iunie a încheiat cu succes un plasament privat de acțiuni prin care a atras de pe piață 4,4 milioane de lei, la un preț care evalua compania la circa 15 milioane de lei. Oferta intermediată de casa de brokeraj TradeVille a fost suprasubscrisă de 4 ori încă din prima zi.

Compania a avut o cifră de afaceri de 4,84 milioane de lei în 2020, în care serviciile de evaluare și consultanta au avut cea mai mare pondere (aproape 99%).

Cu „finanţarea obţinută pe piaţa de capital, ne propunem extinderea business-ului pe piaţa evaluărilor şi a serviciilor conexe, în timp ce statutul de companie listată ne va ajuta să ne întărim echipa prin atragerea celor mai buni profesionişti din piaţă”, spunea atunci Andrei Botiş, director general (CEO) şi fondator al Appraisal & Valuation.


„Ne bucurăm să începem luna septembrie cu listarea unei noi companii antreprenoriale, a 17-a de la începutul anului. Este încurajatoare de asemenea și diversificarea domeniilor de activitate ale companiilor care vin la bursă, precum și dorința noilor emitenți de a continua să se finanțeze prin bursă, inclusiv după momentul listării”, a spus Radu Hanga, președintele BVB, în prima zi de tranzacții a companiei.

Taximetriștii investesc la bursă

BRK Financial Group (BRK), singurul intermediar de pe piața de capital listat la Bursă, a anunțat miercuri că a fost finalizată oferta de acțiuni prin plasament privat a unei companii inovative, GoCab Software, care operează prima şi singura aplicație de tip ride hailing dedicată exclusiv  taximetriştilor, în afară de alte aplicații în materie.

GoCab Software a atras 7,5 milioane de lei prin plasamnetul privat intermediat de Grupul BRK, care este și principalul acționar (44,8%) al companiei. Ceilalți acționari importanți sunt chiar firme de taximetrie și oameni de afaceri interesați de domeniu.

Capitalizarea anticipată a companiei este de 36,4 milioane lei, spune un comunicat al BRK, un intermediar care are meritul să coaguleze interese dintr-un domeniu de obicei atomizat.

GoCab Software a făcut „un pas important spre listare şi spre alinierea la practicile de guvernanţă corporativă. Compania are un plan ambiţios de dezvoltare în perioada următoare, iar bursa va juca un rol important pentru finanţarea şi dezvoltarea companiei”, mai spune BRK.

Ofensiva companiilor mici și antreprenoriale

În prima jumătate a anului 2021 au avut loc 12 emisiuni de acțiuni, în valoarea echivalentă de 77 de milioane de euro, și 11 au fost încheiate cu listări ale unor companii antreprenoriale pe piața AeRO (Sistemul Multilateral de Tranzactionare – SMT), piață menită companiilor antreprenoriale și/sau mici, dar cu potențial mare de creștere.

Același tip de companii au făcut 9 emisiuni de obligațiuni pe aceeași piață a BVB, operațiune care premerge, de obicei, listarea acțiunilor.

(Citiți și: „Efervescența listărilor la Bursă: Acțiuni noi și obligațiuni de peste 700 mil. euro în Semestrul 1”)

„Sperăm ca acest an minunat pentru investitori, antreprenori şi bursa din România să continue cu finanţări si listări cel puţin la fel de atractive”, spunea Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, directorul general adjunct al TradeVille, la încheierea ofertei Appraisal & valuation.

În primele 7 luni ale acestui an, valoarea cumulată a tranzacţiilor la BVB, cu toate tipurile de instrumente, a depăşit 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro, în creştere cu 56,6% față de perioada ianuarie-iulie a anului trecut, potrivit BVB.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: