duminică

23 iunie, 2024

24 iulie, 2018

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România îşi consolidează tendinţa de scădere declanşată acum un an, chiar dacă a crescut cu 2,2 puncte în iunie faţă de luna anterioară, până la valoarea de 43,7 puncte.

Faţă de iunie 2017, indicatorul a scăzut cu 16,2 puncte, potrivit raportului CFA România, publicat marţi.


Analiştii CFA din România anticipează deteriorarea în continuare a reperelor macroeconomice, potrivit rezultatului sondajului lunar:

  • deprecierea leului ar putea duce cursul la 4,7210 lei / euro peste 6 luni şi la 4,7929 lei / euro în 12 luni, potrivit valorii mediii a anticipaţiilor;
  • rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/iunie 2018) se menține sus, la 4,85%;
  • ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipat peste 12 luni este 3,85%;
  • randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadenta de 5 ani este de 5,24%.

Peste 85% dintre participanţi au anticipat deprecierea leului în următoarele 12 luni, 90% – creşterea ROBOR pe 3 luni, respectiv 84% scumpirea finanţării statului.

Deteriorarea condiţiilor macroeconomice a determinat adăugarea a două noi întrebări şi privind evoluţia primei de risc de ţară a României, măsurată prin valoarea CDS în dolari, pentru scadenţa de 5 ani (CDS – credit default risk este un instrument financiar derivat prin care se tranzacţioneză expunerea la riscul de neplată a titlurilor de stat.


În cadrul acestui exerciţiu, peste 81% dintre participanţi anticipează o majorare a primei de risc de ţară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 115 bps (puncte de bază, creştere cu aproximativ 20 bps faţă de valoarea actuală).

Valoarea CDS este încă mică, dar ritmul creşterii este un semnal negativ.

Indicatorul de Încredere CFA România

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 şi cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

(Citiți și: ”Industria – activitate în scădere pentru a 4-a lună consecutiv”)

Sondajul este realizat in ultima saptămână, iar Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

  • Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
  • Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.
Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astazi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 148 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 220 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii  membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: