vineri

26 iulie, 2024

15 mai, 2024

Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa și multe alte astfel de instituții din țară au anunțat că nu vor organiza în acest an Noaptea Muzeelor, în semn de protest față de refuzul Guvernului de a majora salariile angajaților din domeniu.

Protestatarii cer creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, precum și eliminarea inechităţilor şi discriminărilor din interiorul sectorului cultural, adică remunerații similare celor primite de colegii din muzeele și bibliotecile subordonate Ministerului Educației, în cazul cărora s-a operat un avans cu 20% al veniturilor din contractele de muncă.

Impactul majorărilor cerute de muzeografi și ceilalți salariați din domeniu este de 59 de milioane de lei, anul acesta.


Evenimentul este programat pe 18 mai și va marca 20 de ani de la instituirea acestei zi în care vizitatorii pot intra în muzee inclusiv noaptea și fără să plătească bilet. Noaptea Muzeelor a crescut numărul românilor care ajung anual în aceste instituții de cultură, având o contribuție la stoparea declinului consumului de cultură în România, conform statisticilor furnizate la finalul fiecărui eveniment.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va răspunde acestui „șantaj” și le-a cerut specialiștilor din muzee „să îşi facă serviciul pentru care au fost angajaţi”. Noaptea muzeelor presupune însă ore suplimentare, care nu sunt obligatorii, iar protestul organizat în cursul zilei de 18 mai este parte a conflictului de muncă, care nu poate fi sancționat.

(Citește și: Barometrul cultural: Rețelele sociale înlocuiesc vertiginos cartea, cinema-ul, teatrul și expozițiile de artă)

Protest sub sloganul „Noapte în muzeele din România”

Ideea acestui protest inedit aparține sindicatelor din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”, afiliată la CNS cartel Alfa. Aceștia au anunțat că, dimpotrivă, pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, vor protesta în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu, ce a dus la „degradarea continuă a mediului de muncă” în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, la „tratament discriminatoriu” între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, „umilinţă şi ignorare” a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional, „politici culturale şi salariale inadecvate”, „condamnarea la extincţie prematură” a specialiştilor din domeniu, ce ies din sistem cu „pensii de mizerie”, „depopularea şi deprofesionalizarea dramatică” a domeniului.

Miercuri, mai multe muzee din țară s-au alăturat protestului și au anunțat că nu vor organiza evenimentul.


De asemenea, angajații mai multor muzee din provincie vor trimite reprezentanți la protestul c eva avea loc pe 18 mai în Piața Victoriei.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor s-a declarat și ea solidară cu revendicările sindicatelor din cultură şi îşi exprimă speranţa în adoptarea rapidă de către „factorii implicaţi” a unor „măsuri de corecţie juste şi necesare”.

Premierul spune că ar putea merge el și mai mulți miniștri să aibă grijă de muzee: Nu voi ceda șantajului!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că şi el este nemulţumit de multe, dar nu i-a trecut prin cap să împiedice copiii să viziteze muzeele și a spus că nu răspunde acestui „şantaj”.

Premierul a mai explicat că, dacă va fi nevoie, va merge el însuși, împreună cu alţi miniştri şi vor ține deschise muzeele pe 18 mai, și a făcut apel la angajații acestui sector „să îşi facă serviciul pentru care au fost angajaţi”.

”Și eu sunt nemulţumit de foarte multe lucruri dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez nişte copii să viziteze muzeele. Din punctul meu de vedere, o să fac un apel la dânşii să îşi facă serviciul pentru care au fost angajaţi. (…)

Calea cea mai corectă este ca în perioada următoare să ne aşezăm la masă şi dânşii să îşi facă slujba pentru care sunt plătiţi, cum şi eu sunt plătit din impozitele mele şi ale dvs. (…) La şantaj, îi anunţ oficial că nu voi răspunde. Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri, şi mergem noi să avem grijă de muzee în Noaptea Muzeelor”, a menţionat Ciolacu.

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.

Ministra Culturii le dă dreptate protestatarilor, mai ales că impactul bugetar ar fi suportabil

Raluca Turcan a declarat, miercuri, pentru News.ro, că a elaborat mai multe amendamente la acte normative ce prevedeau majorări salariale pentru mai multe categorii profesionale, pentru a corecta inechităţile. Discriminarea apare comparativ cu angajații din muzeele şi bibliotecile care lucrează în sistemul de educaţie, cărora le-au fost majorate salariile cu 20%. 

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a asigurat-o că impactul bugetar de aproximativ 59,1 milioane lei pentru anul 2024 este sustenabil, a mai spus Raluca Turcan, care spune că a elaborat actul normativ necesar. „În realitate, ţine exclusiv de o decizie, care este eminamente politică a actualei coaliţii si a Guvernului”, a adăugat ministra Culturii.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: