joi

25 aprilie, 2024

28 iunie, 2022

Finalizarea și utilizarea coridoarelor de transport de gaze din Turcia până în Ucraina, ca și operaţionalizarea Platformei Energetice pentru achiziţionarea în comun de gaze sunt două dintre cele 5 direcții de acțiune în energie susținute de România la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor Energiei din țările UE.

„Asigurarea resurselor primare pentru perioada următoare, în contextul reducerii dependenței de importurile energetice din Rusia, (…) este direct conectată de asigurarea unui preț accesibil la energie pentru populație”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa facebook.

Ministrul român a sumarizat astfel cele 5 direcții strategice de acțiune, importante din perspectiva României, pentru perioada următoare:

  • creșterea producției din surse interne într-o manieră neutră din punct de vedere tehnologic;
  • refacerea stocurilor de gaze pentru iarna următoare la un nivel de cel puțin 80%;
  • consolidarea infrastructurii pentru transportul și depozitarea gazului natural – finalizarea Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) și utilizarea Coridorului Transbalcanic (Turcia, Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova);
  • operaționalizarea Platformei Energetice pentru achiziționarea în comun a gazelor naturale;
  • energie stabilă și accesibilă pentru consumatori.

România rămâne un susținător al solidarității între Statele Membre și al colaborării în domeniul energetic, a confirmat oficialul român.

Eficiența energetică și regenerabilele

Pentru iarna viitoare, România este în plin proces de refacere a stocurilor de gaze, fiind importantă în acest sens și coordonarea cu grupul regional creat la Sofia ca parte a Platformei energetice comune a UE.

În prima parte a reuniunii,  a fost adoptată poziția de negociere a Consiliului UE asupra formelor revizuite ale directivelor privind eficiența energetică și promovarea energiei din surse regenerabile, elemente cheie ale securității energetice în UE.

Cele două directive vor contribui la creșterea ponderii energiei din surse regenerabile și la o utilizare mai eficientă a resurselor, ambele cu impact direct asupra reducerii prețului la energie pentru consumatori.


Directivele revizuite adoptate la nivelul Consiliului urmează să intre în etapa de negociere inter-instituțională între Parlamentul European și Consiliu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: