miercuri

10 iulie, 2024

19 februarie, 2021

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și noul ambasador al României în Serbia, Silvia Davidoiu, care și-a prezentat acreditările, au declarat joi că realizarea unei autostrăzi sau a unei magistrale rapide între Belgrad și Timișoara ar fi de cea mai mare importanță, a anunțat biroul de presă al Președinției, citat de Rador.

Președintele Vučić și ambasadorul Davidoiu au convenit că Serbia și România sunt prieteni sinceri și parteneri de încredere, exprimându-și încrederea că bunele relații politice vor fi însoțite de legături economice și de o cooperare și mai bune în toate domeniile de interes comun., se arată în comunicat

Președintele Vučić a subliniat că Serbia poate învăța multe de la România atunci când vine vorba de utilizare a căii navigabile a Dunării.

(Citiți și: ”Vizită fulger a ministrului de externe maghiar Peter Szijjarto în 4 ministere din București”)


Silvia Davidoiu a precizat la rândul său că are o agendă specifică atunci când vine vorba de proiecte de infrastructură și energie. Pe lângă magistrala dintre Belgrad și Timișoara, care a fost aleasă ca un proiect prioritar, ea a menționat și construcția unei căi ferate, precum și construcția unui interconector de gaz între cele două țări.

Ambasadoarea a propus, de asemenea, înființarea unei camere de comerț comune, care ar trebui să apropie comunitățile de afaceri de ambele părți ale frontierei.

Ambasadorul Silvia Davidoiu a subliniat că Serbia are în România un susținător sincer al extinderii Uniunii Europene în regiunea Balcanilor de Vest, exprimându-și convingerea că este în interesul UE ca Serbia să devină membru cu drepturi depline cât mai curând posibil.

Vučić și-a exprimat recunoștința față de România pentru poziția sa principială în respectarea integrității teritoriale și a suveranității Serbiei și, astfel, a dreptului internațional, adăugând că Serbia apreciază foarte mult sprijinul României pentru calea europeană a Serbiei, precum și asistența concretă acordată prin transferul de know-how în procesul de aderare.


Președintele Serbiei a subliniat, de asemenea, importanța cooperării în cadrul formatului numit Cadrilater, adică Înaltul Consiliu pentru Cooperare din Serbia, România, Bulgaria și Grecia, deoarece consideră că acest tip de cooperare este foarte important pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate și pentru promovarea păcii și a unei politici de stabilitate în regiune. Vučić a afirmat că, atunci când circumstanțele o vor permite, ar trebui organizat un nou summit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: