Cel mai mare producător energetic din România, Hidroelectrica, a făcut profit net de peste 1,29 de miliarde de lei numai în Trimestrul 1 al acestui an, cu peste 70% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Pe tot anul 2021, profitul a fost de 3,02 miliarde de lei.
Veniturile consolidate ale Hidroelectrica au urcat cu peste 65,6% până la aproape 2,35 miliarde de euro, iar profitul operațional de peste 1,49 de miliarde lei a crescut cu 68,1%, potrivit datelor publicate de Fondul Proprietatea (FP) în propriul său raport pe Trimestrul 1, trimis la Bursă.
În același trimestru întâi, Hidroelectrica a plătit un impozit pe venit suplimentar de 339,3 milioane de lei, calculat pe venitul suplimentar rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh, venit care se impozitează cu 80%.
Profitul EBIDTA al companiei (înainte de plata dobânzilor, a taxelor, de depreciere și amortizare) a fost de 1,63 miliarde de lei, în creștere cu 51,8% față de cel din T1 / 2021, potrivit datelor comunicate Fondului Proprietatea de Hidroelectrica.
A produs mai puțin dar a vândut mai scump
Creșterea de 70% a profitului net s-a produs în ciuda scăderii cu 30% a producției.
Energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a fost de 3,2 TWh (terawatt-oră, 3,2 mld. kWh).
Hidroelectrica a vândut energia electrică la un preț mediu de 655,4 Lei / MWh (1MWh = 1.000 kWh), în creștere cu 134,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.
La sfârșitul lunii martie 2022, compania avea în conturile curente 4,85 miliarde de lei, mai spune raportul FP.
Hidroelectrica este nu numai cel mai mare producător de energie din România, ci și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, mai ales când nu bate vântul.
Este situația de luni, când Hidroelectrica producea la prânz peste 37% din totalul producției, ca să compenseze, absența din sistem a unui reactor de la Cernavodă și lipsa vântului.
Deține 209 hidrocentrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW, cărora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Ministerul Energiei are peste 80% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea are 19,84%.
Fondul Proprietatea își va vinde măcar o parte din deținere prin plasament la Bursă, ceea ce va însemna listarea Hidroelectrica, operațiune aprobată de Ministerul Energiei.
***