duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 aprilie, 2016

Joseph SafraJoseph Safra, cel mai bogat bancher din lume, a fost pus sub acuzare de procurorii brazilieni care îl suspectează că ar fi știut despre o schemă pusă de punct de directorul băncii pe care o deține, prin care au fost mituiți mai mulți oficiali guvernamentali în schimbul scutirii de la plata unor obligații fiscale, transmite Reuters.

Procurorii susțin că Safra avea cunoștințe despre un plan pus la punct de executivii Banco Safra în 2014, prin care mai mulți auditori fiscali ar fi primit suma de 4,2 milioane de dolari pentru a scuti banca de la plata unor datorii.

Acuzațiile sunt fundamentate pe interceptări telefonice între directorul Banco Safra Joao Inacio Puga și oficialii guvernamentali suspectați de luare de mită.


Safra care deține alături de familia sa banca ce îi poartă numele precum și alte instituții de credit internaționale nu ar fi fost implicat direct în negocierile cu privire la darea de mită, însă, din interceptări reiese că el ar fi fost informat de Puga în legătură cu discuțiile avute cu auditorii.

Într-un comunicat emis de Safra Group se arată că acuzațiile ar fi ”nefondate”. Niciun reprezentant al Safra Group ”nu a oferit niciun stimulent unui funcționar public, iar grupul nu a avut niciun beneficiu necuvenit”, se arată în comunicat.

Acuzațiile fac parte dintr-o anchetă mai amplă numită ”operațiunea zeloți” care vizează darea de mită unor funcționari publici prin intermediul unor grupuri de lobby. Zeci de companii braziliene, printre care și producătorul de oțel Gerdau, s-au aflat în atenția procurorilor.

Autoritățile investighează posibile fapte de dare de mită către funcționari ai CARF, o structură din cadrul minsterului brazilian de Finanțe care se ocupă de soluționarea contestațiilor cu privire la litigiile fiscale, pentru a obține decizii favorabile prin care să fie reduse sau anulate anumite datorii fiscale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Peste 70 de companii din zona industrială, agricolă, a construcțiilor comerciale, precum și din zona financiară sunt cercetate în cadrul ”operațiunii zeloți”.

Miliardarul libanezo-brazilian, a cărui avere este estimată de Forbes la circa 18 miliarde de dolari, controlează un conglomerat financiar și bancar care operează în 19 state.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: