miercuri

8 mai, 2024

19 aprilie, 2023

În UE locuiesc aproape 8,2 milioane de ucraineni care au fugit de război, în timp ce în Rusia au ajuns ( de bună voie sau forțat), peste 2,8 milioane, conform ultimelor date ONU, valabile pentru prima săptămână din aprilie.
Dintre cei adăpostiți în UE, peste cinci milioane beneficiază de o protecție temporară. Conform unui sondaj publicat de ONU și realizat de ONG-uri, vârsta medie a ucrainenilor din Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova este de 45 de ani.

Profilul refugiaților ucraineni din estul Europei

De asemenea, 79% din respondenți au studii superioare finalizate, mărimea medie a unei familii este de 2,4 persoane. Aproximativ 86% din membrii familiilor celor intervievați sunt femei, iar 60% din respondenți erau angajați sau self-employed în țara natală, mai arată sondajul:

Circa 37% din cei intervievați lucrează de la distanță (pentru angajatori din Ucraina sau altă țară) ori au propria lor afacere.


Sondajul a fost realizat între octombrie 2022 și februarie 2023. Au răspuns la întrebări aproape 15.000 de persoane, ale căror familii totalizează peste 37.000 de membri.

În Rusia, aproape o treime dintre ucrainenii care și-au părăsit țara

Țara în care s-au refugiat (sau au fost deportați forțat, la ordinele Moscovei) este Rusia, unde trăiau la începutul lunii aprilie aproape 2,875 milioane de cetățeni ucraineni.

Polonia este statul UE ce adăpostește cei mai mulți ucraineni – peste 1,5 milioane, urmată de cea de-a doua țară europeană cu peste un milion de ucraineni – Germania.

În România au staționat aproximativ 104.000 de refugiați din țara vecină, în timp ce Cehia, o țară mai bogată, dar mult mai mică și cu doar 10,5 milioane de locuitori., găduiește peste 500.000 de ucraineni, iar în Republica Moldova (2,6 milioane de locuitori) se află peste 106.000.

Sub 7.000 de ucraineni angajați în România, după izbucnirea războiului


De la începutul războiului din Ucraina, au intrat în România aproape 3,5 milioane de ucraineni, dintre care aproximativ 104.000 s-au stabilit temporar în țara noastră.

Până marţi, 11 aprilie, 6.651 ucraineni sosiți în România după izbucnirea războiului s-au angajat la firme locale.

În total erau înregistrate 7.885 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.651 sunt contracte cu data de început a activităţii după izbucnirea războiului.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi, 1.730, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.001 în construcţii.

Din punct de vedere al judeţelor în care lucrează, cei mai mulţi, 2.713, au optat pentru municipiul Bucureşti, în timp ce în Bistriţa-Năsăud sunt 445, în Timiş – 428, Arad – 376 şi Maramureş – 332.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: