vineri

12 iulie, 2024

7 noiembrie, 2022

Camera Deputaților din Cehia a adoptat un proiect de lege care, dacă trece de Senat și este promulgat de președinte, va impune o taxă excepțională de 60% pe profiturile companiilor energetice și ale băncilor, profituri considerate excesive, transmite Euractiv.

Guvernul ceh speră ca taxa excepțională pe care o vor datora companiile de energie, petrol și minerit, precum și băncile va strânge 3,5 miliarde de euro la bugetul de anul viitor. Veniturile vor merge direct la bugetul național și ar urma să acopere costurile legate de plafoanele naționale ale prețurilor la gaze și energie electrică.

„Am propus o rată de 60% pentru anii 2023 până în 2025”, a declarat ministrul de finanțe Zbyněk Stanjura în fața parlamentarilor cehi.


La doar câteva ore după ce Camera Deputaților a aprobat proiectul, EPH, una dintre cele mai mari companii energetice din țară, a decis să-și mute filiala EP Commodities, specializată în comerțul cu mărfuri energetice, în străinătate.

EPH, deținută de miliardarul ceh Daniel Křetinský, a anunțat într-un comunicat de presă că este de acord cu necesitatea de a folosi o parte din profiturile generate de companiile energetice pentru a ajuta oamenii afectați de criză, dar consideră că suprataxarea merge prea departe.

Experții avertizează că legislația ar putea împinge și alte companii din Cehia în afara granițelor, deoarece cota de impozitare excepțională propusă de 60% este mai strictă decât în ​​alte țări.

Miniștrii energiei din UE au convenit asupra unei cote minime de impozitare excepționale de 33% în septembrie.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: