marți

30 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2022

Țările de Jos intră în clubul statelor care vor suprataxa profiturile excesive din energie, înainte să se stabilească detaliile la nivelul UE. Guvernul olandez vrea să impună o taxă de 33% pe profiturile companiilor care activează în domeniul combustibililor fosili.

S-ar strânge „contribuții de solidaritate” de 3,2 miliarde de euro. Profituri excesive sunt considerare profiturile care sunt cu peste 20% peste nivelul mediu din perioada 2018-2021 (conform propunerii Comisiei Europene), a precizat Ministerul de Finanţe olandez, citat de Reuters.

Mai multe state UE au în plan sau chiar au introdus măsuri de tip „windfall tax”, de impozitare directă sau indirectă a profiturilor considerate excesive. În România, guvernul a inventat un „Fond de tranziție energetică” alimentat cu taxarea cu 98% a profiturilor din tranzacțiile cu energie. Producătorilor li se suprataxează cu 80%  diferența între prețul de vânzare al energiei și plafonul de 450 de lei/MWh ( /1.000 kWh).


Miniștrii Energiei din UE nu au stabilit, încă, detaliile aplicării unitare a unei suprataxări a profiturilor excesive, cu care fuseseră de acord anterior.

Sunt vizate veniturile companiilor energetice din combustibili fosili și veniturile producătorilor de energie ieftină (regenerabilă mai ales).

Suprataxarea profiturilor energetice excesive în Europa și SUA

Guvernul olandez, ca și altele printre care cel român, vrea să folosească banii obținuți prin suprataxare  pentru finanțarea plafonării prețurilor.

Noul guvern italian condus de Giorgia Meloni vrea să rescrie regulile suprataxei de 25% impusă de guvernul lui Mario Draghi, pentru că a adus venituri bugetare sub așteptări.


Și în Marea Britanie se suprataxează cu 25% profiturile companiilor petroliere care operează în zona comercială britanică a Mării Nordului.

Guvernul german are în proiect o suprataxare de 90% a profiturilor din energie de peste un anumit prag.

Și guvernul ceh, ca și cel austriac își doresc o suprataxă energetică din 2023, sau poate chiar mai devreme.

În fine, și președintele american Joe Biden a amenințat cu o suprataxare a „profiturilor de război” ale companiilor petroliere dacă nu-și folosesc profiturile uriașe ca urmare a scumpirii gazelor și petrolului, și dacă nu sporesc producția pentru a scădea costurile energetice ale americanilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: