sâmbătă

27 aprilie, 2024

22 august, 2023

Cehia se confruntă cu cel mai important punct de cotitură din istoria sa modernă, după ce a epuizat toți factorii anteriori de creștere, și-a pierdut avantajele competitive și a căzut în așa-numita capcană a veniturilor medii, constată un studiu recent. Pentru a ieși din acest blocaj este nevoie de creșterea valorii adăugate, prin investiții în Educație și Cercetare.

Țara s-ar putea confrunta cu o stagnare economică pe termen lung și cu o încetinire a creșterii salariilor și a nivelului de trai, concluzionează Studiul privind competitivitatea Cehiei, realizat de Camera de Comerț locală și citat de Euractiv.

(Citiți și: ”Capcana venitului mediu – pericolul pentru România și statele ECE: Singura soluție e setarea motorului de creștere pe inovare”)

Convergența pe mai departe cu nivelul țărilor europene mai avansate va fi complicată, având în vedere structura actuală a economiei, mai arată studiul.


Pentru a continua să se îndrepte și pentru a atinge nivelul țărilor occidentale, Cehia va trebui să scape din capcana veniturilor medii, adică să se orienteze către o producție cu valoare adăugată mai mare. „Într-o astfel de situație, este posibil să rămânem competitivi chiar și cu forță de muncă relativ mai scumpă”, a declarat președintele Camerei de Comerț, Zdeněk Zajíček.

Problema economiei cehe actuale este că generează doar valoare adăugată scăzută, conform experților.

În comparație cu alte țări din UE, valoarea adăugată generată de economia Cehiei este una dintre cele mai scăzute din UE, țara ocupând locul 24 în clasamentul de profil al UE.

Soluția – Investițiile în Cercetare și Educație joacă un rol crucial

Camera de Comerț Cehă solicită în acest sens un impuls al investițiilor și inovației.


„Statul trebuie să joace un rol important în schimbarea acestei tendințe. Pe lângă investițiile strategice în energie, transport și alte infrastructuri, investițiile în știință, cercetare și educație joacă un rol crucial. Statul trebuie, de asemenea, să motiveze companiile către activități inovatoare”, a insistat Zajíček.

Cheltuielile pentru Cercetare și Dezvoltare efectuate de companiile cehe însumau în 2021  aproximativ 1,25% din PIB, sub media UE, de aproape 1,5%.

Pentru comparație, cheltuielile de cercetare-dezvoltare din România au reprezentat în 2021 doar 0,48% din PIB, echivalentul a 0,29% din PIB fiind investiții ale sectorului sectorului privat, iar 0,19% fiind cheltuielile statului la acest capitol.

(Citiți și: ”Capcana venitului mediu – pericolul pentru România și statele ECE: Singura soluție e setarea motorului de creștere pe inovare”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: