fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

La obiect

Ce verifică ANAF la retailerii online, în cadrul campaniei de colectare de venituri care să compenseze stimulentele acordate HoReCa

Direcția de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF are în derulare mai multe controale în domeniul comerțului electronic. Vizați sunt operatorii care nu sunt înregistrați corespunzător,… Mai mult

20.07.2020

Analiză

Datoria publică, la pragul de 40%. Câteva observații tehnice relevante pentru deciziile de politică economică

Nivelul datoriei publice calculată oficial de Ministerul Finanțelor pentru luna mai 2020 a crescut până la 39,9%, în condițiile în care s-a depășit pragul de… Mai mult

19.07.2020

Chestiunea

Discuția a început: cum folosim cele 33 de miliarde pentru a ne racorda la proiectele UE. ”Economia viitorului post-COVID”

Șansa României de-a folosi ”cu cap” cele 33 de miliarde de auro alocate de la UE pentru relansarea economiei și pentru strategia post-Covid este să… Mai mult

15.07.2020

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

de Alexandra Pele , 30.7.2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date.
Nici Marea Depresiune 1929 sau Marea Recesiune din 2008 nu au provocat o scădere atât de pronunțată a economiei SUA într-un timp atât de scurt, notează CNBC.

Produsul Intern Brut a scăzut cu o rată anuală de 32,9% în trimestrul al doilea din 2020, potrivit datelor semnal transmise de biroul american de statistică.
În primul trimestru, PIB-ul real a scăzut cu 5%. Cele mai slabe rezultate consemnate înainte de acestea au fost scăderea cu 8,4% din PIB din ultimul trimestru din 2008, respectiv o scădere de 10% din PIB în primul trimestru din 1958 din timpul crizei libaneze.

Contracția s-a produs pe fondul unei scăderi generalizate a consumului, exporturilor, stocurilor, investițiilor și chiar ale administrațiilor locale, compensate parțial de o creștere a cheltuielilor federale. Consumul populației, principalul motor de creștere a economiei americane s-a contractat cu 34,6% în primăvară, potrivit MarketWatch.

Un declin pronunțat s-a înregistrat și în sectorul serviciilor – turism, călătorii, îngrijire medicală, restaurante etc. Cheltuielile aferente serviciile au consemnat o scădere de 43,5% în trimestrul al doilea.

De remarcat este și scăderea cheltuielilor gospodăriilor pentru bunuri, cu 11,3%. Americanii au cumpărat însă mai multe mașini, alimente sau alte bunuri casnice, în vreme ce vânzările de haine, carburanți și alte produse au scăzut.

Investițiile private au fost de asemenea înghețate. Cheltuielile cu infrastructura precum platformele petroliere au scăzut cu 35%, în timp ce cheltuielile pentru echipamente s-au redus cu 37,7%. Ambele sunt scăderi record.

De asemenea, investițiile în locuințe noi s-au redus cu 38,7%, dar se pare că au acestea au fost reluate rapid. Dobânzile mici au la o creștere a vânzărilor de locuințe noi și au determinat constructorii să intensifice lucrările spre sfârșitul trimestrului.

Totodată, nivelul stocurilor a scăzut cu o rată anuală de 234,6 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, comparativ cu o scădere de 80 de miliarde de dolari în primul trimestru.

Scăderea economică de 32,9% din trimestrul al doilea este rezultatul închiderii activității pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Deși lucrurile s-au mai îmbunătățit de la reluarea parțială din mai, o nouă creștere a numărului de cazuri confirmate a temperat ritmul revenirii economice.

Fed: Ritmul de creștere a fost afectat de creșterea numărului de cazuri

Președintele Rezervei Federale (Fed) , Jerome Powell, a avertizat miercuri că accelerarea numărului de infectări cu noul coronavirus a încetinit ritmul de revenire a economiei americane începând cu a doua jumătate a lunii iunie.

”Datele indică o încetinire a ritmului revenirii, dar vreau să subliniez că este prea devreme să ne pronunțăm cât de amplă și susținută este această tendință”, a comentat Jerome Powell în urma ședinței de politică monetară a Fed.

Traiectoria economiei americane ”va depinde semnificativ de evoluția epidemiei”, se arată în comunicatul băncii centrale. Măsurile pentru ținerea situației sanitare sub control sunt esențiale, a precizat și președintele.

”Pandemia și efectele sale reprezintă cel mai mare șoc asupra economiei SUA din din istorie”, a mai comentat Powell.

Câștigurile de locuri de muncă din mai și iunie au cumulat circa o treime din locurile de muncă pierdute de economia americană de la izbucnirea pandemiei, în vreme ce consumul este la jumătate față de cel de dinainte de criză.

”Fed acționează în acest moment ca un pompier. Focul a pornit deja. Cel mai bun lucru pe care îl poate face este să încerce să limiteze daunele”, a comentat Drew Matus, strateg la MetLife Investment Management, pentru MarketWatch.

În ceea ce privește piața muncii, datele nu sunt încurajatoare. Numărul americanilor care și-au pierdut locurile de muncă este în creștere pentru a doua săptămână la rând, potrivit datelor publicate joi.

Peste 1,4 milioane de persoane au aplicat pentru ajutor de șomaj în ultimele șapte zile, cu 12.000 peste nivelul de săptămâna trecută.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.7.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Avocatul Poporului: Internarea în spital nu trebuie condiționată de testul Covid

Vladimir Ionescu

Internarea în spital a pacienților cu alte patologii decâd Covid-19 nu trebuie condiționată de testul coronavirus, precizează Avocatul Poporului într-un comunicat de presă. ”Persoanele care… Mai mult

Stiri

Record de cazuri noi și decese Covid, vineri, 7 august

Vladimir Ionescu

Un număr de 1.378 de cazuri COVID-19, din 23.956 de teste efectuate, au fost confirmate în utlimele 24 de ore. Este cel mai mare număr… Mai mult

Stiri

Proteste antiguvernamentale la Beirut. Manifestanții au vandalizat magazinele, forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene

Iulian Soare

Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă din portul Beirut, devenit… Mai mult

Stiri

Donald Trump a emis ordine executive împotriva TikTok și WeChat

Iulian Soare

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis joi seara un ordin executiv care interzice tranzacțiile cu compania-mamă a celebrei aplicații de partajare video TikTok. Ordinul… Mai mult

Stiri

Conducere militară la Direcția de Sănătate Publică București

Mariana Bechir

Generalul medic Ionel Oprea (foto), secretar de stat în Ministerul Sănătății, cel care a preluat coordonarea sistemul sanitar din județul Suceava la începutul epidemiei de… Mai mult

Europa

SUA: Numărul de șomeri noi a scăzut în ultima săptămână, dar economia este departe de revenire

Vladimir Ionescu

Numărul cererilor de șomaj din SUA a scăzut în această săptămână la cel mai redus nivel de la începutul pandemiei, în martie, oferind o rază… Mai mult

Europa

Evoluția exporturilor și a industriei din Germania confirmă o potențială revenire în ”V”

Vladimir Ionescu

Cele mai recente date cu privire la evoluția economiei germane indică o revenire în ”V”, cel puțin pentru moment, principala îngrijorare fiind legată de măsura… Mai mult