marți

16 aprilie, 2024

ce țări sunt în see

29 noiembrie, 2022

Din Spațiul Economic European (SEE) fac parte și state care nu sunt membre în Uniunea Europeană. Iată ce țări sunt în SEE.

Înainte de a afla ce țări sunt în SEE trebuie să înțelegem ce este Spațiul Economic European. SEE a luat naștere la 1 ianuarie 1994, adică la intrarea în vigoare a Acordului privind Spațiul Economic European, un acord prin care piața unică a Comunității Europene a fost extinsă și la state membre din afara acesteia. Acordul fusese semnat la data de 2 mai 1992.

Când a luat naștere Spațiul Economic European

În 1992, cele 7 țări care erau atunci membre ale AELS (Austria, Finlanda, Suedia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția) au negociat un acord care să le permită să participe la proiectul pieței interne a Comunității Europene, lansat în 1985 și finalizat la sfârșitul lui 1992, se arată pe site-ul Parlamentului European.


Însă, ulterior, numărul țărilor membre ale SEE-AELS s-a diminuat: Elveția nu a mai ratificat acordul în urma rezultatului negativ al referendumului organizat pe acest subiect, iar Austria, Finlanda și Suedia au aderat la Uniunea Europeană în 1995.

În SEE au rămas numai Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Cele 10 noi state membre care au aderat la UE la 1 mai 2004 au devenit automat membre ale SEE, la fel și Bulgaria și România în 2007 și Croația în 2013.

Ce țări sunt în SEE

La ora actuală, din SEE fac parte cele 27 de state membre UE și 3 state membre în Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). Este vorba despre Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Din AELS face parte și Elveția, însă această țară nu a aderat la Acordul privind Spațiul Economic European. Elveția a semnat însă anumite tratate sectoriale pentru a face parte din piața unică.

Toate statele care fac parte din SEE formează o piață care este guvernată de aceleași principii. Piața unică garantează libertatea de mișcare a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a persoanelor.


Tratatul care stă la baza Spațiului Economic European este un tratat comercial al cărui scop este „să promoveze o întărire continuă și echilibrată a comerțului și a relațiilor economice”, potrivit Wikipedia.org.

Țările membre AELS nu participă însă la Politica Agricolă Comună și la Politica Comună în Domeniul Pescuitului.

Ce țări sunt în SEE – lista completă

După cum arătam mai sus, din SEE fac parte toate cele 27 de state membre UE și 3 state membre AELS, adică:

  1. Austria
  2. Belgia
  3. Bulgaria
  4. Croația
  5. Cipru
  6. Cehia
  7. Danemarca
  8. Estonia
  9. Finlanda
  10. Franța
  11. Germania
  12. Grecia
  13. Irlanda
  14. Italia
  15. Letonia

Ce țări sunt în SEE (Spațiul Economic European)

  1. Lituania
  2. Luxemburg
  3. Malta
  4. Olanda
  5. Polonia
  6. Portugalia
  7. România
  8. Slovacia
  9. Slovenia
  10. Spania
  11. Suedia
  12. Ungaria

Ce țări sunt în SEE, dar nu fac parte din UE

  1. Islanda
  2. Liechtenstein
  3. Norvegia
ce țări sunt în see
Foto: oleg_mit / pixabay.com

Care este scopul Spațiului Economic European

Scopul Spațiului Economic European (SEE) este extinderea pieței interne a UE către țările membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), se arată pe site-ul Parlamentului European.

Țările care fac parte în prezent din AELS nu doresc să devină membre ale UE. Legislația UE referitoare la piața internă este integrată în legislația țărilor SEE-AELS după ce acestea acceptă acest lucru. Administrația și gestionarea SEE este partajată de UE și de țările SEE-AELS în cadrul unei structuri organizate pe doi piloni.

SEE depășește cadrul acordurilor tradiționale de liber schimb, aplicând țărilor SEE-AELS (cu excepția Elveției) toate drepturile și obligațiile aferente pieței interne a UE. SEE include cele 4 libertăți ale pieței interne (libera circulație a bunurilor, a persoanelor, a serviciilor și a capitalului) și politicile conexe (concurența, transportul, energia și cooperarea economică și monetară).

Ce țări sunt în SEE și ce prevede acordul

Acordul conține politici legate de cele 4 libertăți: politici sociale (inclusiv sănătatea și securitatea în muncă, dreptul muncii și egalitatea de tratament între bărbați și femei), politici privind protecția consumatorilor, mediul, datele statistice și dreptul societăților comerciale, precum și o serie de politici conexe, cum ar fi cele legate de cercetare și de dezvoltarea tehnologică, care nu decurg din acquis-ul UE și nici din actele obligatorii din punct de vedere juridic, dar sunt puse în practică în cadrul unor activități de cooperare.

Domenii ce nu sunt vizate de acordul care stă la baza SEE

Acordul privind SEE nu conține dispoziții obligatorii în toate sectoarele pieței interne și nici în alte politici care fac obiectul tratatelor UE. Dispozițiile obligatorii din cadrul acordului nu vizează următoarele:

  • politica agricolă comună și politica comună în domeniul pescuitului (deși acordul conține dispoziții privind comerțul cu produse agricole și piscicole);
  • uniunea vamală;
  • politica comercială comună;
  • politica externă și de securitate comună;
  • domeniul justiției și al afacerilor interne (deși toate țările AELS fac parte din spațiul Schengen) și
    uniunea economică și monetară.

Foto: Peggy_Marco / oleg_mit / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ce țări nu sunt în ONU, organizația internațională cu 193 de state membre
Ce țări europene nu sunt în NATO. Lista completă a celor 23 de state
Ce țări din Europa sunt monarhii. Lista completă a celor 12 state

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: