ce țări nu sunt în ONU

20 noiembrie, 2022

Aproape toate statele din lume sunt membre în Organizația Națiunilor Unite (ONU). Totuși, există excepții. Iată ce țări nu sunt în ONU.

Ce este ONU

Înainte de a afla ce țări nu sunt în ONU trebuie să înțelegem ce este această organizație. Organizația Națiunilor Unite este o organizație interguvernamentală al cărui scop este acela de a păstra pacea și securitatea pe mapamond. De asemenea, ONU își dorește cooperare internațională și dezvoltarea de relații de prietenie între națiuni. Este cea mai mare organizație internațională.

Sediul său central este la New York, în SUA, însă ONU are și alte birouri importante în Geneva (Elveția), Nairobi (Kenya), Viena (Austria) și Haga (Olanda).


ONU a fost înființată după Al Doilea Război Mondial cu scopul de a împiedica viitoare războaie globale. La data de 25 aprilie 1945, guvernele a 50 de state s-au întâlnit la San Francisco, SUA, și au pus bazele Cartei Organizației Națiunilor Unite. Tratatul a fost adoptat pe 25 iunie 1945, iar ONU a devenit efectiv operațională din luna octombrie a aceluiași an.

Dincolo de menținerea păcii mondiale, ONU are și alte scopuri:

  • protejarea drepturilor omului
  • oferirea de ajutor umanitar
  • promovarea dezvoltării sustenabile
  • ONU se asigură de respectarea dreptului internațional

Ce țări nu sunt în ONU

Ultimul stat care s-a alăturat ONU a fost Sudanul de Sud, în anul 2011. Organizația a ajuns să numere 193 de state membre, adică aproape toate statele suverane din lume.

Taiwan (oficial Republica China)


Deschidem această listă referitoare la ce țări nu sunt în ONU cu Taiwanul. Republica China a fost membră în ONU încă din 1945. În 1949, în urma războiului civil din această țară, guvernul condus de Kuomintang (Partidul Naționalist Chinez) a pierdut controlul asupra Chinei continentale și s-a retras pe insula Taiwan. Guvernul comunist care a preluat controlul asupra Chinei continentale a instaurat Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.

Deși guvernul comunist a notificat ONU la 18 noiembrie 1949 cu privire la formarea unui nou guvern și la schimbarea denumirii țării, guvernul Republicii China (stabilit în Taiwan) a continuat să reprezinte China la ONU, în ciuda teritoriului redus controlat de acesta, potrivit Wikipedia.org.

Fiecare dintre cele două guverne susținea că este singurul reprezentant legitim al Chinei. Pentru următoarele două decenii situația a rămas aceeași, în sensul că Republica China a fost cea care a rămas membră ONU. Ambele state au respins un compromis care le-ar fi permis amândurora să facă parte din ONU.

ce țări nu sunt în ONU
Orașul Taipei din Taiwan. Foto: bohdanchreptak / pixabay.com

De ce nu e Taiwan în ONU

Revenind la ce țări nu sunt în ONU, trebuie menționat că în anii ’70 s-a produs o schimbare în relațiile diplomatice internaționale, iar Republica Populară Chineză (RPC) a reușit să se impună. Astfel, în octombrie 1971, Adunarea Generală a ONU a dezbătut posibilitatea admiterii RPC în ONU.

A fost adoptată o rezoluție potrivit căreia reprezentanții guvernului Republicii Populare Chineze sunt singurii reprezentanți legali ai Chinei la ONU. Rezoluția mai prevedea că reprezentanții Republicii China (Taiwan) sunt excluși din ONU, ei neavând dreptul de a reprezenta China.

Practic, rezoluția a transferat reprezentarea Chinei la ONU de la Republica China (Taiwan) la Republica Populară Chineză.

Situația a rămas neschimbată până în prezent, în ciuda faptului că Taiwan a încercat să devină membră în ONU – memorandumurile depuse de guvernul taiwanez la ONU începând cu anii ’90 nu au intrat pe agenda de dezbateri a Adunării Generale a ONU.

În momentul de față, Republica China este recunoscută oficial doar de 13 state membre ONU și de Vatican (Sfântul Scaun).

Ce țări nu sunt în ONU – Vaticanul

Vaticanul (Sfântul Scaun)

Deși este stat suveran, Vaticanul nu este stat membru în ONU. Nu a aplicat niciodată pentru a deveni membru în ONU.

Sfântul Scaun are statul de observator permanent la ONU începând cu data de 6 aprilie 1964. În această capacitate, Vaticanul are dreptul de a participa la toate sesiunile Adunării Generale a ONU, precum și ale Consiliului de Securitate al ONU. Reprezentații Vaticanului pot urmări lucrările acestor organisme, însă nu pot vota.

Ce țări nu sunt în ONU – Palestina

Palestina

Organizația pentru Eliberarea Palestinei a primit statutul de observator ca „entitate care nu este membră” pe 22 noiembrie 1974.

Adunarea Generală a ONU a recunoscut proclamarea statului Palestina de către Consiliul Național Palestinian (forul legislativ din această țară) la data de 15 noiembrie 1988. Adunarea a decis că, începând cu data de 15 decembrie 1988, statul va fi desemnat prin numele de „Palestina” în loc de „Organizația pentru Eliberarea Palestinei”.

În septembrie 2011, Mahmoud Abbas, președintele statului palestinian, a depus la ONU o solicitare pentru acordarea statului de membru pentru Palestina. Însă solicitarea nu a intrat la vot.

În noiembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a votat în favoarea recunoașterii Palestinei drept stat observator la ONU (anterior, era recunoscută doar drept „entitate”). În prezent, precum Vaticanul, Palestina nu este membru ONU, însă este stat observator.

În octombrie 2011, Adunarea Generală a UNESCO (agenție a ONU specializată în promovarea cooperării în domeniul culturii, artelor, educației și științei) a votat în favoarea admiterii Palestinei ca membru UNESCO. Aceasta a fost prima agenție a ONU care a conferit Palestinei statutul de membru deplin.

Ce țări nu sunt în ONU – Kosovo

Kosovo

Kosovo nu este recunoscut de ONU drept stat independent, în ciuda faptului că are relații cu jumătate din statele membre. Kosovo a aplicat pentru a deveni membru UNESCO în 2015, dar candidatura sa a fost respinsă la vot.

Foto: Walkerssk / bohdanchreptak / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ce țări din Europa nu sunt în UE. Lista completă a celor 24 de state

Ce țări din Europa au bombe nucleare. 2 țări au arme proprii, 5 găzduiesc armele SUA
Ce țări europene nu sunt în NATO. Lista completă a celor 23 de state

Ce țări din Europa sunt monarhii. Lista completă a celor 12 state

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: