luni

15 iulie, 2024

ce sunt titlurile de participare

21 septembrie, 2023

Dacă ești interesat de fondurile de investiții, atunci trebuie să știi ce sunt titlurile de participare și care sunt caracteristicile acestor instrumente financiare.

OPCVM vs FIA

Titlurile de participare sunt instrumente financiare emise de organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și de fondurile de investiții alternative (FIA), la un preț stabilit în funcție de valoarea activului net al entității respective, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Titlurile de participare pot fi unități de fond sau acțiuni.

Ce sunt titlurile de participare – unități de fond


Mai exact, unitățile de fond sunt emise de:

  • organismele de plasament colectiv în valori mobiliare înființate sub formă de fonduri deschise de investiții, pe bază de contract civil;
  • fondurile de investiții alternative înființate pe bază contractuală sub formă de societăţi simple, fără personalitate juridică.

Ce sunt titlurile de participare – acțiuni

În schimb, acțiunile sunt emise de:

  • organismele de plasament colectiv în valori mobiliare înființate sub formă de societăți de investiții, prin act constitutiv;
  • fondurile de investiții alternative constituite prin act constitutiv în forma juridică de societăţi pe acţiuni.

Ce sunt unitățile de fond

Așadar, revenind la ce sunt titlurile de participare, dacă avem de-a face cu entități înființate pe bază contractuală, fără personalitate juridică, titlurile de capital emise de acestea poartă numele de unități de fond.

Unitatea de font dovedește investiția unei persoane într-un fond de investiții. Atunci când cineva vrea să investească într-un OPCVM, persoana achiziționează un număr de unități de fond.

Ce sunt titlurile de participare și ce sunt VUAN și VAN


Valoarea unei unități de fond este denumită Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), și se obține împărțind Valoarea Activului Net la numărul total de unități de fond aflate în circulație.

Valoarea Activului Net (VAN) este dată de valoarea de piață a instrumentelor financiare deținute de fond, la care se adaugă numerarul fondului și orice alte venituri ale fondului, și din care se scad datoriile fondului, se arată în documentul „Ghidul investitorului în fonduri de investiții”, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Unitățile de fond nu sunt emise într-o formă materială (fizică), ci există doar sub forma unor coduri. Unitățile de fond vor fi plătite integral de către investitor în momentul subscrierii acestora, putând fi achiziționate în orice număr, în funcție de suma pe care acesta dorește să o investească. Participarea la un fond de investiții va fi atestată printr-un certificat ce confirmă deținerea unităților de fond.

Exemplu de investiție în unități de fond

Pentru a înțelege mai bine ce sunt titlurile de participare emise sub formă de unități de fond vom prezenta un exemplu dat de specialiștii ASF în documentul menționat mai sus.

De pildă, dacă o persoană are 1.000 de lei disponibili pentru achiziționarea unor unități de fond vândute la un preț de 50 lei/unitate de fond, el poate cumpăra 20 de unități de fond pe care le va răscumpăra ulterior la o altă valoare decât cea de achiziție.

Dacă în momentul răscumpărării unitatea de fond va fi cotată la 75 lei/unitate de fond, valoarea celor 20 de unități de fond va fi de 1.500 de lei. Dacă nu luăm în considerare și comisioanele specifice fondului (care se scad din profit), investitorul ar obține un câștig de 500 de lei.

În cazul în care, în momentul răscumpărării, unitatea de fond va fi cotată la 40 lei/unitate de fond, valoarea celor 20 de unități achiziționate va scădea față de investiția de la momentul achiziției lor, fiind de 800 lei. Prin urmare, investitorul ar suferi o pierdere de 200 de lei.

ce sunt titlurile de participare
Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Ce sunt titlurile de participare emise sub formă de acțiuni

În ceea ce privește titlurile de participare emise sub formă de acțiuni, acestea au caracteristicile unor acțiuni tipice.

După cum se arată în ghidul ASF, acțiunile sunt titluri de valoare emise de societăți. Concret, o acțiune reprezintă o parte din capitalul unei societăți, divizat în părți egale.

Veniturile obținute din acțiuni poartă denumire de dividende (și reprezintă cota parte din profiturile care nu sunt reinvestite, la care deținătorul de acțiuni este îndreptățit). Persoanele care dețin acțiuni sunt numite acționari.

Acționarii își asumă însă și toate riscurile ce decurg din deținerea acestor titluri de capital. Astfel, ei sunt îndreptățiți la o parte din profitul societății, însă participă și la pierderile acesteia proporțional cu capitalul investit.

Totodată, ei au dreptul la o cotă parte din valoarea societății respective în situația în care aceasta face obiectul procedurii de lichidare, mai arată sursa citată.

Exemplu de titluri de participare sub formă de acțiuni

Înțelegem mai bine ce sunt titlurile de participare emise sub formă de acțiuni de diferite fonduri de investiții dacă folosim un exemplu.

Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai cunoscute fonduri de investiții din România. Din punct de vedere juridic, Fondul Proprietatea este o societate pe acţiuni care funcţionează ca fond de investiţii alternativ (FIA) cu o durată de funcționare până la 31 decembrie 2031 (care poate fi prelungită de către adunarea generală extraordinară a acționarilor cu perioade suplimentare de 5 ani/fiecare), se arată pe site-ul oficial.

Fondul Proprietatea este listat la Bursa de Valori București (BVB), astfel încât acțiunile emise de fond pot fi cumpărate și vândute în mod liber pe piața financiară.

La data de 21 septembrie 2023, acțiunile Fondului Proprietatea se tranzacționau cu 0,4350 RON / acțiune. În circulație se aflau peste 6,2 miliarde de acțiuni cu o valoare nominală de 0,5200 RON (pentru a înțelege diferența dintre valoarea nominală și prețul de tranzacționare poți accesa acest articol).

Foto: TheDigitalArtist / TheDigitalArtist / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt titlurile de participare ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt organismele de plasament colectiv și cum devii investitor
Ce sunt unitățile de fond – valoare, calcul, preț de tranzacționare
Ce sunt fondurile de investiții alternative. Ghid cu 10 explicații utile

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: