5 aprilie, 2013

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, a declarat, joi, că autoritățile române ar putea să stabilească pentru exploatarea gazelor de șist și din Marea Neagră redevențe diferite de cele pentru extracția convențională. El a cerut, de asemenea, și controale în privința marjelor de profit ale companiilor private de distribuție a energiei.

”Trebuie o lege privind redevenţele şi transportul gazelor din Marea Neagră, lucrurile vor evolua foarte rapid acolo. La fel şi la gazele de şist”, a spus Constantin Niță, la Energy Business Summit.

El a arătat că ”se poate merge” până la fixarea unor redevențe diferite pentru gazele de șist față de exploatările convenționale, însă a precizat că trebuie mai întâi să se încheie operațiunile de explorare, pentru a constata dacă există sau nu astfel de zăcăminte în România.


În context, ministrul a mai arătat că redevențele nu vor putea fi mai mici decât cele ale celorlalte state UE.

Verificări la companiile de distribuție a energiei privatizate

Ministrul delegat pentru Energiei a mai spus că trebuie verificate marjele lor de profit ale companiilor de distribuţie a energiei, după ce au fost privatizate.

„Trebuie să vedem ce este cu marjele lor de profit”, a spus Constantin Niță. El a precizat că trebuie verificat dacă investitorii străini au respectat toate clauzele din contractele de privatizare.

Romgaz să exploateze rezervele din Marea Neagră

Ministrul Energiei a subliniat că Romgaz trebuie să fie mai activă în exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, după ce compania românească de stat a primit rceent opțiunea de a exploata 10% dintr-un perimetru marin de operațiuni petroliere conecsionat de Exxon și OMV.


”Romgaz trebuie să participe la licitaţii pentru concesiuni în Marea Neagră. Nu are voie să nu fie jucător mare în Marea Neagră. Sunt alţii de care ne rugăm să ne ia în barcă, nu aşa trebuie să facem. Trebuie o altă abordare, care trebuie făcută spre piaţă şi spre un alt mod de management, mult mai agresiv şi eficient”, a afirmat Constantin Niță.

În februarie, Romgaz a primit opțiunea de a participa în operațiuni petroliere alături de ExxonMobil Exploration and Production România ltd. și OMV Petrom SA, pentru perimetrul Midia din Marea Neagră, printr-un contract semnat miercuri de către cele trei companii.

Prezent la semnarea contractului, premierul Victor Ponta a anunțat schimbarea abordării Guvernului în politica resurselor energetice.

”Aş vrea ca prin acest eveniment să reiterez o schimbare importantă de abordare în politica resurselor energetice pe care o promovăm, în perioada imediat următoare: promovarea şi încurajarea investiţiilor străine, alături însă, de încurajarea şi promovarea companiilor româneşti şi cu capital autohton”, a declarat șeful Guvernului.

Energia electrică – direcția restructurării producătorilor

Ministrul Constantin Niță a mai afirmat că reforma sistemului energetic trebuie să înceapă cu modernizarea și retehnologizarea producătorilor de electricitate scumpi.

„O primă direcţie este obţinerea unei producţii eficiente, adaptate la cerinţele pieţei. Asta înseamnă retehnologizarea şi modernizarea multor unităţi de producţie”, a afirmat ministrul delegat pentru energie.

Constantin Niță s-a arătat în favoarea disponibilizărilor de personal din companiile energetice, pentru scăderea costurilor de producție și a privatizărilor în domeniu.

”Avem unităţi care produc peste preţul pieţei. Foarte puţini s-au gândit la ce se întâmplă în piaţă, toți s-au gândit cum să nu dea oameni afară. Deschidem unităţile către capitalul privat şi către regionalizarea şi internaţionalizarea acestor societăți”, a mai afirmat Constantin Niță.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: