14 iulie, 2020

Numărul șomerilor indemnizați a crescut în trei luni, de la sfârșitul lunii februarie și până la 1 iunie, cu 20.260 persoane,  până la 77.096, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Totalul celor concediați în această perioadă este însă mai mare, întrucât fiecare lună a înregistrat și ieșiri din plată (legea permite încasarea indemnizației de șomaj pentru un interval între 6 și 12 luni, în funcție de vechimea de muncă a celui concediat).

Responsabili din agențiile județene de ocupare au explicat pentru cursdeguvernare.ro că unii dintre cei concediați nu au ajuns să-și depună dosarele pentru plata indemnizației, întrucât și-au găsit imediat un alt job, în țară sau în străinătate.


Pentru restul anului, unele firme au notificat deja ANOFM în legătură cu intenția de a face disponibilizări, însă legea impune anunțarea acestor concedieri colective cu cel puțin 30 de zile înaintea efectuării lor, așa încât mai sunt câteva luni în care companiile pot evalua și publica eventualele reduceri de personal.

Haos în evidența mobilității forței de muncă

O situație exactă a persoanelor concediate și a ceea ce s-a întâmplat cu acestea după disponibilizare nu există.

Datele parțiale, de la diferitele instituții din subordinea Ministerului Muncii, arată:

  • aproximativ 400.000 de contracte individuale de muncă desfăcute până la 1 iunie. Numărul nu corespunde persoanelor, întrucât o persoană poate avea mai multe contracte. REVISAL, baza de date a Inspecției Muncii nu poate extrage situația după codul numeric persoane (CNP), așa încât nu se știe despre câte persoane este vorba
  • la ANOFM au fost notificate 20.433 de concedieri, de la începutul anului și până la sfârșitul lui mai, cu mențiunea că sunt obligate să comunice aceste intenții doar firmele ce concediază peste 10 angajați
  • dintre cele peste 20.000 joburi declarate în pericol, doar 5.203 au fost restructurate efectiv. Unele companii și-au schimbat planurile pentru supraviețuire în criză, mai ales că statul a decis plata șomajului tehnic odată cu închiderea economiei din cauza noului coronavirus
  • la 3 iulie, se aflau în șomaj tehnic aproape 103.000 de salariați din HORECA (24.464 persoane), industria prelucrătoare (20.573) și comerțul cu amănuntul (8.006). Acordarea suvenției statului pentru șomajul tehnic nu împiedică disponibilizări într-0 companie
  • la 1 februarie, în REVISAL, registrul angajaților, existau 6,520 de milioane de contracte de muncă, iar la 1 iunie, cu toate că în cele patru luni de epidemie Covid-19 s-au închis 400.000 de contracte, erau înregistrate 6,440 milioane contracte de muncă

Domenii ce au produs cei mai mulți șomeri în plată, potrivit ANOFM

Industria de prelucrare figurează, la ANOFM, cu cei mai mulți șomeri nou înregistrați, concediați și beneficiari ai indemnizației.


Sectorul cu cei mai mulți salariați dați afară este cel al Fabricării Articolelor de Îmbrăcăminte, cu aproape 1.00 de persoane. Sectorul se afla deja în criză și a înregistrat și anul trecut disponibilizări importante, întrucât creșterea salariului minim de-a lungul timpului a determinat firmele de profil să-și transfere producția spre țări cu mână de lucru mai ieftină.

Decizia de închidere a fabricii de confecții Sib Dress din Sibiu, de exemplu, s-a luat înaintea izbucnirii epidemiei de coronavirus, pe 29 ianuarie, dar procedurile s-au suprapus cu criza declanșată de SARS-CoV-2.

Pe locul 2 se află tot un sector ce asigură venituri minime pe economie și aflat în criză – Tăbăcirea și Finisarea Pieilor, urmat de Fabricarea Mobilei.

Producătorii auto speră revenirea cererii

Doar 101 dintre șomerii intrați anul acesta în plată provin din segmentul Fabricarea Autovehiculelor de Transport, arată datele oficiale, dacă se ține cont strict de codul CAEN.

Perspectivele nu sunt însă tocmai optimiste – dacă la Dacia nu se discută despre nicio restructurare, Ford Craiova a anunțat cea mai mare reducere de personal din scurta sa istorie. Un număr de 680 de angajaţi vor fi disponibilizați până la finalul anului, din motive economice.

Până pe 18 decembrie, salariaţii se pot înscrie în programul de încetare voluntară a contractului individual de muncă.

Ford nu a notificat încă ANOFM.

Segmentul componente auto și accesorii – disponibilizări importante anunțate deja

Puternic lovite sunt firmele de componentele auto și accesorii, unele dintre ele fiind silite să se închidă. După codul CAEN, acestea nu figurează în domeniul Fabricarea Autovehiculelor de Transport, chiar dacă fac parte din această industrie.

În Argeș, subsidiara locală a producătorului american de componente auto Lear Corporation a notificat ANOFM că va disponibiliza 685 de persoane, din 5.708 salariați, în luna iulie. Menționăm că numărul final al concedierilor poate fi mai mic, de obicei se transmit datele maximale.

Lear Corporation România, producător de sisteme electrice pentru autovehicue, a avut anul trecut un profit net de aproximativ 64,3 milioane de lei, cu 28% sub cel realizat în 2018.

În județul Timiș se închid însă o firmă ce producea module electronice și una de textile ce lucrau tot pentru industria auto, ce însumează aproximativ 800 de locuri de muncă programate pentru eliminare la sfârșitul lunii iulie. Ambele sperau că-și vor reveni și așteptau săptămâna trecută să vadă cum pleacă economia și ce se întâmplă cu toate comenzile venite de la firmele – mamă, din străinătate. Planurile de lichidare sunt încă în vigoare.

Florin Unguraș, consilier superior la AJOFM, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că au intrat în șomaj, începând cu martie, doar 347 de persoane din județul Timiș. În paralel, au apărut alte noi joburi, în acest moment existând în evidențele insttuției 648 de locuri de muncă vacante la 66 de agenți economici, din domenii foarte diverse.

Majoritatea firmelor cu intenții de concedieri colective sunt, în Timiș, din domeniul larg auto. Oamenii aceștia, spune Florin Unguraș, nu vor ajunge toți șomeri, pentru că există ofertă de lucru și indemnizația este prea mică.

Concedieri mari au mai fost estimate de angajatori în construcții – 1.360 în Bacău (construcții clădiri), județ unde pănă acum cea mai de proporții disponibilizare, de 163 de persoane, a avut loc la Vimercati East Europe. Cea din urmă este producător de componente electromecanice şi electronice tot pentru industria auto și are printre clienți companiile Fiat și BMW.

În Maramureș, Universal Alloy Corporation (UAC) Europe intenționează să concedieze 400 de angajați din aproape 1.600. În aprilie, 364 de salariați ai acesteia s-au aflat în șomaj tehnic.

Firma este o subsidiară a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components (lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică, lucrează pentru clienți precum Airbus, Boeing și Bombardier) și a raportat anul trecut cel mai mare profit obținut de o companie din Maramureș – aproape 18 milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: