vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 iulie, 2012

Comisia Europeană a adoptat, marţi, la Bruxelles, o propunere privind un mecanism de reacţie rapidă, ce va permite statelor membre să răspundă mai rapid şi mai eficient la fraude legate de taxa pe valoare adăugată (TVA), informează un comunicat de presă al CE.

Potrivit noului mecanism, un stat membru care se confruntă cu un caz grav de fraudă bruscă şi masivă privind TVA va putea pune în aplicare anumite măsuri de urgenţă, care în prezent nu sunt permise conform legislaţiei TVA în vigoare. Astfel, propunerea le oferă statelor membre posibilitatea de a pune în aplicare, în termen de o lună, un ‘mecanism de taxare inversă’ care face ca beneficiarul mai degrabă decât furnizorul de bunuri şi servicii să fie responsabil pentru TVA. Se va reduce în acest fel posibilitatea unor fraude precum cele de tip ‘carusel’, limitându-se astfel pierderile financiare.

‘Atunci când este vorba de fraudele privind TVA, timpul înseamnă bani. Autorii fraudelor au devenit mai rapizi şi mai ingenioşi în dezvoltarea modalităţilor de devalizare a banilor publici. Trebuie să fim cu un pas în faţa lor. Acest mecanism de reacţie rapidă va garanta că sistemul nostru este suficient echipat pentru a combate fraudele TVA în mod eficient”, a declarat comisarul european pentru audit şi antifraudă Algirdas Semeta.


În prezent, dacă un stat membru vrea să contracareze fraudele TVA prin măsuri care nu sunt incluse în legislaţia UE în domeniu, ţara respectivă trebuie să solicite o derogare. Executivul UE elaborează apoi o propunere în acest sens şi o prezintă Consiliului spre aprobare în unanimitate, înainte ca măsurile să fie puse în practică. Procesul poate dura, iar statul membru respectiv nu poate lua imediat o măsură pentru stoparea fraudelor.

Prin noul mecanism, statele membre nu mai trebuie să aştepte încheierea acestei proceduri oficiale înainte de a solicita măsuri anti-fraudă specifice. În schimb, va exista o procedură mult mai rapidă, prin care le va fi acordată o derogare temporară de o lună, ceea ce le va permite ţărilor UE să înceapă combaterea fraudelor imediat, timp în carepot fi elaborate alte măsuri pe termen mai lung


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: