vineri

26 aprilie, 2024

14 februarie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pregătește un pachet de reglementări menite să crească colectarea datoriilor fiscale, mai ales în cazul companiilor insolvente.

Mai sunt vizate restructurarea datoriilor istorice și soluționarea contestațiilor contribuabililor.

Pachetul reia o parte din prevederile unei ordonanțe, care era deja în lucru la MFP, și urmează să intre în vigoare în trei etape în perioada următoare, potrivit reprezentanților MFP și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prezenți miercuri la Conferința Anuală de Taxe a PwC.


„Vom împărţi pachetul în trei tronsoane, ultimul dintre acestea constând în modificarea Codurilor Fiscal și de Procedură Fiscală, în vederea aplicării aplicării măsurilor din primele două”, a explicat Virgil Pîrvulescu, vicepreședintele ANAF

Primul tronson conține măsuri „mai degrabă administrative, care includ transferul activității de soluționare a contestațiilor de la ANAF la Ministerul Finanțelor, ca să nu mai avem în același loc și controlul și contestațiile”, a spus oficialul citat.

În a doua etapă se va reglementa, inclusiv prin modificarea Legii 31 a societăţilor comerciale, „rezolvarea problemelor legate de raportul dintre activele contabile ale societăţilor şi capitalul social. Vor fi măsuri care vor viza însănătoşirea sau ieşirea de pe piaţă a companiilor respective, pentru a evita contaminarea celorlalte companii”, a declarat Virgil Pîrvulescu (foto).

Vicepreşedintele ANAF s-a arătat îngrijorat că „în zona insolvenţelor se generează obligaţii fiscale care nu se mai achită către bugetul de statc”. Prin intermediul modificărilor legislative, se urmărește ca „impozitele şi taxele colectate pe zona insolvenţelor să fie mult mai mari”.

(Citiți și”Alarmă pe toată linia în comerțul exterior: gradul de acoperire a importurilor cu exporturi coboară sub nivelul din criza economică”)


„ANAF încearcă şi va reuşi să elimine din piaţă persoane care prin acţiunile lor generează dificultăţi în realizarea creanţelor bugetare, iar unicul lor scop este de a eluda plata taxelor”, a declarat Virgil Pîrvulescu.

Proiectul de ordonanță la care lucra MFP luna trecută prevedea modificarea Legii 31, astfel încât ANAF să poată începe demersurile de dizolvare a companiilor care au, doi ani la rând, activ net mai mic de jumătate din capitalul social subscris.

De asemenea, „tronsonul 2” al pachetului de reglementări prevede măsuri privind „restructurarea datoriilor fiscale istorice”, a mai spus oficialul ANAF, fără să dea alte detalii.

„Încercăm să venim în sprijinul contribuabililor cu probeleme temporare în asigurarea lichidităţilor necesare achitării impozitelor şi taxelor”, a menţionat Virgil Pîrvulescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: